Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Melyik vidéki orvosi egyetem...

Melyik vidéki orvosi egyetem legyen?

Figyelt kérdés

A lányom 2013-ban fog felvételizni és különböző okokból csak vidéki egyetemek jöhetnek szóba. Érdekelne minden információ, tapasztalat. Főleg Pécsről és Szegedről!

Debrecenről elég sok mindent tudok ismerősök révén. Esetleg tud valaki mesélni ezekről a "blokkgyakorlatokról" amit pár éve vezettek be? Nagyon hasznosnak tartom, hogy így próbálják a gyakorlati képzést! Múltkor voltam a klinikán, ledöbbentem hogy 10 év alatt mennyire szépen felújítottak mindent! Ami miatt nem szeretnénk Debrecent választani, hogy rémhíreket hallottunk a biofizikával és a sejtbiológiával kapcsolatban. A lányom nem épp fizika zseni, ott meg nagyon erősen szórják pont ezekkel a tantárgyakkal az embereket.

Szegedről is jókat hallottam egyébként!

Várom a tapasztalatokat!

2012. szept. 29. 20:21
 1/7 reptoid ***** válasza:

Bifizből tény, hogy egy szót sem fog érteni, de mire eljön a vizsga, nem lesz vele gond, igazán fogyinak kell ahhoz lenni, hogy valaki megbukjon bifizből.

Rémhírek pedig azért vannak, mert ugye nagyrészt kémiával mennek orvosira az emberek, aztán nekik kínai az egész, de nem egy nagy durranás, egy hármast még a leghülyébbek is összehoznak valahogy. A gond vele talán annyi, hogy összevont szemináriumok vannak, tehát bő 100 ember is van egy szemináriumon, aminek elvileg arról kellene szólnia, hogy kiscsoportban mindenki kérdezhessen, illetve a tanár is kérdezze a hallgatókat, amivel azért ösztönzi őket a tanulásra. Na egy ilyen szemináriumon ez nem nagyon működik, kb ugyanolyan, mint egy előadás, tehát önszorgalomból kell tanulni. Jó persze ez általánosságban is igaz, de normális szemináriumra tuti készül az ember, mert amúgy folyton csesztetné a tanár.

A sejtbiosz második féléves tárgy, addigra már bele fog rázódni a tanulás mikéntjébe. Csak egy pár emberről tudok, aki megcsúszott a sejtbiosszal még mikor én tanultam, teljesíthető az is. Általánosságban is az első év az egy ajándék. Aki ott megcsúszik valamivel, az tényleg jobb ha átgondolja az egész orvosis témát, mert attól csak sokkal rosszabb lesz :D De első évben tényleg kevesen szoktak csúszni, nem kell tőle rettegni.

2012. szept. 29. 20:57
 2/7 anonim ***** válasza:

Szórós tárgyak mindenhol vannak. Én úgy hallottam, hogy pl. Pesten (bár tudom, az most nem játszik) első két évben szórják meg a diákokat, utána már gyalog galopp az egész.

Nálunk (Szegeden) a harmadév a vízválasztó. Az első év nem vészes, a második kemény, a harmadik meg brutális:D

De ha azon túljut az ember, akkor már nagy vszínűséggel orvos lesz:D

Én nagyon szeretek Szegedre járni, nem bántam meg a döntésemet. Ha anyagi okok miatt kell vidéket választani, akkor főleg ajánlom. Tudtommal ez az egyetlen egyetem, ahol a diákok kapnak bérletet a tömegközlekedésre, ami azért nagy segítség.

Emellett évente kapunk jegyzettámogatást (13 ezer forint), ami szintén nagyon jól jön, tekintve, hogy a könyvek ára a csillagos eget verdesi.

A tanárok és az órák vegyesek. De szerintem ez mindenhol így van. Nem tudom elképzelni, hogy vhol minden tanár tökéletesen oktat, mindenki igazságos, minden szép és jó.

Pl. ami elég nagy szívfájdalmam volt, hogy az anat intézet elég lepukkant. Bár a felső részét felújították, a diákok többségének a lenti boncteremben van órája.

Bár épp most akarják majd átköltöztetni az egész intézetet máshová, csak nem tudom mikorra valósul meg.

Ezzel szemben pl. a patológia intézet teljesen új, modern, felszerelt. Azért nem hátrány, hogy az órákon nem érzünk semmit (szagra gondolok), mert olyan az elszívó rendszer.

Az elméleti oktatással szerintem nincs gond, a gyakorlatok azért tanárfüggőek. Nekem rengeteg nagyon jó gyaktanárom volt, akikre most is szívesen gondolok vissza.

Egyébként negyedéves vagyok, és különösebb igazságtalanságot sosem tapasztaltam. Ha normálisan felkészültem egy vizsgára, akkor nem volt olyan, hogy elküldtek azért, mert a profnak épp rossz kedve volt.

Még a legrettegettebb tanárok is úgy érzem, hogy normálisan álltak hozzám mindig.

Szerintem Szeged jó választás, bár Debrecent nem ismerem:)

Hallottam már olyat, hogy Debrecenben jobb az infrastruktúra, de nálunk meg jobb az oktatás.

De hogy ennek mennyire kell hinni, azt nem tudom:)

Akárhol is végez, orvos lesz belőle. Senki nem fogja nézni, hol szerezte a diplomáját:)

2012. szept. 29. 21:06
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindkettőtöknek a választ!

