Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek ez jó tanítási...

Szerintetek ez jó tanítási módszer lesz? Magyar irodalom/nyelv

Figyelt kérdés

Még egy évem van az egyetemen, tehát jövőre már tanítani fogok, munkám is már be van biztosítva, a régi középiskolában, (technikai). Azt szeretném megkérdezni, hogy ez jó lesz így? (főleg a tanulók véleményére lennék kíváncsi, tanároké is jöhet bőven)

Elintéztem, hogy legyen egy filozófiájuk, ezzel nem lesz gond, aki fogja tanítani az nagyon jó.

A legfontosabb újítás az lesz, hogy én csak a korok stílusait, a költők életét, a regények tartalmát fogom megtanítani, meg azt, hogy hogyan kell elemezni egy művet. A műveket ők fogják elemezni, ez által nem az én véleményemet fogom rájuk kényszeríteni, hanem az a saját vélemény nyilvánításuk fog dominálni, az elemzésben azért fogok nekik segíteni, de csak kicsit. Ez a való életben is majd jó lesz nekik, mert megtanulják magukat eladni.

Kreatív feladatokat fogok nekik adni, pár opcionális lesz- pár kötelező, pl. novella, vers és esetleg regény írás(verseket eleinte együtt)(tudom mi az a regény írás, párat már írtam).

Magyar nyelvet erősebben fogom venni, mert nagy a hiányosság, és nem mindegyik alapiskolában tanulják rendesen. Sok olyan feladatot is fogok nekik adni ahol a mondatokba szavakat kell behelyettesíteni.

2012. ápr. 5. 10:59
 1/4 anonim ***** válasza:
Az ötlet nem néz ki rosszul, de szerintem a gyakorlat mutatja majd meg, hogy mennyire életképes. Mindenesetre azt javasolnám, hogy próbáld ki, aztán az elért eredmények alapján finomítsd tovább a módszeredet. Ha esetleg elsőre nem jönne be, nem add fel, változtass, kísérletezgess. Így biztosan elérsz majd valamit, amit másoknak is fogsz tudni ajánlani.
2012. ápr. 5. 11:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

10. osztályos gimnazista vagyok, szóval remélem, hasznos lesz a válaszom! :)

Kezdem a nyelvtannal: igen, szerintem is nagyon fontos lenne, hogy keményebben vegyék ezt a tantárgyat. Nekünk heti 1 óránk van, tulajdonképpen eddig az általános iskolás anyagot vettük valamivel részletesebben (mondatelemzés, hangtan, ilyesmi). Nekem nagyon jó volt 5-8.-ig a magyartanárom, de az osztályomban azt tapasztaltam, hogy sokaknak óriási hiányosságai vannak, főleg a helyesírást illetően. ,,Sok olyan feladatot is fogok nekik adni ahol a mondatokba szavakat kell behelyettesíteni." Leírnád, kérlek, hogy itt mire gondoltál, nem igazán értem. :/

Az irodalommal kapcsolatban: szerintem nagyon jó ötleteid vannak, de eleinte lehet, hogy jó lenne, ha végigelemeznétek a műveket. Ahogy már említettem nekem szuper volt az általános iskolai tanárom és mindig is imádtam a magyart, de mégse tartom olyan könnyű dolognak a (minőségi) műelemzést. Illetve gyakran jelenik meg olyan mondanivaló egy-egy versben, amire én egyszerűen nem jönnék rá magamtól. Én reál tagozatos osztályba járok, nincs könnyű dolga a humán tantárgyakat tanító tanerőnek, hogy őszinte legyek..:) ahogy írod, Te egy technikai középiskolában fogsz tanítani, szóval gondolom számítasz rá, hogy sokakat (SAJNOS) nem igazán érdekel az irodalom. Viszont szerintem az mindenkinek tetszeni fog, hogy elmondhatja a saját véleményét, gondolatait. Érdekes ötlet ez a kötelező regény/novella írás..nem tudom, mennyire megvalósítható egy technikai osztályban, de mindenesetre sok sikert hozzá!

Hát, azt hiszem kicsit elnyújtottam, ne haragudj. Ha van még kérdésed, nyugodtan írd meg itt!

Üdv, egy 16 éves lány

2012. ápr. 5. 13:57
 3/4 A kérdező kommentje:

... elmentél, itt nem változott semmi.

a. Mióta

b. Mint

c. Mire föl

d. Amint

például ilyesmiket. Elemzésnél a fontosabb dolgokat elmondanám.

2012. ápr. 5. 14:21
 4/4 .:Laci:. ***** válasza:
Nálunk nyelvtanon a tanár néha csináltatott velünk helyesírási feladatokat. A füzet hátuljába írtuk a szavakat, aztán együtt javítottuk ki. Mindenki mondott egy szót, hogy hogyan kell helyesen írni. Ha összegyűlt 200-300 szó dolgozatot írtunk belőlük. Én nagyon szerettem mert mindig is jó helyesíró voltam és potya ötösök voltak:)
2012. ápr. 12. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!