Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Érettségi pontszámítás 2025?

Érettségi pontszámítás 2025?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy sok helyen le van írva de egy dologra nem találtam a választ. Én orvosi egyetemre szeretnék menni előrehozott érettségit tettem angol nyelvből közép, illetve emelt szinten a közép érettségi százalékos eredménye jobb mint az emelté. C1 es nyelvizsgám van úgyhogy kapok intézményi pontot, viszont az érettsegi bizonyítványba és az érettségi pontokhoz melyiket lenne érdemes beírnom?

jan. 14. 21:43
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Amelyiknek magasabb a százaléka, tehát a közepet. Annak az eredménye egyedül az érettségi átlagba számít a tanulmányi pontoknál, ott pedig a minél magasabb százalékkal jársz jól.
jan. 15. 07:00
 2/4 anonim ***** válasza:
Elvileg a rendszerben benne lesz minden eredményed és automatikusan azt választja ki a program amelyikért több pontot kapsz.
jan. 17. 23:02
 3/4 anonim ***** válasza:
#2 Ez nem teljesen így van. Igen, az érettségi pontot a legtöbb pontot adó eredményből fogják automatikusan számolni (bár ez orvosi esetén nem releváns, mert mindenképpen a biosz és kémia emeltből számolnak, nem az angolból), de a tanulmányi pontoknál az érettségi átlagot a bizonyítványban szereplő jegyekből számolják. Ha a kérdezőnek ugyanabból a tantárgyból két jegye van (a közép- és az emelt szint miatt), akkor ő dönthet arról, hogy melyik jegyet kéri a bizonyítványba, és melyiket csak tanúsítványon. Mivel a tanulmányi pontok miatt nem mindegy, érdemes a magasabb százalékú eredményt (ami általában a középszintű eredménye) kérni a bizonyítványba, a másikat pedig tanúsítványon. Ez nem automatikus, erről elvileg megkérdezik a diákot. Engem is megkérdeztek, csak akkor sajnos még nem tudtam, hogy múlik is rajta bármi. Az emeltet kértem a bizonyítványba, ami miatt 2 ponttal kevesebbem lett, mint a középpel lett volna. Szerencsére nekem nem ezen múlt, hogy felvegyenek, de igenis fontos elmondani a diákoknak, hogy nem mindegy, mit választanak.
jan. 18. 08:39
 4/4 anonim ***** válasza:
Jaaa akkor nem szoltam, nekem nem volt kettő érettségim ugyan abból a tantárgyból.
jan. 18. 10:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!