Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A diszlexiások, diszgráfiások...

A diszlexiások, diszgráfiások tanulásban vagy értelmileg akadályozottak?

Figyelt kérdés
Gyógypedagógia szakon szakirány választás miatt érdekelne, azért tettem ebbe a témakörbe
2009. aug. 10. 17:36
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
tanulásban
2009. aug. 10. 17:41
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

1.vagyok

Diszlexiás az a gyermek, aki jó értelmi képességgel rendelkezik, azonban az általános iskolában a megszokott idő alatt és az ott szokásos gyakorlás mellett nem tanul meg olvasni.

ugyanez vonatkozik a diszgráfiára is.ezek gyakran együtt járnak.

2009. aug. 10. 17:43
 3/9 A kérdező kommentje:
köszönöm
2009. aug. 10. 19:32
 4/9 anonim ***** válasza:
39%
Na most a tanulásban akadályozottság is értelmileg akadályozottság csak a tanulásban akadályozottak azok az enyhe fokban értelmileg akadályozottak. Tehát kérdésedre válaszolva a diszlexia , diszgráfia, diszkalkulia, részképesség zavarok etc.. enyhe fokban értelmileg akadályozottak kategóriájába tartoznak, az ,h őket a nyilvánosság előtt tanulásban akadályozottaknak hívjuk az csak egy a szülőknek szóló szelídítés. Meg fogod majd látni,h nem csak a tanulásuk akadályozott éppen ezért nem igazán találó rájuk ez a kifejezés, de az értelmileg akadályozottaknak nem csak az értelmük akadályozott ,vagy nem úgy ahogy a többség elképzeli. Na mindegy majd megtanítják neked.
2009. aug. 11. 12:49
 5/9 A kérdező kommentje:
Van két szakirány: tanulásban akadályozottak pedagógiája és értelmileg akadályozottak pedagógiája. Hogy melyikbe mi tartozzon, nem én döntöttem el.
2009. aug. 11. 12:56
 6/9 A kérdező kommentje:
Én csak disz.esekkel szeretnék foglalkozni, és nem tudtam, ehhez melyik szakirányt kell majd választanom.
2009. aug. 11. 12:57
 7/9 anonim ***** válasza:
tan.ak-ot válaszd
2009. aug. 11. 20:56
 8/9 A kérdező kommentje:
Oké!Köszi!
2009. aug. 12. 18:58
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Értelmileg akadályozott???

Ez egy komplex neurológiai zavar.

Az idegpályák rosszul fejlődtek, olyan mintha össze lennének "gubancolódva".

Mindig kitűnő diák voltam, versenyekre jártam, én voltam az iskola zsenije. Az általánosban még évekkel később is emlegették a nevem.

A legrosszabb érettségim 88% lett semmilyen könnyítéssel.

Az IQ-m 130 körüli.

3évesen kezdtem hegedülni.

5-ös tzket írtam 3-4 óra tanulással, 1 szünetes tanulással 5-re feleltem órán mindig, évekkel ezelőtti anyagokra sokkal jobban emlékszem mint a nem diszes társaim.

Annyi, hogy néha betűt cserélek - zöngéspárokat így jegyeztem meg. Életemben kb. 3-5* szótagot hagytam ki, az nagyon ritka.

"rosszul" fogom a 4. ujjamon a tollat és néha a kanalat is- kedvemtől függ.

Néha megjelenik a váltkezesség - kosárlabdánál nem rossz.

És előfordul, hogy elütök számokat a számológépen, vagy elírok.

A gyerekkori helyesírásom katasztrofális volt, de benyaltam pár szabályt, sokat gyakoroltam és ennyi.

Az egész annyi, hogy ellenőrzöm magam és jobban odafigyelek.

És más a logikám az átlaghoz képest. Gyorsabban oldok meg matematikai vagy nem matematikai problémákat. Valamint ha két megoldás is van, akkor vagy mindkettőt leírom, vagy ha csak az egyiket akkor tuti hogy nem úgy oldottam meg mint ahogy az osztály nagy része.

Jah és vannak az érdekességek:

táblára bal kézzel is tökéletesen írok. papírra nem - a finom mechanikai mozgásokhoz gyakorlás kéne.

Gyakorlás nélkül tudtam és tudok tükrösen és tükrösen fejjel lefelé írni.

Jah és ismerek másokat is akik olyanok mint én.

Elírnak dolgokat vagy elütnek dolgokat, esetleg félreolvasnak valamit de mégis éltanulók, kiemelkednek a többiek közül ÉRTELMI SZINTEN...

Annyi, hogy gyerekként kimaradt egy lépés a mozgás fejlődésénél - nálam a kúszás - és másképp alakultak ki az idegpályáink.

Persze tuti van aki diszes és gyökér.

És olyan is van aki gyökér, és hogy ne legyen gáz anyukának inkább diszessé nyilvánítattják, mert nehogymá' az ő gyereke hülye lenne...

És olyan is van aki csak lusta és egyszerűbb rámondani, hogy szegényke diszes.

Én legalábbis így látom ezt az egészet.

Mert ez a xarság semmilyen hatással nincs az értelmi képességeimre. Sőt néha nekem esik nehezemre elviselni az "átlag" bénázását, életképtelenségét, beleértve a családomét is...

2012. jan. 31. 21:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!