Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemen szóbeli vizsga?

Egyetemen szóbeli vizsga?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem hogy hogyan néz ki egy egyetemi szóbeli vizsga? A legfontosabb kérdésem az az hogy milyen gyakorisággal vannak ezek a vizsgák? (félévente,havonta?)

A másik kérdésem meg az az hogy milyen terjedelemben vannak átlagban?(1 tantárgy 20 tétel kb? és ezek a tétele kb hány oldalasak?)

És az utolsó , hogy ugy mint a érettségi szóbelin egyszerre 5 vagy esetleg több tantárgyból kell menned vagy napontkén 1-2?

2013. júl. 6. 10:01
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
34%

Teljesen mindegy,ohgy minek hívosd kollokvium vagy szigorlat.. lényeg a kollokvium 1 félév anyaga ez elhet Írásbeli és lehet szóbeli egyetem függő. Az aynag mennyiség is egyetem és szak függő. Van ahol egy féléves anyag egy 200 oldala könyv 8 büfészak) van ahol akár 500-600 oldal így képzeled el azt a 20 tételt

A szigorlat az több félév ált 2 anyaga összsen ált már kollokváltál az első feléből így azt újratanulni kicsit könnyebb az,ohgy ez szóbeli-e megint egyetem függő. Amikor én jártam felősoktatásba mnidne vizsgám asuzóblei volt. egy vizsgaidőszakomban ált 12-15 vizsgám volt.

2013. júl. 6. 14:24
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Itt egy frissen végzett anyagmérnök:) Nos, szerintem 60-40% az írásbeli-szóbeli arány, ami szerintem gáz, mivel épp, hogy a szóbeli megnyilvánulást kéne erősíteni. Voltak olyan tárgyaim, (pl. általános kémia), ahol először kaptunk egy beugrót képletekkel, itt 50%-ot kellett elérni, majd utána még egy beugrót, ahol reakcióegyenletet kellett megoldani (találd ki, hogy mi lesz a végtermék), és ha ez is összejött, akkor mentél be vizsgára, ahol kihúztál 2 tételt, ha az egyiket nem tudtad, bukó. Nos, nem, nem olyan, mint egy érettségi, a tételek számáról vitatkozni hülyeség, mivel mindenkinél más. A vizsgaidőszakban a vizsgák időbeni eloszlási sem mutat értelmes összefüggést, legalábbis nálunk.
2013. júl. 6. 15:16
 13/17 anonim ***** válasza:

Havonta biztos nincsen szóbeli vizsga.

Szemeszter végén van csak

2013. júl. 6. 15:20
 14/17 anonim ***** válasza:
7. válaszoló: Orvosira járok.
2013. júl. 6. 17:09
 15/17 anonim ***** válasza:
Jogon is van 200 tétel, de nem ez az általános a felsőoktatásban.
2013. júl. 6. 22:25
 16/17 anonim ***** válasza:
Ezt lehetetlen megmondani, nem csak, hogy iskolája, de tanára válogatja. Nekem most mondjuk volt amiből 10 tétel volt, de tudom, hogy a karon vannak olyan szakok ahol van 40 tétel is. Szóbeli vizsgák a szemeszterek végén szoktak lenni. A vizsga is máshogy nézz ki szakonként is. Én természettudományos szakon vagyok, itt nincs olyan, hogy felmondok, itt vagy beszélgetünk a tanárral vizsgán vagy én adok elő, de nem felmondok. A fő tárgyam konkrétan olyan, hogy elmondok egy mondatot és már nem tudom tovább mondani, mert átmentünk beszélgetésbe, mert a tanár arra kíváncsi, hogy valójában mennyire is értem és nem arra amit bemagolok. Magolással igazi természettudományos szakon semmit nem ér az ember, ez éppen ennek a kiszűrésére megy. Matek vizsga nálunk meg úgy nézz ki, hogy kihúzom a tételt, kimegyek a táblához, felírom a dolgokat, a definíciókat, elmagyarázom, bebizonyítom, de itt is bele szokott kérdezni a tanár dolgokba, hogy lássa mennyire is vagyok elmélyülve a dolgokba, utána még hozzá lehet tenni amit akarsz. Ez nyilván nem így megy jogon, ahol be kell magolni a 26000 oldalas könyveket, ott teljesen más. Épp ezért is mondom, hogy konkrétan válaszolni a kérdéseidre, szinte emberi képtelenség, ha csak nem egy Magyarország minden egyetemének, minden szakát ki nem próbáló ember lenne, aki hajlandó lenne 500 oldalt írni ide. Ellenben sokat javítana a helyzeten, ha konkrét szakot és iskolát írnál, úgy meglehetősen nőne az esély, hogy találsz egy embert aki odajár és tudja a dolgokat. Ja meg amit kihagytam, hogy megvan minden iskolának a saját iskola oldala vagy nem tudom, hogy fogalmazzak, ott tudod felvenni a vizsgáidat, úgy ahogy te szeretnéd, senki semmi nem kötelez. Mivel legalább 3 vizsgalehetőséget kell biztosítani, egy kb. 5-6 hetes vizsgaidőszakra lehet válogatni.
2013. júl. 6. 23:09
 17/17 anonim ***** válasza:

