2024 előtt érettségizett emberek: milyen eredménnyel végeztétek el a középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgát?
Én tavaly érettségiztem, nem tudom nekem is szól-e a kérdés...
De én 92%-ra írtam meg, biosz-kémia szakra jártam gimiben. Szerintem az eredményem teljesen a magyartanáromnak köszönhető, de azt gondolom, hogy ha valaki nem is kap ilyen jó tanárt, simán megcsinálható 4-es/ 5-ösre. Előző évi érettségiket kell sokat csinálni, és kb. 80 pont ígyis-úgyis olyan feladatokból jön össze az írásbelin, ami nem magolós, hanem szövegértés és esszéírás. A szóbelire pedig egy hét alatt készültem fel, és max pontot kaptam. Bár az a hét tényleg húzós volt. :) De nem nehéz annyira, ez a lényeg.
Hiába pontoztátok le a #2-es válaszomat, a tanárom elég nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a tanítás területén, és azt is elmondta, hogy a teljes szakma sem ért egyet ezzel, amit behoztak. Azt mondta, hogy amit középszinten kérnek, az már emelt szintre való, és ha írnának még egy feladatot a középszintűhöz, teljesen feleslegessé válna a szóbeli, mert a lexikális tudást le lehet mérni az írásbelin is.
Te meg ne magadból indulj ki. Azért, mert te jó tanuló vagy, és 90% feletti érettségit írsz, ez nem azt jelenti, hogy az érettségi maga könnyű, csak azt, hogy NEKED könnyű.
Veletek jó tanulókkal pontosan ez a probléma, hogy nem tudjátok a teszteket objektíven nézni.
Ez olyan, minthogy nekem lényegében itt van a fejemben az evolúcióbiológia, tanulnom sem kell rá, akár ebben a percben is le tudnék belőle érettségizni (Májusban ez meg is történik majd), mégsem kezdek el olyan hülyeségeket beszélni, hogy ez könnyű, mert attól, hogy NEKEM könnyű, alapvetően ez egy elég nehéz természettudományos témakör.
Gondolkozz már, ember.
#3as vagyok
#4es
Nem tudom, hogy miért jött le ilyen negatívan a válaszom. Ponthogy arra akartam utalni, hogy reál beállítottságú aggyal (biosz-kémiára jártam, most pedig mérnökinformatikára) is úgy gondolom, hogy kivitelezhető. Érdekes, nekem a magyartanárom, aki az egyik legműveltebb ember akit ismerek, sose mondta hogy "baromi nehéz". És mielőtt itt jönnél azzal, hogy "nektek, jó tanulóknak...", csak mondanám, hogy humán tárgyakból általában elég rosszul teljesítettem, töriből pl. minden évben elég sok tanulással 3-as voltam. És hát a magyar is humán tárgy. Szóval értenék hozzá, okos vagyok? Nem. Könnyűnek tartom? Igen, hiszen 0 humán beállítottsággal, nem sok tanulással sikerült 92%-ot elérnem. Mondtam is, hogy miért: az írásbeli 40%-a szövegértés, másik 40%-a pedig szövegalkotás. Ezekhez konkrétan nem sok más kell, mint hogy tudjon az ember magyarul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!