Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » 2024 előtt érettségizett...

2024 előtt érettségizett emberek: milyen eredménnyel végeztétek el a középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgát?

Figyelt kérdés
Nem reprezentatív kutatást végzek egy beadandó dolgozathoz, melyben a magyar érettségi kerül bemutatásra. A szavazáson kívül további élményeket és tapasztalatokat szívesen fogadok az átélt vizsgaélményekkel kapcsolatban (pl.: mennyit tanultatok a vizsgára a tanórákon kívül, hogyan éltétek át a vizsgaidőszakot, milyen típusú középiskolában tanultatok [kétnyelvű/egynyelvű gimnázium, technikum, szakközépiskola, felnőttoktatás] milyennek éreztétek a középiskolai felkészítést stb.)!

nov. 30. 18:56
A kérdező szavazást indított:
25%-29%: Elégséges (2)
30%-39%: Elégséges (2)
40%-49%: Közepes (3)
50%-59%: Közepes (3)
60%-69%: Jó (4)
70%-79%: Jó (4)
80%-89%: Jeles (5)
90%-100%: Jeles (5)
19 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
20%
Gyenge gimnáziumból, 85%-os eredmény. Kb. megtanultam a szóbeli tételeket, valamint előtte héten megnéztem pár felkészítő videót. Fogalmazási készségeim egészen jók, így azon nem veszítettem sok pontot. Aki ennél rosszabbul teljesít, annak alapvető szövegértési problémái vannak.
nov. 30. 18:59
 2/10 anonim ***** válasza:
17%
Egyet tudok: a magyar nyelv és irodalom baromi nehéz lett. Nemrég mondta a tanár.
nov. 30. 19:09
 3/10 anonim ***** válasza:
38%

Én tavaly érettségiztem, nem tudom nekem is szól-e a kérdés...

De én 92%-ra írtam meg, biosz-kémia szakra jártam gimiben. Szerintem az eredményem teljesen a magyartanáromnak köszönhető, de azt gondolom, hogy ha valaki nem is kap ilyen jó tanárt, simán megcsinálható 4-es/ 5-ösre. Előző évi érettségiket kell sokat csinálni, és kb. 80 pont ígyis-úgyis olyan feladatokból jön össze az írásbelin, ami nem magolós, hanem szövegértés és esszéírás. A szóbelire pedig egy hét alatt készültem fel, és max pontot kaptam. Bár az a hét tényleg húzós volt. :) De nem nehéz annyira, ez a lényeg.

dec. 1. 08:49
 4/10 anonim ***** válasza:
34%

Hiába pontoztátok le a #2-es válaszomat, a tanárom elég nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a tanítás területén, és azt is elmondta, hogy a teljes szakma sem ért egyet ezzel, amit behoztak. Azt mondta, hogy amit középszinten kérnek, az már emelt szintre való, és ha írnának még egy feladatot a középszintűhöz, teljesen feleslegessé válna a szóbeli, mert a lexikális tudást le lehet mérni az írásbelin is.

Te meg ne magadból indulj ki. Azért, mert te jó tanuló vagy, és 90% feletti érettségit írsz, ez nem azt jelenti, hogy az érettségi maga könnyű, csak azt, hogy NEKED könnyű.

Veletek jó tanulókkal pontosan ez a probléma, hogy nem tudjátok a teszteket objektíven nézni.

Ez olyan, minthogy nekem lényegében itt van a fejemben az evolúcióbiológia, tanulnom sem kell rá, akár ebben a percben is le tudnék belőle érettségizni (Májusban ez meg is történik majd), mégsem kezdek el olyan hülyeségeket beszélni, hogy ez könnyű, mert attól, hogy NEKEM könnyű, alapvetően ez egy elég nehéz természettudományos témakör.

