Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mikkel foglalkoznak ezek az...

Mikkel foglalkoznak ezek az orvosi szakok? Illetve bármelyik orvosi egyetemen megtalálhatóak/választhatóak?

Figyelt kérdés

orvosi laboratóriumi diagnosztika

orvosi mikrobiológia (mikroorganizmusok)

infektológia (azt tudom hogy a fertőzés, fertőző betegségek)

2013. jún. 1. 16:12
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kedves előző..mint láthattad orvosi egyetem sincs ha már itt tartunk és a szavakon lovagolsz..legalábbis hazánkban..

csak egyetemek vannak aminek vannak karai ahol orvosokat képeznek..Tehát?

Én a kérdés értelméből indultam ki azaz a kérdező mire kíváncsi hétköznapi értelemben és nem a szavakon lovagolva. azaz ha beiratkozik valaki általános orvosi képzésre akkor az általa felsorolt szakok mit jelentenek. Erre fogalmaztam nem szabatosan, hogy nincsenek szakok..mert egyetem után szakosodnak. De ezt nyilván Te is tudod..de szeretsz kötözködni..

A te értelmezésedbe..akkor az orvosi egyetemen vannak szakok..de akkor az orvosi egyetem szakjai a gyógytornász védőnő stb??? Ugye ezeket nem sorolod oda..pedig pont annyira tartozik oda egy mentőtiszti szak mint egy gyógyszerész..

2013. jún. 1. 17:25
 12/17 anonim ***** válasza:
Jól van. Legyen neked igazad. Mindenesetre az sem igaz, hogy a gyógyszerész külön karon lenne. Például Pécsen az orvosi karon van a gyógyszerész.
2013. jún. 1. 18:10
 13/17 A kérdező kommentje:

akkor szerintem ezt zárjuk le, és egymás szidása nélkül szeretnék végre egyértelmű választ kapni:

1, az alapképzés után lehet pl. 2 szakot is választani? (pl ha a 6 év orvosi után szeretnék mikrobiológus és infektológus is lenni, akkor az lehetséges-e vagy megéri-e?)

2, az orvosi mikrobiológia mivel foglalkozik?

2013. jún. 1. 18:14
 14/17 anonim ***** válasza:
73%

Kedves kérdező miután az ember elvégezte az orvosi egyetem 6 évét elsősorban két irányba mehet:

Lehet klinikus: ők azok akikkel te a kórházakban, illetve a háziorvosnál, vagy a különféle rendelőkben találkozol. Az infektológus ilyen orvos. Ezeknek az orvosoknak a 6 év után rezidens valamint szakképzésben kell részt venniük, hogy tényleges szakorvosok lehessenek. Az infektológus például fertőző betegeket kezel.

A másik lehetőség, hogy elmegy az ember kutatónak. Ekkor bekéretkezel egy egyetemi intézetbe, és ott elkezded a PhD kutatásodat, majd pedig szépen elkezdesz felfelé lépegetni az egyetemi ranglétrán. Egy kutatóorvos feladata a kutatás, és az orvostanhallgatók oktatása az egyetem első három-négy évében. A mikrobiológus olyan kutatóorvos, aki a mikrobiológiai intézetben dolgozik, és a baktériumokat és vírusokat tanulmányozza. Ezen felül az ő dolguk a klinikusok által történő különböző mintákból a baktériumok kitenyésztése, és beazonosítása, valamint ők mondják meg azt is, hogy az adott baci milyen antibiotikummal végezhető ki.

Magyarul az infektológus, betegeket kezel, a mikrobiológus kutat, oktat és azonosít.

2013. jún. 1. 20:02
 15/17 A kérdező kommentje:
köszönöm! :)
2013. jún. 1. 20:06
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

A mikrobiológia a mikroorganizmusokkal foglalkozik. Gyakran betegségeket terjesztő kórokozókkal.

Az infektológia a belgyógyászaton belül nőtt önálló szakiránnyá. A fertőző betegségek ellátására szakosodott orvosi terület. Eszközei: mikrobiológia; a virológia, bakteriológia, mikológia és parazitológia

A kórokozó élőlényeket ezen tudományok révén ismerhetjük meg, és innen származnak a kórokozók beazonosításához, kitenyésztéséhez szükséges ismeretek is. Az infektológusnak ezen kívül a gazdaszervezet védekező-rendszerének működésével, a kórokozókra adott válaszreakcióival is tisztában kell lennie, ezért immunológiai ismeretekkel is rendelkeznie kell.

Persze hogy szakosodhatsz két irányba..csak nem egyszerre, hanem egymás után. (tudtommal)

Kérdésedből kiindulva még középiskolás lehetsz, ezeken ráérsz még bőven gondolkozni az orvosi képzés 6 éve alatt.

2013. jún. 1. 20:11
 17/17 anonim ***** válasza:

Off lenne egy kérdésem,ha valaki ilyen szakképzésre megy 6év után.

27. Oxyológia és sürgősségi orvostan

az műt is vagy csak ott van a rendelőbe várja a betegeket és ellátja,ha meg úgy van felküldi a műtőbe vagy ő is műthet?

2013. jún. 2. 08:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!