Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A gyermekvédelem egy mellékes...

A gyermekvédelem egy mellékes dolog az iskolában?

Figyelt kérdés

Régen - évtizedekkel ezelőtt - amikor iskolába jártam a tanárok számára elsődleges, vagy inkább kizárólagos fontosságú volt a tanítandó ismeretek tanítása. Matek, irodalom, történelem, stb, ezeket nagy lendülettel nyomták. Ellenben a munkájuk gyermekvédelmi oldalát eléggé hanyagolták.

Legalábbis érzésem szerint így volt. Oké, a tanterem közepén szövegelő tanár az jól látható, viszont a gyermekvédelmi munka, például családlátogatás meg nem olyan látványos, de akkor is valahogy nagynak tűnt a kontraszt.

A chatGPT szerint - gondolom igazat mond - már a 97-es törvény előtt is törvényi kötelességük volt a felügyeletükre bízott gyerekekre vigyázni. Úgy értem a veszélyeztetett gyerekeket észre kellett vegyék, akár négyszemközti elbeszélgetéssel, családlátogatással, akárhogy.

De ilyeneket szerintem nem igen csináltak az akkori tanárok, az olyan mellékes dolog volt, amit nem kell elvégezni.

okt. 19. 14:00
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Tanár vagyok, osztályfőnök. Hátrányos helyzetű, többségében veszélyeztetett gyerekekkel foglalkozom.

Konkrétan SEMMI nincs a kezemben. Ha jelzek a pedagógiai szakszolgálatnak vagy a családsegítőnek, 90%-ban válaszra sem méltatnak. A családsegítő már ki sem megy, kapacitáshiányra hivatkozva. A pedagógiai szakszolgálat már többször lecseszett, hogy minek jelzek...

Magyarul hiába szeretnénk tenni bármi ellen, nem tudunk, mi csak jelzéssel élhetünk.

Mondok egy példát:

Van egy család, a fiú elmondása szerint otthon bántalmazzák, ennek nyomait meg is mutatta. Az otthoni környezet nem megfelelő, a tanuló rendszeresen nem az évszaknak megfelelő öltözetben jön iskolába. Közműveket kikapcsolták, fürdőszoba nincs, az iskola biztosít a gyereknek tisztálkodási lehetőséget az öltöző zuhanyzójában. A fiúnak öngyilkos gondolatai vannak, vagdossa magát, társai piszkálják, mert koszos, büdös.

Jeleztem a családsegítőnek, kiment és nem történt semmi. Azt mondta, nincsen már lehetőségük több gyereket kiemelni, tele vannak az intézmények (Nógrád). Kérdem én, mit csináljak pedagógusként? Szívem szerint hazahoznám az összes hasonló gyereket...

dec. 23. 10:43
 12/13 anonim ***** válasza:

"az iskola biztosít a gyereknek tisztálkodási lehetőséget az öltöző zuhanyzójában ... társai piszkálják, mert koszos, büdös"

Nem él a tisztálkodási lehetőséggel? Vagy hogy lehet, hogy még így is koszos, büdös?

dec. 23. 14:09
 13/13 anonim ***** válasza:

12-es: a buszon, amíg jön az iskolába (iskolabusszal jár). Illetve már rá is ragadt. Szegény gyerek tisztálkodhat amennyit akar, büdösbogárnak fogjàk hívni. Hívtam emiatt össze szülőit is, ahol kaptam szép ígéreteket, de csak ígéretek maradtak…

A ruháit sajnos nem tudjuk mosni, egy időben hazahoztam, de a főnököm szólt, hogy ebből még gond lehet.

Ruhát is adtunk neki, de a fiú elmondta, hogy az apja begyújtott velük…

dec. 23. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!