Szerintetek egy gimnazistának vagy egy szakiskolásnak a nehezebb?
Hogy itt milyen sokan el vannak tévedve...
Nos röviden, szerintem a gimnázium nehezebb, mert lássuk be, manapság magyarországon az megy szakmunkásba, akit nem vettek föl gimnáziumba, vagy nem elég jó tanuló. Én is személyesen tapasztalom, hogy (habár nem vagyunk túl erős elitgimi) az osztálytársaim több mint fele nem bírja az iramot. 26-an vagyunk az osztályban, és félévkor 80 (!) bukás volt. Míg az unokatesóm, akinek sohasem ment a tanulás, szakmunkásban vígan elvan, de nálunk talán megdöglene.
Viszont, be kell látnunk, hogy a gimi talán erősebb, de nem hasznosabb. Egyáltalán nem! A szakmunkást elvégző embernek kezében egy szakma, van gyakorlata, nyugodtan el kezdhet dolgozni (és ha van üzleti érzéke, akár még sikeres vállalkozó is lehet). Mi viszont 4 év után csak állunk egy érettséginek nevezett papírkával, ami kb arra jó, hogy kitöröljük vele a... Mi nem kapunk ezzel normális munkalehetőséget. Egy esélyünk van, az egyetem/főiskola, ami után viszont már tudunk mit kezdeni a diplománkkal.
Összegezve, szerintem csak az menjen gimnáziumba, aki bírja az iramot, és helyt tud állni a felsőoktatásban is, máskülömben értelmetlen, és tényleg jobban járna egy szakmával...
"Aki pedig normális szakra jár, az pedig nem fog lenézni."
Nem a fenét nem.. Én dolgoztam építkezésen az egyetem mellett nyári szünetben és a rendkívül "értelmes", frissen végzett építészmérnök kicsit felsőbbrendűségi komplexusban szenvedett. Persze, nem igazán volt mire, mert számolni azt nem tudott. Rendszeresen vagy több vagy kevesebb betont rendelt, nem kis kárt okozva. Gondolkoztam, hogy viszek neki egy függvénytáblát. hátha azzal megy. Persze nekem szavam se lehet, mert én kamuszakos vagyok, nem pedig felsőbbrendű mééénőőőők. Bár, lehet, hogy az építészmérnökök között sok ilyen lehet, mert a másik alkoholista volt és egy idióta.
Jó, nyilván mindenhol vannak olyanok, akik felsőbbrendűnek érzik magukat...
Pl. a múltkor bent voltam a klinikán, a professzor odament minden egyes beteghez beszélgetni, megkérdezni, hogy ki hogy van, viszont az egyes másodéves orvostanhallgatók orrába meg belefolyt volna az eső, annyira fennhordták az orrukat...
Az utolsó két hozzászóláshoz: summázhatom akkor úgy, hogy minden szakmában vannak olyanok, akik fennhordják az orruk és lenéznek másokat SZAKMÁJUKTÓL, POZÍCIÓJUKTÓL FÜGGETLENÜL?
Lehet utálni azt az egy vagy két diplomást, akik így viselkedtek veled, de nem mondhatod, hogy minden "méénőőők" egyforma, ugye?
A kérdezőnek: a szakiskolában nehezebb, mert azon túl, hogy elvárás lenne a szakiskolással szemben, hogy legyen olyan általános műveltsége mint bárki másnak, még pengén tudjon egy szakmát is. Mindenki magából indul ki - egy gimis sokszor csak annyit képes felfogni, hogy neki milyen tantárgyai vannak, meg azt, hogy a szakiskolában esetleg nincs földrajz vagy biosz, tehát kevesebb óra van ???, de azt már nem, hogy mennyi szaktárgy meg gyakorlat van emellett. És ha mindez még nem lenne elég, akkor nehezebb azért, mert még le is nézik és kisebbségi érzést keltenek a szakiskolásokban.
Azért abba gondolj bele, hogy amikor pl. néznek a buszon, igazából te gondolod, hogy ők azt gondolják, hogy "ez csak egy szakiskolás"... Ha magadat lenézed és így állsz hozzá, eleve olyan lesz a tartásod, a kisugárzásod, hogy megengeded nekik a fölényeskedést. Legyen tartásod, vállald, ami vagy.
Hát nem tudom.Én majd jövőre leszek 8.-os,de szerintem gimibe megyek.Mert azt mondta a tanárunk h a szakközépbe nem lesz meg annyi óraszám,hogy felvegyenek fősulira!És emiatt parázok így gimi,de amúgy nem is nagyon van ötletem,hogy mi akarok lenni!
Iylenkor gimi a legjobb.nem?: o
igazából szakma hasznosabb míg megtanulják a gyakorlati részét tapasztalatot szereznek abba a szakmába tudják mit hogy kell csinálni
míg egy gimis vagy szakközeps csak elméletbe tanulja meg de pl gyakorlatba lehet azt se tudná mit kell csinálni
arra meg rácáfolnék hogy sok cigány meg stb, mert nem minden szakiskolás osztályba jár 20 cigány vagy miket irkálnak itt, énis szakiskolába járok és 1 cigány van az osztályba
ja és szakma után mehetnek simán érettségire is még az +1-2 év, szval egy szakma meg egy érettségi
meg töb helyen jobban keresik az olyan embert akinek szakmája van gyakorlati tapasztalata, mint egy simán érettségizettet és nem tudja gyakorlatiba mitcsináljon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!