Gondolkozz már, ember.

dec. 1. 09:35
 5/10 anonim ***** válasza:
55%
Én 89%-ra érettségiztem egy gyenge szakközépiskolában, felnőtoktatásban. Én alapból 80% feletti eredményt szerettem volna, mert a célom az volt, hogy felvegyenek egy bölcsész egyetemi képzésre (és sikerült is). Az én osztálytársaim meglehetősen rosszul teljesítettek, nekem lett a legjobb érettségi eredményem az osztályból, a második legjobb csak 66% volt. Bár ez inkább az ő felkészületlenségük miatt történt, mivel rendkívül segítőkész, szakmailag felkészült tanárunk volt, megadott minden szóbeli tetelvázlatot, és neki köszönhetem a maxpontos szóbeli vizsgámat is. Én külön az órák után is tanultam napról napra, mert érdekelt a tárgy, viszont a legtöbben csak a kettesre hajtottak, és alig tanultak valamit a vizsgákra. Volt aki a 30%-ot se érte el, de meglett neki a kettes. Alapvetően 2024 előtt közép magyarból volt a legkönnyebb jó eredményt elérni az írásbeli részen, felkészültség nélkül is simán el lehetett érni (az írásbelin) 40%-ot, ha az ember odafigyelt a szövegre és tudott logikusan gondolkodni. A mi magyar óráink elég gyakorlatorientáltak voltak, sok írásbeli házi feladatot kaptunk és rengeteg szóbeli felelet volt, plusz kiselőadásokat tartottunk, valamint sokat gyakoroltuk a fogalmazást.
dec. 1. 14:56
 6/10 anonim ***** válasza:
47%
Köszönöm a leértékeléseket, valakiknek nagyon fájt a tapasztalataim megosztása. #5 voltam
dec. 1. 19:31
 7/10 anonim válasza:
64%
Egy budai, nem versenyistálló, de feltörekvő gimnáziumba jártam humán tagozatra, bár irodalom faktos nem voltam. Rengeteg előző évit megcsináltam. Novellát elemezni jól tudtam általában, csak az összehasonlító Verselemzést utáltam. Érettségin arra rá se néztem, rögtön a novellát választottam. Az érvelő esszém se lett rossz. Alapvetően jól fogalmazok, átgondoltan jól tudok érvelni. A szövegértés nem volt a kedvencem, de érettségin az is jól ment. Szóbelire annyira sokat nem tanultam (vagy legalábbis az emelt törire készülés és az utólagos egyetemi tanulások mellett eltörpül.) ennek ellenére, bár nagyon jó tételeket húztam, az tény, de tényleg egy csodálatos szóbelit nyomtam. Összességében nekem az egész érettségi, így a magyar is, egy kellemes élmény volt. Szerintem a kelleténél többet készültem rá, főleg az írásbelire. 90% fölötti lett.
dec. 2. 22:42
 8/10 anonim ***** válasza:
53%

#3as vagyok

#4es

Nem tudom, hogy miért jött le ilyen negatívan a válaszom. Ponthogy arra akartam utalni, hogy reál beállítottságú aggyal (biosz-kémiára jártam, most pedig mérnökinformatikára) is úgy gondolom, hogy kivitelezhető. Érdekes, nekem a magyartanárom, aki az egyik legműveltebb ember akit ismerek, sose mondta hogy "baromi nehéz". És mielőtt itt jönnél azzal, hogy "nektek, jó tanulóknak...", csak mondanám, hogy humán tárgyakból általában elég rosszul teljesítettem, töriből pl. minden évben elég sok tanulással 3-as voltam. És hát a magyar is humán tárgy. Szóval értenék hozzá, okos vagyok? Nem. Könnyűnek tartom? Igen, hiszen 0 humán beállítottsággal, nem sok tanulással sikerült 92%-ot elérnem. Mondtam is, hogy miért: az írásbeli 40%-a szövegértés, másik 40%-a pedig szövegalkotás. Ezekhez konkrétan nem sok más kell, mint hogy tudjon az ember magyarul.

dec. 3. 00:08
 9/10 anonim ***** válasza:
Én 2024-ben érettségiztem sajnos, ráadásul estin. :'D A magyart el is b*sztam mint annak a rendje, az lett a legrosszabb 63%-al, pedig mindig is humán beállítottságú voltam, a törim ráadásul 88% lett, szóval poén. Mondjuk a magyart mindenki elcseszett országosan, a '24-es átlag 61% országosan. (!) Ha ezt tudtam volna, ennyi erővel mentem volna belőle emeltre. Xd
dec. 31. 12:19
 10/10 anonim ***** válasza:
Elcseszte országosan*
dec. 31. 12:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!