Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért nem számolnak nekem...

Miért nem számolnak nekem pontot? Én vagyok ennyire hülye?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő. 2 éve érettségiztem először, akkor a töri középszintű érettségim 75%-os lett.

Idén jelentkeztem újra érettségizni, ahová is a jobb jegy érdekében szerettem volna menni, mivel kellene a minimum 95% ahhoz, hogy esélyem legyen a fősulin.

Bementem tehát a régi gimibe, jelentkeztem a vizsgára.

Minden rendben ment, míg május elején el nem kaptam egy súlyos fertőzést, amivel kórházba kerültem (mikor máskor mint az írásbelik idején).

Természetesen eleve ki volt lőve, hogy én az írásbelin részt tudjak venni, hiszen ebben az állapotban ez lehetetlen volt. Érdeklődtünk hogy milyen lehetőségeink vannak ebben az esetben.

Az egyik, hogy majd másik időszakban jelentkezem újra vizsgára, a másik pedig hogy pótló érettségit teszek, ami akkor lehetséges, hogy ha az érettségit rajtam kívülálló okok miatt nem tudtam megkezdeni.A második lehetőséget választottam, ami azt jelentette, hogy szóbelin 2 tételt kellett húznom.

Hogy ez a megoldás lehetséges-e, arról az igazgatónő úgy győződött meg, hogy felhívta az Oktatási Minisztériumot, ahol megerősítették ebben. Természetesen hozzátette, hogy ISMÉTLŐ érettségiről van szó, tehát már van sikeres érettségim, csak a több pont érdekében újra megcsinálom.

Aztán valahogy olvasgattam az erről szóló törvénycikkeket, és ráakadtam egy olyan dologra, ami aggasztani kezdett. Ez a következő: "Amennyiben a jelentkező az érettségi vizsgán a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolta, az adott vizsgatárgy eredményéből a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pont nem számítható. Ezt a tényt a jelentkező érettségi bizonyítványában vagy tanúsítványában záradék is jelzi."

A gyakorlati vizsgarészről szól, nem az írásbeliről, a 2 pedig tudtommal nem ugyan az. Ennek is utána néztem, s találtam is rá infót, ami szerint az érettségi állhat írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből.

Mindegy, át is siklottam rajta, hiszen az írásbelire vonatkozó hasonló törvénycikket nem találtam.

Eljött a szóbeli napja, sikerült 100%-osra megcsinálnom, aminek nagyon nagyon örültem, hiszen sokat tanultam rá és nagyon örültem hogy 50 pontot tudtam javítani rajta.

A bizonyítvány osztáson már izgultam, hogy lesz-e záradékom vagy sem. Hát volt. Mindegy, gondoltam fel kell tüntetni hogy szóbeliztem.

Erre ma, mikor beléptem a felvi.hu-n az én felvimbe, beigazolódott amitől féltem, hiába kínlódtam azzal hogy az érettségim ilyen jól sikerüljön, nem számítanak belőle pontot, sőt, mostmár a régi 75%-os eredményemet sem vették figyelembe, idézem "Indok: Másik, magasabb pontot eredményező érettségi eredmény miatt nem vehető figyelembe "

:@@@ Most totál ideges vagyok, mer nem igaz, hogy az OM nem tudja megmondani mikor az igazgatónő pontosan ezért hívta fel, hogy ne is próbálkozzon ez a barom azzal, hogy ismétlő-pótló vizsgán 2 szóbelit tesz, mert úgysem számítják a pontjait. Ez miért nincsen sehol leírva?

Ha erre ugyan az vonatkozik mint a gyakorlati vizsga pótlására, azt miért nem írják oda????

Most akkor én vagyok a hülye, nekem érthetetlen a felháborodásom???

2012. júl. 18. 16:59
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:

Ja, még annyi, hogy mivel ezek után újra jelentkeznem kell az őszi érettségi időszakban érettségi vizsgára, kérhetem az egyik szóbeli eredményem beszámítását?

