Váltsak szakot vagy ne?
Jelenleg gyógypedagógusként tanulok, azon belül logopédiára szeretnék szakosodni. Eddig nem igazán tanultam semmit, nem élveztem, kicsit nem találtam a helyem és végig váltani szerettem volna (és így eléggé le is vagyok maradva, és mindjárt itt a vizsgaidőszak).
Amire váltanék az a kereskedelem és marketing. Van két felsőfokúm (angolból és németből) és matekból is jónak érzem magam, bár nem tudom hogy az egyetemes matekkal boldogulnék-e.
Most eljött az időszak, amikor döntésképtelen vagyok. Nem tudom mit tanuljak, vagy melyik diploma érné meg jobban majd a jövőben. Melyikkel keresnék jobban melyikkel tudnék könnyen elhelyezkedni.. stb.
Ijesztgetnek, hogy egy gyógypedagógus nettó 110et keres egy hónapban.. de olyanról is hallottam hogy egy logopédus vidéken 250et hazavisz.
Igazából fogalmam sincs melyiket csinálnám szívesebben, melyikkel tudnék karriert csinálni.
A kereskedelem és marketinget talán szívesebben tanulnám, viszont nekem a jövőm fontosabb, mint az a 3-4 amit lehúznék (nyilván nem szeretném végigszenvedni, de ha látom az egyik szak értelmét, lenne motivációm végigcsinálni)
Ti hogy döntenétek melyiknek látjátok több értelmét?
Önmagában a kereskedelem-marketing sem sokat ér. Ha van gazdasági végzettséged, akkor amellé igen, de önmagában...
Ha jó a nyelvérzéked, akkor viszont a tolmács/szakfordító jó választás lehet.
Utolsó blődségeket beszél (a maga mérnöki diplomájával – fogalma sincs a közgazdaságtanról... atyaég).
A marketing az egy gazdasági végzettség. Nem kell mellé úgymond gazdasági végzettség, mint ahogyan az alma mellé se kell gyümölcs.
A tolmács, fordító szakmákból nem lehet megélni csak nagyon nehezen. A marketing 200x jobb.
"A tolmács, fordító szakmákból nem lehet megélni csak nagyon nehezen. A marketing 200x jobb."
Legfeljebb az agyadban, a marketingen végzettek 30-40%-a biztosan azért pályaelhagyó, mert annyira jó...
Egy-egy álláshirdetésre jelentkeznek több százan, de szerinted ez a jó. Gratulálok!
Azt csináld ami érdekel, ne azt ami a jövőd szempontjából fontos vagy jobban jársz vele. Ha valami érdekel, és szeretettel csinálod még 40 éven át, akkor akkor is élvezni fogod, ha nem keresel vele sokat és sokkal motiváltabb leszel, mintha jól lehet vele keresni.
Mindegyik szaknak van értelme a saját szakmájában, nem véletlenül tanítják őket felsőoktatásban. Szállj le a magas lóról, mert így sehova se fogsz jutni. Dobd el a sznobos elvárásaidat, és tanuld azt ami tényleg érdekel, vagy szedd össze magad és ha a pénz fontos végezz el egy olyan egyetemet, amivel később sokat lehet keresni. De két lehetőség közül ne zárd ki azt, amit csinálni szeretnél, csak azért mert adott esetben nem keresel vele sokat.
Ha pedig igazán motivált vagy, úgyis találsz egyik-másik szakmán beül olyan egyéb lehetőségeket, amelyek később segíthetnek vagy továbbvihetnek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!