Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi a fenéért tanítanak irodalm...

Mi a fenéért tanítanak irodalmat tantárgyszerűen, kötelező jelleggel az iskolákban?

Figyelt kérdés
Sokkal hasznosabb tárgyaktól, anyagoktól vesz el pofátlanul sok időt. Haszna szerintem semmi nincs...
2011. aug. 4. 12:11
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Ne haragudj már, hogy lemaradt egy vessző, én kérek elnézést. Nincs értelme vitázni igazából, a kérdés eleve úgy lett kiírva, hogy a válaszolóknak csak azért se lehessen igazuk. Ezer ilyen kérdés van, többre válaszoltam is, ott is ugyanezt értem el. Nem is nagyon érdekel már, rég túl vagyok a középiskolán, túléltem, hogy irodalmat kellett tanulnom, de a kémia vagy a fizika miatt sem rinyáltam. Utáltam őket, mint a bűn, de megtanultam, nem véletlen voltam kitűnő. A középiskolai tananyag egy vicc, ha valaki ezt nem bírja, nagyon meg fog lepődni, ha továbbtanul.
2011. aug. 4. 22:34
 12/29 A kérdező kommentje:
Ki mondta, hogy nem bírom? Simán teljesítem, de fogom is a fejem, mert sok idő elmegy felesleges irodalom(és dráma...) órákra ahelyett, hogy az életre tanítanának meg minket (vagy a fizikára rendesen).
2011. aug. 5. 00:03
 13/29 anonim ***** válasza:

Az irodalom órákon pont nem képen problémázni. Azzal a válaszolóval értek egyet, aki szerint az arányokkal van a baj.

Inkább a tananyagok felépítésén kellene változtatni.

Haszontalan tárgynak én inkább a társadalomismeret, etika és hasonlókat nevezném. Ezeknek az anyagát simán bele lehetne simítani a töri, irodalom, osztályfőnöki stb. óra anyagába például.

2011. aug. 5. 00:04
 14/29 anonim ***** válasza:
*képen=kéne
2011. aug. 5. 00:05
 15/29 anonim ***** válasza:
39%

Menj gépészeti, vagy műszaki szakközépbe, ott emelt óraszámba tanulhatod a fizikát.

Amúgy pedig tök egyéni dolog, ki mit szeret/nem szeret az iskolában, én például hót feleslegesnek tartottam a kémiát (mikor fog az hasznomra válni, hogy mennyi hidroglikozidos-poliszaharin kötés van egy mól dinnyében?), mégis kibírtam azt a 4 évet.

A másik fele pedig, nézz körül, hány funkcionális analfabéta van kedves kis hazánkban, aki egy szerződést sem bír kitölteni normálisan...

2011. aug. 5. 00:50
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kicsit túlértékelitek a középiskolai magyarórák súlyát.

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én az általános végén már tökéletesen tudtam szöveget értelmezni. Nem sokat javított ezen a középiskolai magyar, főleg, hogy külön ezzel még csak nem is foglalkoztunk. De mindig ezt vágják be egy ilyen kérdésre, na meg a helyesírást, amivel nekem szintén nem volt sok gondom általános után. Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen ilyen, szerintem a többség így van ezzel.

Amúgy az egyik kérdező emlegette, hogy van más felesleges óra. Igaza van. Azok is nagyon vitathatók, mint a magyar. Át kéne gondolni nagyon sok mindent az oktatással kapcsolatban.

Aki 4 évig tanult kémiát, azt nem nagyon tudom megérteni. A kémia 2 éves tárgy. Legalábbis mostanra már az, kivéve, ha valami kémiai iskolába jár az ember. De látod, te sem vagy oda a 4 év kémia gondolatáért, akkor másnak a magyarért miért kellene oda lennie? Itt nem arról van szó, hogy kibírják-e, vagy nem. Én is kibírtam, de egyáltalán nem pozitív emlék, és visszanézve is teljesen haszontalannak tartom.

Aztán nézd meg az érettségit. A humán tárgyak túlsúlyban vannak. Aki nem humán beállítottságú, annak rögtön egy fokkal nehezebb a teljes érettségit letennie. Szerinted igazságos ez?

És mindeközben én is emlegethetnék egy csomó olyan dolgot, ami mondjuk a fizika, kémia vagy biológia oktatás hiánya miatt van. Kitűnő példa erre ez az oldal a sok idióta kérdéssel ezekből a témákból.

Szóval nagy gondban van a közoktatás, és aki úgy gondolja, hogy ez így most rendben van a heti 5 magyarral, az nagyon el van tévedve.

2011. aug. 5. 04:37
 17/29 anonim ***** válasza:
Ált. suli 2 év+középsuli 2 év, jó esetben, van, ahol csak egy évig van
2011. aug. 5. 08:36
 18/29 anonim ***** válasza:

Tegnap 13:37 vagyok.

Az eléggé iskolától függ, hogy mennyi magyaróra van, nekem például gimiben csak heti 4 volt az utolsó két évben, ezzel szemben heti 3 kémiám és fizikám volt, és két bioszom. Ebben is látszik, hogy iskolafüggő a dolog.

A másik, ami nagyon fontos, az a tanár hozzáállása. Én is utáltam a magyart, de utána kaptunk egy jófej tanárt, és esküszöm, hogy csak az ő kedvéért tanultam az órákra, egyébként leszartam volna. Persze amikor Ady és József Attila volt, én is csak néztem, hogy "ezmegmiajó...", mert én se értettem, de mint már említettem, kibírtam. Ha idegeskedsz miatta, attól nem fog megszűnni a probléma.

Egyébként tény, görög drámaírók, Vergilius, Ovidius, Biblia? Ezek tényleg nem olyan fontosak, lehet, ha majd inkább vesztek Babitsot, meg Radnótit, akkor sokkal jobban át fogod érezni, hogy ez mit is jelent. A költészet nagyon sokszínű, csak jól kell tálalni. Tehát inkább a tanárodon is múlik, hogy mennyire haszontalannak tartod a magyart.

2011. aug. 5. 09:46
 19/29 A kérdező kommentje:

Utolsóval egyetértek. Jó a tanárunk, mint embert, nagyon tisztelem, de túlságosan elfogult a tantárgya mellett. Meg van róla győződve, hogy rám(is) kell erőltetni ezt, mert különben szar ember leszek... Hiába jeleskedek fizikából,matematikából,kémiából, informatikából(fizikából idén csak 5-ös jegyeim voltak, matematikából pedig mindegyik ötös, kettőt kivéve, ami 4-es)

Állandóan azzal jön, hogy nem leszek teljes ember, ha az irodalomhoz nem értek... badarság! Ezeregy olyan témát tudnék felhozni, amiben ő analfabéta, még is teljes értékű felnőtt lett.(kezdhetném a programozással, fényképezőgépek, autók/motorok, vonatok/hajók, ősrobbanás, kvantumfizika, ésatöbbi....)

2011. aug. 5. 11:02
 20/29 anonim ***** válasza:
Kérdezd már meg tőle, hogy miért lett tanár? Valószínűleg azért, mert másra nem jó a magyar szak. Mivel érsz többet? Kémiával/fizikával vagy magyarral? Szerintem előbbi. De még mindig fenntartom, hogy a szövegértés és a fogalmazás fontos :D
2011. aug. 5. 13:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!