Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Lehet-e az egyetemi képzési...

Lehet-e az egyetemi képzési időt rövidíteni? Gondolok itt arra, hogy egy három évig tartó bsc-t két év alatt elvégezni. Van valakinek ebben tapasztalata?

Figyelt kérdés

Nemrégiben a HVG-n olvastam, hogy a 3+2-es struktúrájú képzéseket többen is 2+1 év alatt végezték el rövidítéssel./Nyilván előrehozott vizsga stb./

Van ebben valakinek tapasztalata vagy infoja, hogy ez hogy lehetséges?És mi a menete?

Megjegyzem, nem rossz egyetemekről és főiskolákról volt szó, Corvinus, ELTE, BGF, DE, tehát nem büfészakos képzések.

2011. júl. 20. 09:35
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
90%
Mondd már kedves szöszi, mi a francért fröcsögsz itt egy csóró ország fórumán infó után kutatva doktori diplomával külföldről? Ha meg kaptál választ, és szövegértési hiányosságaid miatt nem értetted, akkor ne mást akar kiosztani. Az meg senkit nem érdekelt, hogy te orvosként dolgozol külföldön...miért nem itthon? A jó szakembereknek itt is van lehetőségük, munkájuk. :)
2011. júl. 20. 14:58
 22/28 Településmérnök ***** válasza:
Butaság kimondani, hogy lehet, mert ez szak specifikus. Az én szakomat alapból esélytelen elvégezni, hiszen a tárgyak ráépülősek, így nem lehet egyszerre azt felvenni, amihez a másik még nem is teljesült. Ez általánosságban igaz a mérnök szakokra, ahol nem kitalált áltudományokkal töltik meg a szerencsétlen tantervét, hanem logikusan egymásra épülő mintatanterv van. Pl. építészmérnökin 8 félév épületszerkezettan.
2011. júl. 20. 18:16
 23/28 anonim ***** válasza:
Mérnök szakon is lehetséges. kérvényezed, majd logikusan először vizsgázol, stb. azokból a tárgyakból, amelyekre a másik/többi épül, és ha az megvan, akkor mehetsz ugyanazon félévben a ráépülö tárgyból, stb. Éppen ezért is írtam korábban, hogy ez nem gyalog galopp...
2011. júl. 20. 19:44
 24/28 Településmérnök ***** válasza:
100%
De ami ráépül azt nem lehet ugyanazon félévben tanulni, mert nincs meg az a tudás, amire épülne a következő tárgy elmélete. Ezt csak abban az esetben lehet megcsinálni, ha csak jelképesen egymásra épülősek, tehát attól, hogy egy időben tanulom őket, nem jelent problémát a megértés, de ezt a statika és a szilárdságtan jegyespárral nem tudod elmuzsikálni.
2011. júl. 20. 20:17
 25/28 anonim ***** válasza:
Bocs de lehetséges. Kérvényezed, hogy felvehesd a konkrét tárgyakat. Majd logikus, hogy először elsajátítod azt a tudást (tantárgy anyagát), amire a másik épül. Amikor pedig számot kell adnod, akkor is először abból vizsgázol először, amire a másik épül, és sikeres vizsga esetén vizsgázhatsz a ráépülő tárgyból. Éppen erre utaltam, amikor írtam, hogy nagy idő s energia befektetést igényel (ugyanis autodidakta módon kell felkészülnöd, mert ugye így haladhatsz gyorsabban, hogy hamarabb végezhess...), és nem gyalog galopp ily módon végezni az egyetemet.
2011. júl. 20. 20:56
 26/28 Településmérnök ***** válasza:
100%

Értelek, de ez annyira irreális, hogy lehetetlen. Sőt, egy első éves, aki épphogy kipottyant a gimiből, szeptemberbe elkezdi az ajánlott tárgyat, amihez lövése sincs és gyorsan 1-2 hét alatt tanulja meg a féléves anyagot, hogy ugyan abban az időpontban a ráépülős tárgyat is értve hallgassa? Meleg kézfogással szeretném jutalmazni azt a hőst, aki ezt bevállalja műszakin. Ezt bevállalja? Hülyeség a mondat, kezet fogok vele, ha minden tárgyat elvégez, ami a mintatantervben van, sőt tovább megyek, gratuláció illeti, ha egyáltalán ki nem esik.

De visszatérve, őszi félévben hogyan venné már fel a tavaszi félévi tárgyat, ha egyszer az tavasszal van? Következő év őszit meg nem tudja, ha nincs meg a tavaszi. Tehát nekem ez sántít...

2011. júl. 20. 21:13
 27/28 anonim ***** válasza:

Pl. éppen ilyesmire szolgál az egyéni tanrend, illetve a kérvényezése, h mégis felvehess más tárgyakat is.

Az, hogy ki mennyire képes ezt megvalósítani az az adott személytől függ, természetesen. De a lehetőség adott arra, hogy rövidebb idő alatt végezzen valaki.

2011. júl. 20. 21:34
 28/28 anonim válasza:
57%

Ritkán folyok bele ilyen beszélgetésekbe, de most megteszem.

Pontosan abban a cipőben járok, mint a kérdező rokona, az oldalt általában hasznosnak találtam, gyors előzetes információ forrás.

Ehhez képest rengeteg időm elment azzal, hogy végigfussam a kretén hozzászólók válaszait, akik azt hiszik, ez egy fórum.

Igenis, vannak büfészakok. Aki ezt cáfolja, sosem járt végig sem egy mérnöki, sem jogász, orvosi vagy közgazdász szakot !!! Arról nem is beszélve, hogy olyan primitív szerencsétlenek leszek elméletileg értelmiségiek (gyakorlatban csak diplomások), akiknek az IQ-ja egy 8. osztályoséval vetekszik.

Igenis, nem csúszás-mászás, ha valakinek van stílusa. Azon viszont mindig megdöbbenek, hogy egyeseknek mennyire nincs.

Tehát összefoglalva:

egy igen-nem válaszra volt szükségem, ehhez képest olvastam én orvosok pocskondiázásáról, kivándorlás-ellenességről, más rokonának ócsárlásáról, és egyre dühösebb lettem.

Nem lehet kitiltani valahogy az ilyen felhasználókat innen? És ezt most tejesen komolyan kérdezem, mert ez az oldal céljával (azaz: kérdés - tömör válasz tapasztalatból, segítő szándékkal = HASZNOS információ GYORSAN)ellentétes viselkedés!!!

köszönöm...

2012. dec. 28. 18:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!