Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mennyire nehéz a kilencedikes...

Mennyire nehéz a kilencedikes biológia tananyag?

Figyelt kérdés

Illetve tizedikes, vagy nem tudom, hogy mondjam, szóval az első év, mikor bioszt tanulsz.

Bonyolult? Kell a megértéséhez egyéb természettudományi tantárgy (leginkább a matekra vagyok kíváncsi, mivel az nem megy)?

Általánosban ötös voltam, és úgy áll a dolog, hogy valószínűleg kell majd a biológia továbbtanuláshoz. Nehéz lesz összehozni itt is az ötöst?

Köszönöm, ha válaszolsz :)

2012. jún. 27. 21:35
 1/7 anonim ***** válasza:
A biosz és a matek csak a genetikánál függ össze, ott sem kell deriválni. Bár én sosem szerettem a bioszt, szóval nekem nehéz volt az anyag.
2012. jún. 27. 21:37
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2012. jún. 27. 21:42
 3/7 anonim ***** válasza:

a mi iskolánkban szinte mindent szóról szóra kell tudni az ötösért biológiából. a kettes alsó határa 45%. teljesíteni kell, ha valamit el szeretnél érni bioszból :) volt legalább vagy 15 ötösöm, 3-4 négyesem, és egyszer becsúszott egy hármas. az átlagom 4,7 volt bioszból azt hiszem. így egy csomó munkát kellett még megcsinálnom hozzá hogy megkapjam a jobb jegyet. a tanárunk szerint csak akkor van színvonal, amikor ilyenek a dogák. nem is szokta bejelenteni minden alkalomra. van hogy a 7. órában szakkörön hív be minket egy gyors dogára.

szerintem a biológia a humán és a reál tantárgyak között áll. számolásból középiskolában nincs sok, de kell hozzá egy erős logikai rendszer. a genetikánál (punett-táblázat) szükséges a statisztika, és az sem árt, ha függvényeket tudsz ábrázolni, és diagramokat készíteni számítógép nélkül.

a humán ága a rendszertan és az anatómia ami ugyan szintén a természettudományra épül, mégis az információ egésze szóban áramlik, és szó formájában nyilvánul meg teljes egészében. (magyarán itt sem kell számolgatni)

a bioszhoz nagy fenék kell, vagy legalább egy nyomásálló, mert a latin nevek megtanulását sem lehet a szünetekben elintézni. a latin nevekre is hangsúlyt kell(ene) fektetni.

a bioszhoz nagy kreativitás kell. van, hogy egyszerűen én találok ki egy kísérletet, amit valószínűleg már számos tudós megcsinált már legalább 100-200 éve. némelyik jelentéktelen, de érdekes.

a jelenleg futó kísérlet az élesztőgombák szénsavtermeléséről szól, ami lebomlik majd co2re és vízre. a kiáramló co2 szointet mérem meg naponta. az egyik üveg az árnyékban van, a másik a napon. a kémcsőbe öntöttem 5 ml vizet, majd egyet pontoztam ott alkoholos filccel. ha egy betelt már, akkor elzárom a kis akvarisztikai csapot rajtam, majd egy csövet bedugok a kémcső legaljáig, és egy fecskendővel leszívom a gázt. és megnyitom újra. a skála nem lett profi, sőt van, hogy megunom a kis méregetést, és egy 100 grammos gyógyszerészeti folyadéküveget teszek be. majd a leszívott gázt megmérem. (olajos leszek néha :D ) és így beskáláztam végig. az adatokat rögzítem, és beírom az excel táblázatba.

egyszerűbben: [link]

a biológiának nagyos sok ága van, ami szebbnél szebb.

sok szerencsét a biosz tanuláshoz, ha van eszed hozzá, menni fog :)

szia

16F

2012. jún. 27. 22:13
 4/7 A kérdező kommentje:
Tyű, köszönöm szépen neked is, ha nem kell hozzá annyi matek, akkor remélem menni fog, és a kísérlethez pedig gratula :)
2012. jún. 27. 23:11
 5/7 anonim ***** válasza:
Tényleg nem lesz nehéz. Majd 4dikbe a genetik lesz húzós, de azt is ha megérted menni fog.
2012. jún. 28. 08:03
 6/7 polarbeer ***** válasza:

A középiskolás biosz nagyon könnyű szerintem.

9.-10.-11.-12, ez ugye 4 osztály, de csak 3 osztályban tanultok bioszt, minden suli maga dönti el, hogy melyik az az osztály, ahol nincs. Nekünk 9.-ben nem volt!

A 10.-es biosz állatok, növények, hasonló, mint a 7.-es volt, annál azért bővebb. A növényes rész szerintem több tanulást igényel majd!

A 11.-es biosz emberi biológia, tehát humánbiológia, valamint biokémia lesz, a DNS-sel, a génekkel, a sejtekkel fogtok foglalkozni. Az a legvastagabb könyv, szerintem egy tanév alatt lehetetlenség befejezni!

A 12.-es biosz genetika + érdekességek. Ha középszintű érettségire mész, akkor kb. csak 30 oldalt kell tudni a könyvből. Ha emelt szintre, akkor viszont szóbelin majdnem biztos, hogy belekérdeznek az apróbetűbe.

Én most ELTE TTK biológia szakán vagyok egyetemista, és ha a Mozaik könyvből tanulsz, és megtanulod akkor, amikor annak helye, és ideje van, akkor biztos alapokat kapsz, és később is használni tudod majd!! Én végig 5ös voltam, de hát engem ez érdekel! Matek majd csak a 12.-ben kell, de ott is csak egyszerű szorzás, meg 1-2 képlet, addigra már matekból tök általánosak lesznek számodra azok a dolgok, amit bioszból visszakérdeznek.

Egy biztos: természettudomány matek nélkül nem létezik!!! Eddig én sem hittem el, de most már tudom, a természettudomány alapja a matematika!

Üdv.: polarbeer :)

2012. jún. 28. 16:20
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :)
2012. jún. 28. 20:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!