Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Milyen buta szülök engedik...

Milyen buta szülök engedik azt a gyereknek, hogy pl néderlandisztikát tanuljon?

Figyelt kérdés

Mert én tényleg nem értem mi szükség van erre! Nem értem mitöl lesz jobb magyarországnak az, hogy néderlandisztika diplomát kap valaki. Persze a hallgatónak nagoyn jó, hogy utazgathat, meg a suli csak 2 nap hetente és lehet kávézózni meg bulizni és még dolgozni is lehet olyan munkahelyeken, amihez igazán nem kéne egyetemi diploma.

Multkor voltam egy ilyen karrier tanácsadáson és a nő ott magyarázza, hogy az emberek mennyire nem tudják, hogy mit akarnak. Aztán utána kiderült, hogy az ő lány corvinuson végzett nemzetközi kapcsolatokon, és kitalálta 21 évesen, hogy ő müvészettörténetet akar tanulni, de LONDONBAN! Na és ennek az anyja ugat le másokat, miközben a saját gyerekét nem tudta jo irányba terelni.

Ellenben ismerek olyat, hogy egy csajnak az apja ilyen mérnökirodát birtokol, és a lányát elküldte gépészmérnöknek tanulni a BME-re. Aztán a csaj csak kényszerből bukdácsolta végig a szakot. Mire lediplomázott vagy 2 év csuszással, már ment is szülni meg házasodni. De legalább az apja ráparancsolt, hogy tanuljon valami értelmeset.

Szal végképp nem értem hogy engedheti meg a szülö, hogy a gyereke csekély hasznosságú dolgokat tanuljon.

2013. nov. 11. 19:03
1 2 3 4
 31/33 anonim válasza:
Ugyanmár...magyarul sem tud a szerencsétlen... Igazi megmondóemberpalánta'! :D
2016. márc. 25. 22:24
 32/33 anonim ***** válasza:

Megfogadtam többször, hogy nem válaszolok nyilvánosan semmire, de

Kedves kérdező!

Ezek szerint támogatod a szülői kényszerítést! Először is nemcsak orvosra, mérnökre és jogászra van szükség! És nekem ne jöjjön senki a mesterséges intelligenciával, mert lehet, hogy egy fordítógép el fog tudni végezni valamennyi munkát pár év múlva, de mindig kell olyan, aki ellenőrzi, mivel a gép gép marad, a gép nyelvet tanulni nem fog tudni soha! Aztán azzal se jöjjön senki, hogy a hollandok kitűnően tudnak angolul! Sok emberre valóban igaz itt Hollandiában, de nem *mindenkire*, és joggal van elegük most már abból, hogy a saját országukban nem a saját nyelvüket beszélik például egyetemen a külföldiek miatt. Egyre több munkahelyen itt elvárás a holland. Az egyetemen a fiatal tanárok sem beszélnek *mind* jól angolul (sokan igen, ez tény, de nem *mindenki*, mondom ezt úgy, hogy itt tanulok. És iszonyatos nagy előny, hogy hollandul is folyékonyan beszélek. Jövőre felveszem a holland szakot is, ami itt teljesen más.)

Az is tévedés, hogy a felsőfokú nyelvvizsga kivált egy nyelvszakos diplomát. A nyelvvizsgával csak nyelvtudást bizonyítasz, de aki nyelvszakot végzett, tanul a "haszontalan" (erős idézőjelben, mert nem az, de hátha így megérted!) kultúrán, irodalmon kívül nyelvészetet, amit a fordítóprogramok tervezőinek sem árt tudni, vagy nekik nyelvészeket alkalmazni sem árt. Én nyelvészetet hallgatok Hollandiában, és bizony nem aza "filozofálás a nyelvről", ainek otthon gondolják. Sok terüelte matematikai képességet igényel.

Azt nem vitatom, hgoy egy sima alapképzéssel az ember nem sokra megy, de hogy egy nyelvszak haszontalan lenne (mindegy, milyen nyelv, és a holland még ritkább is!) az tévedés. Nemcsak annak van haszna, amiből szó szerint kézzel fogható dolog lesz. A nyelv olyan nélkülözhetetlen kommunikációs eszköz, amit bizony a mérnököknek is tudniuk kell. Ha nincs tanár, ki tanítja őket? Nincs mindenkinek olyan nyelvérzéke, hogy hallás után megtanuljon egy nyelvet! Ha nincs tolmács, ki közvetít, ki fordít ügyfeleknek (akár egy jogász mellett! Én is kaptam ilyen alkalmi munkát otthon). És akkor még sorolhatnám. Hagyjuk már ezt! Az emberek azt hiszik, sok van belőlünk, aztán majd ha senki nem tanul ilyen területen, akkor meg ebből lesz hiány. Mi előnye van abból ennek a nőnek, hogy van egy kettes diplomája? Apjának "köszönhetően" elfecsérelt éveket boldogtalanul, olyan szakon, ahova nem akart menni. Schumannt is így kényszerítette az apja jogra, aztán végül kirúgatta magát az egyetemről, ha jól emlékszem, de végül mégis zeneszerző lett.

Aztán nyilván az is igaz, hogy otthon a nyelvszakok töbségének a minősége valóban nem jó, de ez nem a tudományterületet minősíti. Itt például angol szakon tudja mindenki automatikusan, hgoy nem a nylevet megtanulni mennek oda, és itt érdekes, senki nem mondja, hogy anglisztikával csak a McDonaldsba lehet menni. Mert egészen más a rendszer, másként van felépítve, és bizony itt felsőfokon kell tudni az adott nyelven (én nyelvészetre járok, ami megint más, de vannak ismerőseim, akik nyelvszakosok). De itt még a takarítót sem nézik le, nemhogy azt, aki nem mérnök, orvos vagy jogász!

Ha nem lenne haszna ezeknek a szakoknak, nem léteznének. Remélem, nincs gyereked, mert sajnálom, hogy a szülőjének fontosabb, hogy mérnökk legyen a gyerekéből, mint, hgoy boldog legyen, és hogy olyan szűklátókörű emberrel kénytelen élni, aki nem fogja fel, hogy ugyanolyan fontosak, hasznosak más tudományok is, még ha rögtön kézzel fogható eredménye nincs is.

2018. márc. 24. 18:01
 33/33 anonim ***** válasza:
És akkor kihagytam a matematikát, a gazdasági szakokat és a természettudományos szakokat, amiket MÉG 2hasznosnak" tartanak. A lényeg akkor is az, hgoy nemcsak ezekre van szükség.
2018. márc. 24. 18:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!