Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért nem számolnak nekem...

Miért nem számolnak nekem pontot? Én vagyok ennyire hülye?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő. 2 éve érettségiztem először, akkor a töri középszintű érettségim 75%-os lett.

Idén jelentkeztem újra érettségizni, ahová is a jobb jegy érdekében szerettem volna menni, mivel kellene a minimum 95% ahhoz, hogy esélyem legyen a fősulin.

Bementem tehát a régi gimibe, jelentkeztem a vizsgára.

Minden rendben ment, míg május elején el nem kaptam egy súlyos fertőzést, amivel kórházba kerültem (mikor máskor mint az írásbelik idején).

Természetesen eleve ki volt lőve, hogy én az írásbelin részt tudjak venni, hiszen ebben az állapotban ez lehetetlen volt. Érdeklődtünk hogy milyen lehetőségeink vannak ebben az esetben.

Az egyik, hogy majd másik időszakban jelentkezem újra vizsgára, a másik pedig hogy pótló érettségit teszek, ami akkor lehetséges, hogy ha az érettségit rajtam kívülálló okok miatt nem tudtam megkezdeni.A második lehetőséget választottam, ami azt jelentette, hogy szóbelin 2 tételt kellett húznom.

Hogy ez a megoldás lehetséges-e, arról az igazgatónő úgy győződött meg, hogy felhívta az Oktatási Minisztériumot, ahol megerősítették ebben. Természetesen hozzátette, hogy ISMÉTLŐ érettségiről van szó, tehát már van sikeres érettségim, csak a több pont érdekében újra megcsinálom.

Aztán valahogy olvasgattam az erről szóló törvénycikkeket, és ráakadtam egy olyan dologra, ami aggasztani kezdett. Ez a következő: "Amennyiben a jelentkező az érettségi vizsgán a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolta, az adott vizsgatárgy eredményéből a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pont nem számítható. Ezt a tényt a jelentkező érettségi bizonyítványában vagy tanúsítványában záradék is jelzi."

A gyakorlati vizsgarészről szól, nem az írásbeliről, a 2 pedig tudtommal nem ugyan az. Ennek is utána néztem, s találtam is rá infót, ami szerint az érettségi állhat írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből.

Mindegy, át is siklottam rajta, hiszen az írásbelire vonatkozó hasonló törvénycikket nem találtam.

Eljött a szóbeli napja, sikerült 100%-osra megcsinálnom, aminek nagyon nagyon örültem, hiszen sokat tanultam rá és nagyon örültem hogy 50 pontot tudtam javítani rajta.

A bizonyítvány osztáson már izgultam, hogy lesz-e záradékom vagy sem. Hát volt. Mindegy, gondoltam fel kell tüntetni hogy szóbeliztem.

Erre ma, mikor beléptem a felvi.hu-n az én felvimbe, beigazolódott amitől féltem, hiába kínlódtam azzal hogy az érettségim ilyen jól sikerüljön, nem számítanak belőle pontot, sőt, mostmár a régi 75%-os eredményemet sem vették figyelembe, idézem "Indok: Másik, magasabb pontot eredményező érettségi eredmény miatt nem vehető figyelembe "

:@@@ Most totál ideges vagyok, mer nem igaz, hogy az OM nem tudja megmondani mikor az igazgatónő pontosan ezért hívta fel, hogy ne is próbálkozzon ez a barom azzal, hogy ismétlő-pótló vizsgán 2 szóbelit tesz, mert úgysem számítják a pontjait. Ez miért nincsen sehol leírva?

Ha erre ugyan az vonatkozik mint a gyakorlati vizsga pótlására, azt miért nem írják oda????

Most akkor én vagyok a hülye, nekem érthetetlen a felháborodásom???

2012. júl. 18. 16:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Szerintem logikus lenne, hogy nem fogadják el a két szóbelit, hiszen középszintű töri érettséginél tudod a tételeket. Már nem emlékszem rá, hány tétel van de nem túl sok, az még a középszintű törihez képest is indokolatlanul nagy könnyítés lenne.

Azt nem értem, hogy az igazgatónőt erről miért nem tájékoztatták.

2012. júl. 18. 19:23
 12/15 anonim ***** válasza:

Emelten sem fogadják el a két szóbelit...

Gondolj bele ez így logikus...és sajnálom, hogy beteg voltál de erre nem lehet mit tenni...Nem hinném, hogy elfogadná ezt az OH

2012. júl. 18. 20:06
 13/15 anonim ***** válasza:
Uhh... Ez nagyon kelletlen, sajnálom :-( Viszont ez egyáltalán nem a te hibád, tehát szerintem próbálj mindent megmozgatni az ügy érdekében. Az Oktatási Hivatal nem tájékoztatott megfelelően, szóval próbáld velük megbeszélni, hívd fel a felvit, ott is kérj tanácsot és hivatkozhatsz az igazgatódra is, illetve kérheted az ő segítségét is. Sok sikert, remélem sikerül megoldanod!
2012. júl. 18. 20:50
 14/15 anonim ***** válasza:

A 75%ossal gondolom azért nem számolnak, mert más tárgy, ami jobban sikerült, azt számolják bele. Vagyis az nem lehet, hogy a mostani szóbeli miatt nem számítanák bele.

Ha pedig igen, akkor a felvinek írj.

2012. júl. 18. 22:23
 15/15 A kérdező kommentje:

Szerintem meg nem logikus hogy nem fogadják el, hiszen akkor eleve miért engedik meg hogy megcsinálja valaki?

Még annál aki először érettségizik megértem, mert ha ugyanígy beteg mint én akkor azért legyen meg az érettségire, következő évben megcsinálja megint és úgy jelentkezik a felsőoktatásba.

Én azt nem értem, hogy az ismétlő érettséginél miért nem mondják, hogy nem lehet? Az logikus, hogy valaki ismétlőre megy(több pontot szeretne, ezért ismétli azt, ami már eleve megvan), 2 tételt húz szóbelin és nem számolják a pontját? Sztem baromira nem logikus. Nem értem akkor miért lehet ezesetben pótolni, miért nem mondják azt h gyere vissza legközelebb, mert ez nem lesz így érvényes??? Én ezt nem értem.

Egyébként nem, a legszarabb eredményeimből számolták a pontjaim...:S Bár az egyáltalán nem is érdekel, hisz mondom, azért mentem ismétlőre, hogy több pontom legyen, mert így sem érek semmit a 75-el...

2012. júl. 18. 23:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!