Grat-grat bizony, a véleményem mindkét kérdésben ugyanaz.
"sokan bőven megelégednek azzal ha meg van a diploma...utána kéne olvasni és gondolkodni! "
Látod ez a probléma.
Rengetegen vannak körülöttem is, akik csak ellébecolják az egészer lószart sem tanulnak, majd lesz valahogy elven, vizsgakor meg psszt-psszt! ezt mondd már emg azt mondd már meg, meg puska így-úgy a kettes megvan az a lényeg. És így végigtengődik az egyetemet, a "diploma legyen meg az a lényeg" ahogyan te is mondod.
Na ezt ideje megszűntetni... Aki így akar játszani az fizessen kemény összegeket... Ezáltal a diploma is felértékelődne, nem az lenne hogy a munkáltató azzal fogad a gyakorlatomon hiába neves műszaki egyetemről jövök, hogy: Úgyis tudom, hogy nem tanultok semmit egyetemen. Meg ezt úgyse tanították ott... Nekem égett a pofám :(
"Rengetegen vannak körülöttem is, akik csak ellébecolják az egészer lószart sem tanulnak, majd lesz valahogy elven, vizsgakor meg psszt-psszt! ezt mondd már emg azt mondd már meg, meg puska így-úgy a kettes megvan az a lényeg. És így végigtengődik az egyetemet, a "diploma legyen meg az a lényeg" ahogyan te is mondod.
Na ezt ideje megszűntetni... Aki így akar játszani az fizessen kemény összegeket... Ezáltal a diploma is felértékelődne, nem az lenne hogy a munkáltató azzal fogad a gyakorlatomon hiába neves műszaki egyetemről jövök, hogy: Úgyis tudom, hogy nem tanultok semmit egyetemen. Meg ezt úgyse tanították ott..."
Másik oldalról megvizsgálva a kérdést, nem attól lesz minőségi az oktatás, ha jó sokat kérnek érte, hanem attól, ha az alkalmasok jutnak be, és alkalmasok maradnak bent. Érteeeem? Nem az, aki meg tudja fizetni, hanem az, aki okos.
Viszont tervezik, hogy lesznek szakok, ahol sokkal kevesebb finanszírozott lesz, lesz, ahol semennyi, pl. nekem kezembe akadt egy cikk, ahol csak abc rendben a legelsőt láttam, hogy állatorvosira 97 darab embert finanszíroznak most és 10 darabot terveznek a jövőben finanszírozni. A tandíjat meg az évi 2.2 milláról megemelik 4.4 millára. Hmmm... Akkor hogy is van ez? Nem mindenki azzal védekezik, hogy csak a haszontalan "büfé-ruhatáros" szakokat nyirbálják meg egy kicsikét? Na ez aztán javítja majd a színvonalat ugye? De krva gazdaságos lesz a 10 embernek indítani a szakot, mert lehet, hogy a maradék, (aki amúgy okos is, mert ne mondd nekem, hogy aki mondjuk 200 emberből nincs benne a tíz legjobban az hülye) még a 2.2 milliót valahogy kifizette volna, de kétszer annyit? És így tovább.
Továbbá elég érdekes, hogy ÖNKÖLTSÉGRŐL beszélnek, magyarul fizessék ki, amennyibe kerül, ezeket az összegeket becsülték meg, akkor nem értem, hogy számvitelt levelezőn tanulni miért is kerül többe, mint vegyészmérnökire járni nappalin? Ez hogy van ez? Mert ez egy kibszott nagy kamu!
Aztán jönnek ide külföldiek tanulni igen, fizetnek az orvosin, meg a kutyafasza szakon is, nem azért mert Magyarországon olyan überfasza jaj de jó képzések vannak, hanem azért, mert nekik "olcsón" végül is jó az, amit kapnak. Na ha ezt meg duplázzák, hülye lenne eljönni a világ végére fizetni egy noname diplomáért, akármennyire is el lehet ismertetni külföldön, inkább marad otthon, vagy megy valami jobb helyre, ami már szintén ilyen áron lesz, de sokkal színvonalasabb. Na akkor az ő pénzük is kiesik. Hurrá!
Aki meg hülye és puskázik, az akkor is puskázni fog, ha fizetnie kell, attól nem fog jobban tanulni, elvégre, ha már úgyis fizet, akkor tök mindegy neki, csak valahogy menjen át. Míg ha át lehet kerülni államisra újra, akkor esetleg megpróbálja megerőltetni magát hátha. Na ezt is megszüntetik.
Ráadásul nehogy azt hidd, hogy csak a hülyék puskáznak. Képzeld a krva magas pontszámos, elismert szakokon is tele van ilyennel az egész. Tehát úgy tanult, okos volt, összeszedte a max pontot, bejutott, aztán ott meg puskázik, les, csal. Ezt megint krvára nem az fogja megoldani, hogy annak, akinek esetleg a bejutásnál nem jöttek úgy össze a dolgok az fizessen már egy év ért annyit meg más szakokon 6x annyit, amennyit az apja egész évben keres.
Ráadásul megint vegyük át a külföldi rendszerek felét, lehetőleg a szarabbik felét, aztán majd lesz valami megy itt. Külföldön lehet, hogy horribilis tandíjak vannak (amit majd most jól megközelítünk mi is) de nem ám úgy van, hogy kapsz max. 250 ezer diákhitelt oszt' töröld meg szemed szád. Akkora ösztöndíjakat, vagy 7-8 félét lehet megpályázni, mint a ház, a tandíjadat teljes egészében meghitelezik, amit akkor fizetsz vissza mikor már dolgozol, x fizetés felett. Itt meg hmm hmmm. 4 millió lesz évente a tandíj, adunk évi 250 ezer diák hitelt, ha így marad, akkor fizetősöknek SEMMI más nem jár, ha meg mégis, akkor a hatalmas 10 ezer forintos "segély" majd segít sokat. Aha.
Az egésznek annyi értelme lesz, hogy ezt is felemelik nyugat-európai árszintre, hadd ne tudja megfizetni senki átlagos magyar, mint szinte már minden mást, ha meg valaki szól, hogy hékás, az átlag fizetés az ilyen 100 ezer forint Magyarországon, akkor azt inkább ne halljuk meg.
"Tessék jól tanulni, hogy átvegyenek államira"
Atyaúristen, és ha valaki csak levelezőn tud bejárni, ott nem vesznek át ám ba. Akkor wtf van??
Elmennek a búsba az emeléseikkel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!