Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért mindenki ilyen negatív...

Miért mindenki ilyen negatív a tanári diplomával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Sziasztok végzős technikumos tanuló vagyok aki már letudta a szakmai vizsgáján kívüli érettségiket és pályaválasztás előtt állok.

Szomorúan tapasztalom, hogy rengetegen lefelé beszélik itt a velem egy ruhában járókat, azokat, akik valamilyen tanári egyetemre készülnének. Én biológia-kémia, vagy biológiai-matematika szakra készülök. Miért látjátok ennyire reménytelennek ezeket a párosításokat? Tanárra szükség van, főleg elhivatottakra. Hatalmas hiány van az általam említett szakokból. Én igenis látom a reményt, hiszen ez nagyban tanárfüggő is, nekik a feladatuk az, hogy a következő nemzedéket megformálják amennyire lehet. Azt sem értem, hogyha valaki egy jobb képességgel rendelkezik akkor miért menjen egyből orvosi, gyógyszerészeti fogorvosi stb... szakra ? Tanároknak már a gyengébb képességűek is jók? Hogy fognak ők minőségi oktatást nyújtani?... Nem lenézem őket, nehogy félre értseket, viszont irtó alacsony manapság már a ponthatár.

jan. 12. 16:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
30%

Szivem… cuki vagy, És én is ilyen voltam 18 évesen, amikor még nem kellett dolgoznom. De miután belecsöppentem a munka világába és láttam hogy mennyit keres akár egy pultos, egy irodai munkás, recepciós, vagy bolti eladó Úgy, hogy semmi felelősség nincs rajtuk (egy pultos pl. lényegesen többet keres, mint egy tanár) és nem feltétlenül szenvedtek 5 éven keresztül munka mellett egyetemen, rájöttem, hogy tényleg ki vannak használva a tanárok. Messze az egyik legrosszabb munkám volt, amit valaha végeztem ilyen körülmények között :D

Azért mert most emelik a bért, csalogató… De valahogy az embereknek a fejében csak a tanárok léteznek, Nem tudják hogy más mennyit keres diplomával, meg néha úgy állnak hozzá mintha spawnoltuk volna valahonnan a diplomát, nem pedig megdolgoztunk volna érte.

Egy szónak is száz a vége, ezt oedig a végtelenségig tudnám folytatni. Okkal váltottam… pedig elhivatott voltam én is.

jan. 14. 06:55
 12/14 anonim ***** válasza:
62%

Mivel le lett butítva pár éve és az egész tanárképzés. Volt ellenállás dékánnok által, de a Fideszt át nyomta Takaró Mihály agytrösztj szintett. Egyben a Budapesti lakhatás meg van oldva? Mert kb ELTE jöhet szóba ilyen szaktárgy kombóval.

Tanár diploma hasznos pályaelhagyáskor, ha ügyfélszolgálati munkát válalsz. Ott is sokan gyerek szinten maradtak.

jan. 15. 20:58
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

A negatív megítélésnek több indoka van, amikor pályaválasztáson gondolkodunk:

- Lebutított tanárképzés. Most kb boldog boldogtalant felvesznek, meg lett gyorsított képzés is. Jó, persze lediplomázni is tudni kell majd.

- Kiszámíthatatlan bérrendszer, bizonytalan életpálya. 2030-ig van garantálva a diplomás átlagbér 80%-a. Mint bértömeg - azaz leszek efölött keresők (gondolom jellemzően a nyugdíj felé), és ezalatt keresők. A pályakezdők bére a jelenlegi felállásban alig kevesebb mint a több éve dolgozók bére.

- Minősítések, teljesítményértékelés, kredit-gyűjtés, azaz akad bőven pluszmunka.

- Kifizetetlen túlórák és helyettesítési pénzek.

- A társadalom alulértékelése. Sajnos rengetegszer az jön szembe, hogy "csak" tanár vagy, meg mit pattogsz, meg 3 hónap szünet. Sajnos sok szülő is becsmérli a tanárokat, és sajnos sok diák is.

- Cafetéria, Szép-kártya, bónuszok, ruhapénz, könyvpénz, az nincs.

- Ha nagyon jó tanár vagy, akkor sincs sokkal több megbecsülésed, előrejutási lehetőséged, mint egy kevésbé hatékony kollégának. Szerintem ezen a teljesítményértékelés sem fog számottevően javítani.

- Elavult oktatási rendszer, lepukkadt iskolaépület, infrastruktúra- és forrás hiány. Szóval ha még minden motivációd megvan, akkor is rengetegszer ütközöl falakba, hogy ez nincs, az nincs.

- Világmegváltó elvárás. Sokak számára mindent de mindent a tanároknak kell megoldani. Jó jegyek is legyenek, meg megnevelt diákok is (mégha otthon nincs is nevelés), meg jó hangulat is, meg még a problémás diákokat is oldd meg. Utóbbiból egyre több van... SNI-s és BTMN-es gyerekek tömkelege kerül be a rendszerbe, akikhez nagyon kéne a fejlesztőpedagógus, vagy pszichológus is. Csak a mi iskolánkban van vagy 800 gyerekre 1 db pszichológus, szerintem félállásban.

Ettől sokkal több előrejutási, szintlépési lehetőséged van fogorvosként, vagy multiknál, gyógyszeriparban vegyészmérnökként, vagy hasonló munkakörökben.

Tanárként én sem javaslom senkinek a tanári pályát, pedig nagyon szeretem a munkámat és szerintem az egyik legszebb munka a világon.

febr. 2. 16:30
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Okkal van hiány… Eltötlesz 6 évet az egyetemen! Más 3 éves alapszakkal megváltja a világot, te meg egy mesterdiplomával kitörölheted. hivatásból meg nem veszel kenyeret a boltban.

Ráadásul ahogy bánnak veled és a munka mennyisége. Hányadék.

febr. 4. 23:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!