Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan számítsam ki a pontjaim...

Hogyan számítsam ki a pontjaimat az egyetemhez?

Figyelt kérdés

Azt kell tudni rólam, hogy idén fogok három alaptantárgyból középszinten érettségizni (matek, magyar, töri). Jövőre pedig németből, úgy, hogy lesz egy szakács szaktechnikus vizsgám.

Szóval nem lesz sok pontom összesen, de ezekből mindenképpen kiszeretném hozni a legjobbat. Valószínűleg rosszul számolok a felvi.hu kalkulátorral, ugyanis az előre eltervezett pontjaimmal nagyon gyenge eredményt érek el, illetve nem is értem, hogy szaknak pontosan mit írjak be. Magyar és történelem osztatlan tanári képzést néztem, ezért a pedagógiát jelöltem először. Viszont, így nem adta ki azokat az egyetemeket, amiket kinéztem magamnak. Például a Pázmányt és a Károlit, ahol, ha jól értelmezem nem kell emelt szintű érettségi, és elfogadják középiskolai osztályzatnak a hittant, érettségi átlagba pedig a szakács szaktechnikus képzettségemet. Utána átállítottam a pontszámításnál a szakot magyarra, hátha úgy végig tudom csinálni, de akkor meg nem tudtam ötödiktárgyként beszámítani az egyetemek által kiszabott tantárgylistából az egyiket. De lehet, hogy rosszul értelmeztem...

Tudom, hogy ciki az, hogy ennyi idősen nem tudom értelmezni a dolgokat, főleg, hogy tanár szeretnék lenni, de egyszerűen nagyon kifogott rajtam ez a dolog.

Ha tudnátok segíteni, akkor annak nagyon örülnék.

Itt az egyik oldal, ami alapján nézelődtem:

[link]

Előre is köszönöm a válaszokat!

jan. 18. 23:34
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Ha a szakok között akarsz keresni a meghirdetett képzések között, akkor az osztatlan képzéseket kell kiválasztanod.

Károli -> Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar -> Osztatlan képzés

A pontszámító kalkulátorban is az Osztatlan mesterképzést kell kiválasztanod, így fogja kiadni a tanári képzéseket.

Valószínűleg azért kapsz alacsony pontszámot végösszegnek, mert csak középszintű érettségiket teszel az érettségi pontba beszámító magyarból és töriből. Mivel a középszintű érettségin elért eredménynek csak a 67%-a lesz az érettségi pont, ezért még jó eredmény esetén is kevés pontod lesz.

Ha pl. 80%-os középszintű érettségikkel számolsz, azok egyenként 80 * 0,67 = 53 pontot érnek.

Nem tudom, milyen tanulmányi eredményed van, de ha mondjuk mindenből 4-es vagy, amit a tanulmányi átlagba beszámítanak, akkor abból 80 pontod lesz.

Ha az érettségi átlagod 70% lesz, akkor abból 70 pontod lesz.

Így tanulmányi pontokra összesen 150 pontod lesz (80 tanulmányi átlag, 70 érettségi átlag).

Ehhez jönnek hozzá az érettségi pontok. Fentebb mutattam, hogy két 80%-os közép darabonként 53 pontot ér, tehát összesen 106 intézményi pontot ér.

Mivel az érettségi pontba beszámító tárgyakból csak középszintű érettségid lesz, ezért emelt érettségi jogcímen nem fogsz intézményi pontot kapni.

A szakképesítésre kaphatsz 32 intézményi pontot, de ennek járj mindenképp utána, hogy a te szakképesítésedre is adnak-e, mert ebben nem vagyok biztos, nem részletezik ki, hogy mire jár (ezért azt gondolom, hogy mindenre, de inkább kérdezd meg).

Azt nem írtad, hogy fogsz-e tenni nyelvvizsgát, így nem tudom, hogy nyelvvizsgáért kapnál-e intézményi pontot, illetve más jogcímet sem írtál, amire még kaphatnál intézményi pontot.

Ezekkel az eredményekkel tehát ennyi pontot lehet elérni:

- 150 tanulmányi pont

- 106 érettségi pont

(- 32 intézményi pont, ha elfogadják a szakács technikusit)

Tehát összesen 256 vagy 288 pont szerezhető a fenti eredmények esetén.

jan. 19. 09:37
 2/2 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm!

Sokat segítettél. Igazából azért nem írtam pl. nyelvvizsgát, mert valószínűleg nem lesz jövő tavaszig. Egyébként eddig minden jegyem ötös lett, és remélem ez így is marad. Különben eléggé rosszul fogok járni. Majd megpróbálok utánna kérdezni, hogy elfogadják-e a szakmám, vagy nézelődjek más dolog felé.

jan. 19. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!