Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Váltsak egyetemi szakot vagy ne?

Váltsak egyetemi szakot vagy ne?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Jelenleg elsőéves egyetemista vagyok pénzügy-számvitel szakon, de nagyon megbántam hogy erre a szakra jelentkeztem. Nem tetszik a város és a szak se. Eddig technikumban ötéves szoftverfejlesztés- és tesztelést tanultam, amiért OKJ-s végzettséget kaptam, de gondoltam új szakot akarok kipróbálni egyetemen, új dolgokat megismerni. Szóval a pénzügy-számvitel szakot választottam, mert azt hittem, ott sok lesz a matek és logikus lesz minden. Aztán kiderült, hogy csak 1 félév matek van, és az is csak az alapokat tanítja meg (deriválás, lineáris algebra). Integrálás nincs és nem is lesz elvileg ??

Volt osztálytársaim programtervező infón vannak jelenleg, van kb. 3 féle matekük első félévben, és nagyon bánom hogy nem oda jelentkeztem. A tanulás részével nincs problémám itt se, mert nem abszolválhatatlan megtanulni néhány fogalmat, de a mikroökonómia és egyéb pénzügyi tantárgyak nem azok amikre számítottam. Kevésbé fontos a problémamegoldás, inkább csak a "tanuld meg a pénz 20 különböző fogalmát mert senki nem tudja eldönteni mi legyen az" :D

Igazából nem tudom eldönteni mit csináljak, mert félek hogy elpazaroltam ezt a félévet, a keresztféléves felvételin nincsenek alapképzések szóval csak jövő évben tudnék újra felvételizni proginfóra, de már így is 20 éves vagyok, szóval mire befejezem az egyetemet, kb 25 leszek. Gondoltam arra hogy passzíváltatom a következő félévet és addig találok valami gyakornoki munkát, de lehet nem találok, vagy lehet hogy 1 félévvel sehova nem vesznek még fel???

Vagy csináljam végig a pénzügy-számvitelt, aztán max közben keresek valami infós állást? Tudom, nem számít a diploma ha ITs akarok lenni, de azért jobb lenne, ha lenne valamilyen diplomám is végül, és a pénzügy-számvitel lehet nem nekem való🗿🗿🗿🗿

Amúgy a programozás, problémamegoldás jól megy, matek a kedvenc dolgom a világon, angolul is tudok C1-es szinten (és most próbálok németül is tanulni egyetem mellett), és szeretek új dolgokat tanulni, szóval nem a tanulással van probléma :/

Ti mit csinálnátok az én helyemben? :DD

okt. 18. 14:22
 1/6 anonim válasza:
80%
Szerintem ha ennyire nem szereted, akkor hagyd a pics@ba, mert elmegy rá az állami féléved. Hány ponttal vettek fel es hány pontnál vesznek fel pl.mérnökinformatikára?
okt. 18. 14:38
 2/6 A kérdező kommentje:

469 pontom volt ezen a szakon (340 volt a ponthatár), szóval szerintem simán felvennének másik egyetemre és szakra is. Amúgy az érettségim 5ös lett, angolból és infóból emelt (90% mindkettő), plusz ugye a nyelvvizsga is többletpontot ad, szóval valszeg lesz elég pontom máshol is.

Most néztem és egyre több alapképzés van meghirdetve felvi.hu-n a keresztfélévesre, szóval remélhetőleg programtervezőt vagy mérnökinfót is indítanak (vagy esetleg gazdaságinformatikus, és akkor lehet tudnék néhány tárgyat is elfogadtatni)

okt. 18. 16:14
 3/6 anonim ***** válasza:
75%

Azért bő 1 hónap alatt kb. semmit nem láttál a szakból. Akárhova mész az eleje baromi unalmas mindennek. Psz-en teljesen logikus tárgyak vannak. De egyébként a tanterv mindenhol publikus, az, hogy 1 félév matek van, az már kiderülhetett volna ha utánanézel.

A pénzügy irány amúgy elég matekos, az elte indít biztosítási és pénzügyi matek msc-t, amire matek szakosok is előszeretettel jelentkeznek.

okt. 18. 18:32
 4/6 anonim ***** válasza:
87%

Értem a helyzeted, hasonló középsulis infós háttérrel lettem bankár, az alábbi gondolatok jutnak az eszembe:

-a pénzügy jó szak, már benn vagy

-ne foglalkozz azzal, hogy pazarolsz-e állami féléveket vagy nem. Nem ismerem az anyagi lehetőségeidet, de egy félév tandíj kb 4-600k, az mindössze egy havi pályakezdő fizetés, ne csinálj belőle gondot., pár év és röhögni fogsz rajta

-ha jó vagy matekból és meg akarsz tanulni programozni, akkor viszont ne légy bolond, nyomjad csutkán

-nem számít hogy 25 leszel mire végzel, én 27 évesen befejeztem a mestert, és? igaz levelezőn, de érted

Összességében én azt javaslom, hogy nézz utána a pénzügyi kvantitatív állásoknak, nézz YouTube videókat vagy olvass Redditen arról mit csinál és mennyit keres egy kvant.

Ezt a 2 félévet letolnám pénzügy nappalin a lehető legtöbb tárgyat abszolválva (tehát mintatanterven felül) közben jelentkeznék valami STEM szakra, és pénzügyből átmennék levelezőre egy hobbi projectként.

okt. 19. 11:05
 5/6 anonim ***** válasza:
91%
Egy részével egyet értek de valamivel nagyon nem. Egyetemre nem azért megyünk, hogy tetszik-e a város ahol azt a pár évet eltöltöm, lol. Hanem hogy utána 40 év meló ne szívás legyen
okt. 19. 11:13
 6/6 anonim ***** válasza:
83%

"szóval mire befejezem az egyetemet, kb 25 leszek."

Van +50es munkatársam is, aki pár éve döntött úgy, hogy vált az ITba. Van +30-as is, aki ingatlanosból lett programozó.

Szerintem a 25 nem késő. A legtöbb ember nem dolgozik a végleges szakmájában 25 évesen sem szerintem.

Meg kb 65 éves korodig fogsz dolgozni. Szerintem teljesen mindegy, hogy 43 vagy 40 évet töltesz el az adott szakmában. Simán belefér, hogy elkezdesz egy új szakot és szerintem pár tantárgyat el is tudsz fogadtadni.

Pl.: Mérnökinfón BMEn nekünk volt kb 15 kreditnyi gazdasági tantárgy, amit elkellett végeznünk, amiben mikro és makroökonómia is volt. Szerintem neked ezeket kapásból ki lehet pipálni.

okt. 19. 14:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!