Az orvosira jelentkezők legnagyobb többsége valóban intellektuális családi környezetből származik?
Hú, te vagy az? Akkor szegedi vagy és b osztályos voltál. :D
Grat!
Régebben sokkal nagyobb volt azoknak a száma, akik orvos családból származtak. Ma már annyira nem jellemző. Ezt pont szociológián beszéltük. Régebben 70-30% az orvoscsaládosok javára, most már inkább fordítva.
Az én szüleimnek pl. nincsen diplomája, mégis orvosis vagyok:D
De az tény, hogy egy viszonylag normális anyagi helyzet nélkül nem igazán lehet megcsinálni az orvosit. (Persze ha vki nagyon teper, nagyon kitartó, nagyon szerény körülményekkel is beéri stb, akkor megoldható, de iszonyat nehéz).
Nagyon drágák a könyvek, nincs idő dolgozni a suli mellett. Ha nem tartanának el a szüleim, nem tudom mit kezdenék:)
ma 19:23
Ne haragudj, de ki kell, hogy mozdítsalak az álomvilágból, mert így nagyon arcra fogsz esni. Szép és jó az érettségi eredményed, meg az oktv, de ki fogod vele törölni a feneked (a biosszal főleg). Teljesen más lesz az anyag, SOKKAL több mennyiségben, gyakorlatilag mindenki a 0-ról indul, akinek hiper-szuper lett az érettségije, és az is, aki épp, hogy becsúszott. Az élet itt sajnos nagyon drága, a leglepukkantabb koli is minimum 20 havonta (és ez az ár azoknak, akik rossz anyagi helyzetben vannak), a legszükségesebb könyvek a 100-at súrolják, és még a megélhetés és a plusz jegyzet szóba se került. A tanulmányi ösztöndíj a legjobb átlagra (idén ez 400-ból 1 embernek járt, 4.5 átlag felett, amit iszonyú nehéz elérni) 23000, ami fenéktörlésre elég. A tanulmányi versenyeket nem igazán tudom, hogy gondoltad, azokért nem jár pénz, legfeljebb vizsgakönnyítés. Jó tanács, már most kezdj takarékoskodni, mert nincs idő az egyetem mellett dolgozni. Amúgy egyáltalán nem szokott szóba kerülni a családi körülmény, legfeljebb ha a báty/nővér is orvosis, és szerez plusz anyagot kéz alatt. Viszont a "sznobok" elég csúnyán ki vannak nézve. Tök jó, hogy nagyra törő céljaid vannak, de inkább ne hangoztasd, pláne ne ebben a stílusban, mert nem szeretik az emberek. A szerénységért sokkal inkább megbecsülés jár.
Egy elsős SOTE-s
19:23 - nak !
Igaz, amit az előző ír, de attól még te feltétlenül megérdemled a maximális tiszteletet és megbecsülést, ha igaz, amit írsz. (Én is SOTE-s leszek, idén voltam OKTV díjátadón, és ahogy hallottam, a bio. OKTV első 3 helyezettje ugyanabból az egy szegedi iskolából, és ugyanattól a tanártól, Bán Sándortól került ki)
Szerintem a te eredményeid azt tanusítják, hogy MINDENT, amit biológiából és kémiából el lehet érni középiskolában, azt elérted. Ez az egyetemen is egész biztos, meg fog látszódni, és ott is kimagasló leszel (tökmindegy, hogy teljesen más a tananyag), főleg, ha még az orvoslás iránt is fogsz lelkesedni. Bár attól még ápolástani ágytálcserében nem leszel jobb a többieknél, sajna...
És valóban, a hallgatói létszám legalább 95%-ánál okosabb és eredményesebb lehetsz, ha tartod a szintet...És pedig miért ne tartanád? Bekerülnek majd oda olyanok is, akik biosz-kémia tárgyi tudásban a cipőd sarkáig sem érnek fel.
Egyszóval csak hajrá - légy erős és kitartó! És GRATULÁLOK!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!