Akik felsőoktatási képzésre járnak, azok többsége miért a jogot választja?
Nemhogy a többsége nem választja a jogot, de még a különböző területek közül sem emelkedik ki. A legfrissebb felvételi statisztikák alapján valamivel több, mint 3.000 embert vettek fel jogász szakra most szeptembertől. Összehasonlításképp informatikusnak több, mint 6.000-t, mérnöknek közel 10.000-t, közgazdásznak pedig több, mint 14.000-t (csak az általános felvételi eljárásban).
Persze, ettől függetlenül felmerülhet a kérdés, hogy minek a munkaerőpiacra évi 3.000 jogászt kiképezni, ez is sok. Tény, de nem is kerül ki ennyi ember a munkaerőpiacra. Nagyságrendileg a jelentkezők harmada jut el egyáltalán a diplomázásig, és közel se biztos, hogy mindenki a pályán marad.
A szak népszerűségére egyszerű a válasz. Nagyjából egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan felsőoktatási szak van ma Magyarországon, ahová lényegében nem kell matek, ennek ellenére biztos elhelyezkedést ígér és még annak a reményével is kecsegtet, hogy akár jól is tudsz keresni vele - és nem is lenne szükség minden ujjamra. És ezek közül a szakok közül a jogász az egyik. Persze, nem lesz mindenkiből sztárügyvéd, és sokan alig keresnek többet, mint egy pedagógus (ha egyáltalán), de nagyon-nagyon balféknek kell lennie az embernek ahhoz, hogy jogász diplomával ne találjon egy legalább félig-meddig szakmainak nevezhető állást, legalább a közigazgatásban vagy valamelyik hivatalban.
Miért, többségünk a jogot választja? Én is jogot tanulok, és jó sokan vagyunk, de általában első évben kipereg egy jelentős része.
Könnyen meg lehet tanulni? :D Melyik részét? A jogi latint, római jogot, vagy angolul a magyar jogszabályokat? :D Nálunk ötös szinte nincs is senki. Az egyik legjobb vagyok, de én sem vagyok ötös mindenből, pedig mindennap tanulok. Ja, és mi tanulunk a legtöbbet(ez elhangzott a rektor szájából is évnyitón). A párom mérnök, és van neki nagyon maximum 9-10 oldal jegyzete mindig, nekünk meg jó esetben ,,csak" 200 oldal. AI-t nem minden tárgyhoz tudsz használni, hogy kidolgozd a dolgokat, mert van amit a tanár szó szerint kér(sok ilyen van), tehát AI-jal maximum a törvényi tényálásokat tudod rendszerezni, vagy ilyesmi, mert ugye az fix.
Nagyon sokan nem bírják, mert száraz és jó sok unalmas rész is van benne. Nem is minden egyértelmű. Tudnék rengeteg példát hozni ami a magyar jogban ellentmondásos, nem egyértelmű és szerintem is egy nagy baromság, de ezt így kell tudni, és kész.
Nálunk volt aki már első félév, első hónapjában fogta és kiiratkozott. Valaki meg még csak most fog kiperegni, mert a félévben még sikeres zh-ha egy sem volt.
Jól rááll az agya? Van a jogban összefüggés, de a definíciók nagyrészét szóról szóra kell tudni, amit maximum magolni tudsz, tehát nem tud ráállni az agyad. Jó latin megint ilyen, max magolni tudod. Jogtöri jelentős része is ugyanez, és abból 500 oldalas könyvünk van. :D
A magyar Ptk. több száz oldal, és az is például csak egy targyunk, és van több, mint 10 tárgyuk ebben a félévben(első félévben is több, mint 10 tárgya van egy jogi szakos hallgatónak). A legtöbb tárgy pedig vizsgás, nincs megajánlott jegy sem.
Végtelen sokan rájönnek egy idő után, hogy ez nem az ő pályájuk, és jogász avatón marad kb a fél banda.
Nem sajnáltatás, mert én szeretem a szakom, meg akit érdekel és ide szeretne jönni az jöjjön, de kur vára nem egyszerű pálya. Nem úgy van, hogy megtanulok 5 év alatt 2 törvényi tènyállást, aztán mosolyra kettest adnak. Itt a kettesért is meg kell szenvedni, főleg olyan tárgyakon, mint a kriminalisztika, vagy a büntetőjog.
Forrást tudnál linkelni. Szerintem hülyeséget írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!