Örültem a pozitív véleményeknek meg annak hogy Magyarországon ilyen színvonalas az orvosképzés! (Eddig külföldön éltünk). Akkor ezek szerint bármelyik egyetemet is választja a lányom, jól fog járni.

A jó öreg "melyik a jobb egyetem" kérdés! :) Már az én időmben is téma volt (bár nem orvosira jártam). Egyébként az egyik orvos ismerősöm szerint nincs akkora színvonalbeli különbség a négy egyetem között, így aztán hogy tulajdonképpen kiből milyen szakember lesz, inkább majd a szakorvos képzés alatt dől el.

Köszönöm a válaszokat! Ha valaki még írna Pécsről, azt szívesen olvasnám!

2012. szept. 29. 21:51
 4/7 anonim ***** válasza:
Második vagyok. Úgy van, ahogy az ismerősöd mondja. Nagy különbség nincs. Vhol ez a jobb, vhol meg az:)
2012. szept. 29. 22:01
 5/7 anonim ***** válasza:

Üdv!

Pécsre járok most kezdtem meg a 3.évemet.

Alapból is pécsi vagyok tehát nem volt kérdés,hogy hova menjek,de azért bejelöltem az Szegedet is mivel az még nincs is annyira messze Pécstől!

Színvonal vannak nagyon jó tanárok"vannak kiba*zott kö*sögök!!!!!"

Én nem kémiával jöttem,de nem volt nagy dolog a kémia mivel én alapból vegyészet szakra jártam és eléggé erös volt a kémia nálunk és így hát az a négy év alatt ragadt valai rám.

Fizikával mentem és eléggé könnyen ment az első év,sőt azt merem mondani,hogy nem sokkal tanultam többet mint érettségire"jó ez nem annyira igazd,azért napi rendszereséggel tanultam mivel máshogy nem ment volna!"

De az első két év nem OLYAN vészes,de volt nálunk is aki megbukott,és itt is hagyta az egyetemet.

Haramadik év azt mondják a tanárok,felsősök,hogy borzasztóan nehéz a szigorlatok miatt,de majd lesz valami!

Összegségében nagyon jó az iskola,bár igaz van egy kettő helyiség amire rá férne egy felújitás,de pl:a Megyei kórháznak a sürgősségi osztályát nagyon jól megcsinálták.

Azért emlitettem,hogy sürgösségi mert annak megyek tovább majd"ha minden jól megy"

Városról egy két szót:Szép város én amióta élek itt lakom.

Az egyetemtől gyalog kb15 percnyire van a centrum és ott szinte minden megtalálható.

Biofizikáról meg annyit,hogy eléggé nehéz belőle megbukni mivel itt mindegyik tanár aki biofizikát tanít nem enged ki a teremből amig nem érted el a kettest segítenek hajtanak,hogy meglegyen a kettes,de gondolom nem a kettes a cél.

Kb ennyi ha van kérdésed akkor írj ide és válaszolok!

2012. szept. 30. 08:29
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ neked is!
2012. okt. 2. 20:58
 7/7 anonim ***** válasza:

Bár a lányod valószínűleg jövő tanévben már végez, azért válaszolok...

Érdekes, hogy a magyarok szemében a SOTE a "non-plus-ultra", a SZOTE/DOTE a második-harmadik megosztva, és a POTE a leggyengébb. (Nyilván a laikus közvélemény szerint, akik a ponthatárok alapján ítélnek...)

A valóság az, hogy mindenhol más a nehéz. Azt erősen kétlem, hogy sejtbioszból Debrecenben jobban szórnának, mint Pécsen, ahol két féléves szigorlati tárgy. (2 tétel gyakorlat és 3 tétel elmélet a 150 tételből.) Továbbá Debrecenben rengeteg vizsgát (biokémiát is...) ki lehet váltani, és ha valaki ügyes szorgalmiban, 1-2 vizsgája lesz csak. (Pécsen SEMMIT nem lehet kiváltani, légtöbbször még a beugrót se, nemhogy a vizsgát.) A DOTE-n olyan, hogy Kórélettan szigorlat nincs, féléves Klinikai fiziológia van. Ami a leglényegesebb: Debrecenben leszigorlatoznak anatómiából, és utána csak kollokvium a neuroanatómia (náluk neurobiológia), ami egyik orvosin sincs így egyébként. És ez NAGY könnyítés...

Szegeden állatólag a harmadév gyilok, de anatómiából nincs embriológia (ami ismét iszonyat nagy könnyítés), és minden félévben van dékáni vizsga.

Ahogy már említettem Pécsen a sejtbiológia kétféléves szigorlat. Igaz, hogy az anatómia és a szövet-és fejlődéstan először külön vizsga (bár hiába van meg az egyik, csak akkor lehet továbbmenni, ha minden megvan), a szigorlat egyben van, és nincs fél év ismételni, mint Pesten, hanem a neuroanat félévében van rögtön a szigorlat (anat1, anat2, szövet1, szövet2, neuroanat, neuroszövet, teljes /Langman/ Embriológia). Plusz minden anatvizsgán (és a szigorlaton) tetemséta van, ami annyit jelent, hogy anat1 és 2nél a félév anyagából, szigorlaton meg a teljes anyagból (ekkor már ideértendő az embriológia is) BÁRMIT kérdezhetnek a tetemen, és vizsgáztató függő, hogy ki milyen hibát vagy bizonytalanságot néz el. Vannak, akik tényleg a szigorlaton is a legkisebb lábtőcsontokon meg a legjelentéktelenebb izmokon buktatnak.

2017. szept. 27. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!