Na akkor én most építőmérnök hallgatóként nyilvánulok meg. Nálunk a szóbeli vizsgák általában beugróval kezdődnek. Ez vagy egy számítás, vagy egy gyors kérdés, amiben 3 mondatban tudni kell válaszolni. Sokszor nem is húzni kell, csak rádnéz, kérdez, te csípőből válaszolj. Változó, hogy hány beugró van és hogy ezeket tudjuk-e előre avagy sem. Ha számítás, akkor a típust tudjuk, de konkrét feladatot nem. Ha fogalmak, akkor általában kiszokták adni a listát.

Nincs olyan, hogy kicsit jó, vagy tudod, vagy nem, ennek fejében lehet folytatni a vizsgát.

Kihúzod a tételt, avagy mond egy témát a tanár, leülsz, kidolgozod, összeszeded a gondolataidat, aztán tanár függő, hogy el kell-e mondanod, avagy sem. Van akinél fel kell mondani, van olyan aki elolvassa amit abban a 10 percben jegyzeteltél és belekérdez, beszélgetni akar. :)

Hogy mennyiségre mennyi tétel van az is változó, nálunk nincsenek szigorlatok, így eddig 25 volt a max. Mennyiségre is változó, volt hogy 16 tételem volt, de az 150 oldalban és volt hogy 10 tételem volt 10 oldalban. Viszont ahogy le is írták ménrökéknél ezek álalában nem magolós témák, arra kíváncsia többnyire, hogy mennyire érted azt, amiről beszélsz. Én állítom, nekünk a szorgalmi időszak agyzsugorodás és vergődés a túlélésért, ehhez képest a vizsgaidőszak már felüdülés. ELVILEG zh-kra és az évközi feladatok közben mindent meg kell tanulnunk és értenünk, amit vizsgán is számon kérnek majd, így aki folyamatosan tanul, annak vizsgaidőszakban nincs olyan nehéz dolga, mint mondjuk egy magolósabb szakon.

Nelünk átlagban 5-6 vizsga szokott lenni, idén pl. nekem mind szóbeli volt (harmad éves voltam). A szakmai tárgyak elég szívósak voltak ebben a félévben, így gyakorlatilag a 6 vizsgámat 6 hétre osztottam el és így vizsgaidőszak utolsó hetében sikerült is végeznem.

Sokan egy hétre zsúfolnak mindent, de én ezt a megoldást nem szeretem. Majd ha ott leszel már látni fogod hogyan lehet taktikázni velük, amire többet kell tanulni arra érdemes több időt hagyni, de vannak olyan töltelék tárgyak, amikre akár 2 nap is elég, ezeket betudod sűríteni valahova. :)

2013. júl. 7. 15:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!