Kérdező voltam.

2012. júl. 18. 17:01
 2/15 anonim ***** válasza:
Sajnálom, hogy ez történt veled. Az őszinél nem tudod beszámítattni egyik szóbelid eredményét sem. Az írásbelit és a szóbelit is meg kell csinálnod.
2012. júl. 18. 17:08
 3/15 anonim ***** válasza:

Fel van már egyáltalán dolgozva az a papírod, amin az új érettségid eredménye van?

A kiírt pontszám változhat, mert nem egyszerre dolgoznak fel mindent.

2012. júl. 18. 17:09
 4/15 anonim ***** válasza:

ez egy eléggé kínos eset. nagyon sajnálom, hogy ezt történt.

esetleg megpróbálhatod felhívni az OM-t, hogy hogy is van ez az egész. mindenképp járj utána (egy próbát megér).

de annyit nem értek, h miért nem vehetnék figyelembe a 75%-os eredményt. ha azt is beküldted....

vizsgáltasd felül a pontszámodat.

2012. júl. 18. 17:13
 5/15 A kérdező kommentje:

Hát ezeket sajnálattal olvasom :( Nagyon elkeseredtem...sőt, inkább nagyon dühös vagyok.

Az őszinél miért nem lehet beszámíttatni? Jövő májusinál belehet? Köszönöm!

2012. júl. 18. 17:43
 6/15 A kérdező kommentje:

Ja, egyébként igen, gondolom minden adatom fel van dolgozva, hiszen akkor nem lenne odaírva hogy a 75%-os törit jobb eredmény miatt nem számolják.

Viszont azt én sem értem, h ha az újból nem lehet pontot számíttatni, akkor a régit miért nem veszik figyelembe??? :S

Sőt, eleve azt nem értem, hogy akkor mi értelme van egyáltalán annak, hogy lehet szóbelivel pótolni az írásbelit, ha bocsánat, de szart sem érek vele...

2012. júl. 18. 17:45
 7/15 anonim ***** válasza:

Igen...ez sajnos így van

Nekem az volt a gond, hogy el volt törve a kezem ezért infóból akartam 2 szóbelizni de akkor ezt nem számítják be, ez alól sajna nincs kivétel...

És nem, ez nem nyelvvizsga nem lehet azt csinálni, hogyha jó a szóbeli az megvan és csak az írásbeli kell...egybe kell csinálni sajna mindent...:S újra:( Sajnálom

2012. júl. 18. 17:46
 8/15 A kérdező kommentje:

De az infó oké, érthető, van rá megfelelő törvény, mivel annak írásbeli és gyakorlati része van. Az le van írva pontosan, hogy a gyakorlati vizsgarészt nem lehet szóbelivel helyettesíteni ha pontot akarsz számíttatni.

Ez viszont írásbeli vizsga, amire pedig nem találtam semmiféle rendelkezést. Sztem az írásbeli meg a gyakorlati nem ugyan az, mivel akkor nem 2 külön vizsgarészként lenne feltüntetve.

Ha meg nem lehet beszámíttatni az eredményt, akkor minek nekem a törzslapkivonat, amin rajta van hogy melyik szóbelim hány %-os?? Nem értem...

2012. júl. 18. 18:24
 9/15 anonim ***** válasza:

Mindenképpen menj be, és reklamálj, mert ez így sehogy sem normális.

Ha nem is fogadják el az újat, a régit akkor is be kell számítaniuk.

2012. júl. 18. 18:27
 10/15 A kérdező kommentje:

Most írtam levelet az Oktatási Hivatalnak. Nem értem az egészet.

Az a baj, hogy a régit is egyébként felesleges beszámítani, hiszen azért jelentkeztem ismétlőre, hogy elég legyen a pontom, mert a 75% oda kevés...:(

Teljesen tanácstalan vagyok.

2012. júl. 18. 18:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!