Ha igazságügyi igazgatás szakon végzem? Hol tudok vele elhelyezkedni?
Hát én bíróságon dolgozom ezzel a végzettséggel kedves 4-es! Húsz éve dolgozom ott, tíz éve van diplomám, szóval végigjártam a ranglétrát (már ami az aktatologató részleget illeti). Voltak akik tőlünk is továbbmentek jogra, közülük van, aki közjegyző lett, van aki végrehajtó. Én is gondolkodtam, illetve a munkahelyemen is noszogattak, de úgy döntöttem mindenféle szempontot mérlegelve, hogy nem éri meg. Én egy megyeszékhelyi bíróságon dolgozom, van aki már tíz éve titkár, esélye sincs a közeljövőben bírói helyre legalábbis a mi bíróságunkon, de a megyében sem nagyon. S általában a 30 feletti embereknek családjuk, gyerekeik vannak, nem mozdíthatók olyan könnyen, hogy megpályázzanak egy bírói helyet az ország másik végében. A másik az anyagi szempont volt, amikor végeztem a sulival, jóval többet kaptam, mint egy fogalmazó, s ez most is így van. Annyit keresek, mint a titkár, akinek dolgozom. Ja, a munkáról pedig annyit, hogy lehet, hogy én csak jogi ovit végeztem, ahogy te fogalmazol, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy butább vagyok, mint a hozzád hasonló mindenható jogász. Dolgoztam büntető ügyszakban 13 évig, most pedig végrehajtási ügyeket intézek és peren kívüli ügyeket, illetve "panasznapot" tartok, ahol mindenféle kereseteket veszek fel. A határozatokat a titkáraim simán aláírják, amiket szerkesztek, plusz ha ismered a jogszabályokat - mert miért ne ismernéd - akkor tudod, hogy egy bírósági ügyintézőnek önálló aláírási joga van jópár ügyben, pl. a letétes, vagy végrehajtási ügyekben is, míg mondjuk egy jogvégzett fogalmazónak nincs. Szóval le lehet nézni a kulimunkát végzőket, akik tényleg minimálbérért vezetik a jegyzőkönyvet, vagy gépelnek egész nap úgy, hogy tönkremegy a hátuk, de egy rendszer működéséhez mindenkire szükség van, nemcsak rátok, jogászok. Mert biztos vagyok benne, hogy egy harminc-negyven éve dolgozó írnoktól többet tanulhatsz a bírósági dolgokról, ügyvitelről, mint az egyetemen.
Üdv.
Egy bírósági rabszolga
Szerintem ez egy szimpla kérdés volt, hogy ezzel a diplomával a gyakorlatban hol lehet elhelyezkedni, és milyen lehetőségek vannak. Nem pedig az, el lehet-e "mismásolni" a jogász szakot...Az első válaszoló valószínűleg a felvi-ről vette az információkat, amiről tudjuk hogy működne a gyakorlatban, minden diplomás boldog lenne.
Szóval megnyugodhat az összes "csúnya beképzelt" jogász senki nem gondolja hogy a 1256342 évnyi tanulás gyümölcsét csak úgy kibekkelik 3 évnyi igazságügyi igazgatási szakkal....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!