Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Van valami módszer arra, hogy...

Van valami módszer arra, hogy például egy tanárt el lehessen távolítani az osztály magyar és irodalom tanári pozíciójából?

Figyelt kérdés

Itt arra gondolok, hogy nagyon jó lenne ha nem tanítana minket többé. A fő probléma az, hogy nem tanulunk vele semmit és ha tanulunk is akkor az anyagot kb úgy adja le, hogy felolvastatja velünk a könyvet a legnagyobb gond az az, hogy nem tudunk semmit magyarból néha egy két dolgok tanulunk de ennyi és le vagyunk maradva, mint a borravaló, attól félek, hogy mire oda jutunk, hogy érettségi semmit nem fogunk tudni magyarból.

Arra lennék kíváncsi, hogy van e erre valami jogszabály, hogy hogyan lehet fellebbezni egy tanárral szemben vagy lehet e például petíciót indítani?

Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

tegnap 21:08
 1/6 anonim ***** válasza:

Módszer van rá, de nem túl legális.

Petíciót lehet írni, de a fenntartó nem köteles figyelembe venni. Főleg akkor nem fog történni semmi, ha nincs másik tanár, akinek át lehetne az osztályt adni, ami gyakran probléma amúgy is.

Sajnos csak annyit lehet mondani, hogy így jártatok. Ha van egy kis szerencsétek, akkor a nyomásgyakorlásnak lehet valami eredménye, de közel 0 rá az esély.

tegnap 21:25
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm azért a választ!
tegnap 22:09
 3/6 anonim ***** válasza:

Mi gátol meg abban, hogy tanulj? Ha elégedetlen vagy, ott a tankönyv, tanuld meg, olvasd el a kötelező olvasmányokat. Tovább is művelheted megad benne. Valamint az érettségi tételeket dolgozd ki magad. Vannak erre felkészítő könyvek is. A magyar pont az a tantárgy, ami jól tanulható úgy is, hogy rossz a tanár.

Én földrajzból úgy tettem jeles érettségit, hogy a tanárunk csak az anyag negyedét adta le év közben, mert nem tudta beosztani az idejét és anekdotázott közben. Pont egy olyan tételt húztam, amit nem tőle tanultam, hanem a tankönyvből és magam dolgoztam ki a tételeimet.

tegnap 22:26
 4/6 anonim ***** válasza:

3-as vagyok, folytatom. Közoktatásban nagyon nehéz tanárt elmozdítani, ráadásul a diák kiszolgáltatott.

Volt egy esetem egy nyelviskolával már harmincvalahány évesen. Befizettem egy nyelvtanfolyamra. Egy eléggé rossz módszertannal tanító valakit fogtam ki, aki ráadásul még régi NDK-s tanmesékkel teli ősnyomtatványból tanított. Kiderült, hogy orosztanárnő volt, akit gyorstalpalóval képeztek át németre. A nyelviskola azt hirdette, beszédcentrikus oktatás lesz. Ehelyett régi, elavult módszertannal dolgozó, alig beszéltető valaki volt a tanár. Ha tovább folytattam volna a tanfolyamot (egy kurzust végeztem el), akkor a vezetőségnél jeleztem volna, hogy én nem erre fizettem be, nem azt a szolgáltatást kaptam, amit beígértek.

Nálatok azonban sajnos az iskola hatalmi helyzetben van. Ha le akarjátok cserélni a tanárt, az igazgató elkönyvel majd benneteket kellemetlen, akadékoskodó diákoknak és rossz esetben direkt rossz jegyeket fognak adni. Még az is lehet, hogy a tanár protekciós. Uram-bátyám ország ez. Emiatt nem gond, hogy nem jól tanít. Mivel ők a jövőtöket is rossz irányba befolyásolhatják, nem ajánlom, hogy szóljatok. Inkább tanuljatok otthon magánszorgalomból. A magyar pont olyan tárgy, ahol ezt könnyű megtenni.

tegnap 22:33
 5/6 anonim ***** válasza:

Elég régen, kb.20 éve voltam gimnazista, de azért leírom, hogy nálunk hogyan rendeződtek az ilyesmi helyzetek.

Minden osztályban volt 2 osztályszenátor. Az osztályszenátor osztályfőnöki órán elmondta, ha valamelyik tanárral gondunk volt. Akadt ilyen. Az osztályfőnök beszélt a problémás tanárral, és igyekeztek valami megoldást találni, ami mindenki számára elfogadható volt. Mi egy rettenetesen fegyelmezetlen, lusta és pimasz, ám roppant tehetséges osztály voltunk. Aztán ha a szaktanár bekeményített, akkor ment a sírás. Általában kisült, hogy a tanár aránytalan szigora a mi vállalhatatlan viselkedésünk következménye volt.

Volt olyan ügy, ami a diákönkormányzat elé került. Meghívták az ülésre az érintett tanárt, és a diákelnök vezényelte a beszélgetést.

Ha csak te aggódsz a magyar miatt, akkor szólj a szüleidnek, hogy kérjenek fogadó órát a tanártól. Ha többen aggódtok, akkor válasszatok ki egy képviselőt, aki a legközelebbi magyar órán szól a tanárnak, hogy úgy érzitek, kevés tudást tudtok órán befogadni. Ha ez nem vezet eredményre, szólhattok az osztályfőnöknek.

Ti meg, mint diákok, tanuljatok szorgalmasan. Középsliskolában már nem elég órán figyelni. Otthon, önállóan is dolgozni kell a jó eredményekért. El kell olvasni a tankönyvet, ha azzal nem vagytok elégedettek, be lehet menni a könyvtárba. Rengeteg mindennek utána lehet nézni az interneten is. Nyilván nehéz időszak ez, mert a magyar mellett ott van még egy csomó másik tárgy is, amiket baromi időigényes alaposan megtanulni. De elég valószínű, hogy ha a tanár azt látja, hogy a diákok odateszik magukat, akkor lelkesebben fog magyarázni.

tegnap 22:46
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszát! Megfogadom a tanácsokat.
tegnap 23:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!