Van olyan, hogy egy osztály rossz történelemből? Ott nem a tanárral van a baj?
Hiába van más tanár, azok más gyerekeket tanítanak, ilyen egyszerű.
Nekem nulla logikám van, töriből ötös voltam, megtanultam, pont.
Nem hiszem el, hogy aki annyira patent matekból meg fizikából, az nem tud válaszolni hülyén feltett kérdésre töriből, ha megtanulta az anyagot.
Nekem az nem tetszik, hogy a gyerek sose lusta, sose lókötő, mindig a tanár meg az iskola a hibás mostanában. A gyerek az nem, még véletlenül se.
Lányom sulijában van egy tanárnő, biológiát és kémiát tanít, nála ötös egyszerűen nincs. Ember olyan diákot még nem látott. Mégse nyafognak, hajtanak, és a 85% fölötti emelt érettségik azt mutatják, hogy bár kemény, de megéri nála tanulni. Mert kit érdekel, ha négyesnél jobb jegyet nem lehet nála szerezni, ha minden felvételiző diákja bejut oda, ahova szeretne?
Szerintem azért kezdik egyre gyakrabban a tanárokat hibáztatni, mert sokszor bizony hibásak, az az elmúlt évtizedekben, vagy évszázadban ezt nem lehetett, mindig a gyerek volt a hibás.
Szerintem a tanárok fel alkalmatlan a pályára, mint minden más szakmában. Én grafikus vagyok, itt is kb a fele alkalmatlan a szakmára. Ugyanígy a taxis, orvos, autószerelő. A köztudatban a tanár az az állás, ahol a a legnagyobb arányban alkalmasak rá. (Ez nyilván nem igaz). A szülők az élet más területén szidják a rendszergazdát, az autószerelőt, taxisofőrt, hidegburkolót, körzeti orvost, buszvezetőt, recepióst, ügyfélszolgálatost, antenna szerelőt stb, mert tudják, hogy az emberek legalább fele nem végzi jól a munkáját. A tanár az, akinél ez legutoljára felmerül, holott az arány ott is ez. Nekünk régi családi barátunk az gyerekeim iskolájának egy volt igazgatóhelyettese, akit pont akkor nyugdíjaztak, mikor az idősebb gyerekem ide került, és ő mondta nekem, hogy "Itt is az az arány, mint általában a gimnáziumokban. A tanárok 40%-a zseniális. 20%-a elmegy, a maradék 40-et meg nem lenne szabad gyerekek közelébe engedni." Azt mondja, ezzel nem lehet mit csinálni, ez a pedagógiai tendencia, és más szakmáknál is kb ez van.
"Túl sok dolgot próbálnak a szülőre lőcsölni"
Valóban? És más neveletlen kölykét megnevelni a tanár feladata? Ne haragudj, de nagyon ez a tendencia. Pont, az ilyen szülők hiszik azt, hogy neki nem is kell törődnie a gyerekkel, mert hát az iskolában elvan vele a pedagógus. Aha. Hát én meg látom mind a két aspektusból (szülői és tanári szempontból is) és ez éppen elég problémát okoz.
" És más neveletlen kölykét megnevelni a tanár feladata? "
Igen, helyesen látod. Mint ahogy más beteg kölykét meggyógyítani az orvos feladata. Vagy hazaírunk neki, hogy "gyereke nem gyógyul, a tisztelt szülő gyógyítsa otthon, nem az én dolgom."
Mi az, hogy az "Ilyen szülők"? Mit tudsz arról, hogy én milyen szülő vagyok?
A tanárnak kutya kötelessége a tanítás mellett a nevelés, nem véletlen, hogy a tanári értekezletet nevelői rtekezletnek hívják/hívták, a tanárok lapja a közNEVELÉS, nem pedig a kozTANÍTÁS. Súlyos szereptévesztésben vannak a tanárok, mikor azt gondolják, hogy nekik a tanítás a feladatuk, a gyereket majd szülő nevelje meg. Olcsó dolog a neveletlen kölykök mögé bújni,. Az iskolai problémáktól szevedő, rossz tanulmányi eredménnyel haladó gyerekeknek csak egy elenyésző hányada az, aki valóban "neveletlen". A jórészének az a baj, hogy a tanár tojik magasról arra, hogy a gyereket esetleg más módszereel kéne tanítani, esetleg a gyerek speciális törődést igényel, esetleg a gyerek más bánásmódot igényel. Mikor ezellen fejhangon elkezdenek a tanárok sipákolni és magyarázni, hogy nem az ő dolga, hogy a gyereket így meg úgy, és hogy neki nincs erre meg arra idehe, akkor szoktam idézni nekik az iskolájuk pedagógiai prograjának erre vonatkozó, rájuk nézve kötelező részét idézni, és akkor nagy kushadás és vörösödés jön. És mondom mindezt úgy, hogy nekem nincsenek problémás és neveletlen gyerekeim, erős gimnáziumban jótanuló gyerekeim vannak, de tanárok minden vitafórumon előszedik az általam felvetett problémára a nagyon olcsó joly jokert, a "neveltlen kölyök" kártyát. Ennél olcsóbb trükk csak a "bejön a goromba apuka és megveri a tanárt" című határsvadász frázis. Nekem nem kell a süketelés, én is 18 évig jártam iskolába, a családom fele pedagógus, van köztük gimnéziumigazgató, évtizedeik országos szakfelügyelő, és emellett két gyerekem van gimnáziumban. Nem kell a szülőket teljesen hülyének nézni. Többet tudnak a pedagógus szakmáról, mint amit a tanár gondol. Én előszeretettel dörgölöm az orruk alá az iskola honlapjáról letölthető pedagógiai programot. A szülők jórésze nem is tudja, hogy van olyan, azokat könnyű az orruknál fofga vezetni. Engem azonban nem. Én jól megtanultam. A házirendet is, és nem csak a gyerekekre vonatkozó részét.
"milyen tehetség vagy képesség az, ami a történelemhez kell"
Szorgalom. Amikor nem ültem le és nem nyitottam ki a könyvet (nem tanultam) akkor rossz jegyet szereztem, amikor leültem és megtanultam 5-öst. Sok embert nem érdekel a történelem, lehet ez a baj az osztállyal.
Vannak szigorú tanárok is akkor nagyon kemények -> de így tanul a diák.
Egyszerű azt mondani, hogy hülye a tanár, mint bevallani, hogy valaki lusta, le kell ülni és megtanulni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!