Matematika alapszak vagy GPME?
Nálunk (nagyon nagy multi mesterséges intelligencia osztálya) tarolnak a közgazdász-statisztikusok. A jellemző végzettség nálunk alk. közgáz alapszak + statisztika mesterszak. (Nekem kicsit gyengébb alapszakom van, de nagyon erős mesterszakom.)
Ha az elte/bme matek alapszakra nem vesznek fel, akkor nem is kérdés, irány az alk. közgáz szak, esetleg a GPME ha nagyon hardcore vagy. Mesterszakra meg külföld, elsősorban Hollandia, Belgium stb.
Matek szakot végeztem eltén, most már nyugaton dolgozok egy banknál. Mindkét felsorolt képzés erős, tudás szempontból majdnem mindegy, mit választasz, ha a pénzügyek a célod, de azt hozzátenném, hogy a mateknak van egy extra "wow-faktora". Eddig minden csapat és/vagy bank, ahol megfordultam, extrán "felnézett" rám, csak mert matematikus vagyok. A CV-d ezzel nagyon kitűnik a sok közül. Közgazdászból ellenben rengeteg van.
Ha a kvantitatívabb oldala érdekel a dolgoknak, mint pl. a modellek építése, akkor mindenesetre a matekot ajánlanám. Ott alaposabban tanulsz algoritmizálást, optimalizálást és programozást, illetve a sztochasztikus folyamatokat is mélyebben érteni fogod, ami az alapja az egésznek. Ellenben matekon a Bsc alatt még nem nagyon fogsz konkrét pénzügyi dolgokat tanulni, azt vagy magadtól megtanulod előre, vagy majd mesteren. A helyedben én azt mérlegelném, hogy mennyire érdekelnek a számok maguk, a "miértek", illetve hogy mennyire érzed magad készen egy tétel-bizonyításos 3 éves száraz "grind"-ra, ha a matek mellett döntesz. Az elején szerintem a matek szak a nehezebb, mert nagyon elméleti. Ne becsüld alá ezeket a negatívumokat, 3 év nagyon hosszú.
Mindennek ellenére, ha én újra választhatnék, akkor is matekra mennék. A mélyebb matematikai tudás, illetve már csak a presztízs is nagyon a hasznomra váltak a karrierem során, szóval neked is csak ajánlani tudom, kérdező :)
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
#11 Most vettem észre, ez kicsit megboldogított :) Ha télyeg így lesz akkor nagyon örülök, mert szerintem annyit nem fognak ugrani a pontok hogy ne jussak be (~406 pontom lenne)
#12 Ez érdekes, én is gondoltam data scienceről (vagyis ink. hallottam), de nem tudom mennyire élvezném mivel igazából ötletem sincs mit csinálnak olyan szinten. De igen, 3. választásom az 100% alk. kgt. + külföldi mester (úgyanúgy néztem hollandiát és belgiumot, és ott amúgy vannak hasonló angol bsc.-k is, viszont nem annyira lineáris a felvételi eljárásuk mint itt és egyetemenként 100 euro applikációs díjat kért :()
#13 Nagyon köszi a véleményed! Nekem is nagyrészt a döntés az elköteleződésről szól, mivel nem tudom 100%-ra biztosan hogy pénzügyi világban szeretnék-e lenni vagy inkább letennék 3 évet és aztán eldönteném mi tetszik. Esetleg ha kérdezhetem, milyen msc-t végeztél, vagy egyből küldödre mentél?
13. vagyok. Külföldön csináltam matek MSc-t sztochasztika speccel és pénzügyek minorral. A matekot szeretem, de az eltét és az országot annyira nem, a BSc végére eléggé menekülhetnékem volt... :D
Ha egyébként nem vagy 100%-ban biztos abban, hogy a pénzügyek az irány, ami felé mennél, akkor a helyedben mindenképp matekra (vagy akár fizikára) mennék. Onnan sokkal több irányba indulhatsz. AI, sima szoftverfejlesztés, statisztika, optimalizálás, kutatás stb. Ráadásul mivel mindegyikhez is érteni fogsz valamennyire, sokkal kelendőbb lesz a tudásod a munkaerőpiacon. Ezért szeretik a munkaadók a matematikusokat.
Összességében szerintem jó, ha az ember sok lehetőséget megismer a BSc-n. Én úgy vágtam neki a mateknak, hogy "na, akkor majd AI kutató leszek"... aha... papíron menőn hangzik, de rájöttem, hogy az AI alapvetően elég unalmas, durván leegyszerűsítve csak random kísérletezgetés és találgatás egy "black box"-on.
Ellenben a pénzügyekben muszáj szigorú matematikai modellekkel dolgozni, mert a regulátorok számonkérik, és meg kell tudni védeni a modelleket. Engem ez sokkal jobban vonzott.
Ergo megéri mindent kipróbálni, ami szóba jöhet számodra. Gyakornokoskodj, jelentkezz minél több gyakorlatias órára stb, és találd meg, ami téged a leginkább izgat. Szerintem ez a rugalmasság a matek BSc legnagyobb előnye. Aztán meg mesteren elmélyülsz a kiválasztott területen.
Egyébként én is egyetértek a 13-mal, hogy a matek a biztos választás, illetve, hogy a matekosoknak van a legerősebb alapjuk data science-hez is.
De data scientistként azt is látom, milyen fontos a domain ismeret. Két matematikus is dolgozik a csapatomban, nem véletlen, hogy én mondom meg nekik, hogy mit csináljanak… de persze örülnék, ha nekem is matek alapszakom lenne, jobb lennék a szakmámban, mint most.
Értem!
Amúgy felkészüléshez milyen könyveket ajánlanátok? Beleértve mind emelt érettségis anyagot, mind amit alapszakon tanulnék?
Én Corvinus AK-n vagyok 3.éves, a GPME-t jól ismerem, a matek szakot csak így big picture kapcsán.
A többiek nagyon jókat írtak. Azért szólok hozzá, mert én is hasonló helyzetben voltam. Két dolgot mérlegelj: 1.mennyire élvezed az emelt mateknak az ilyen tétel bizonyítás részét tanulni, amennyiben nagyon élvezed és el tudod képzelni, hogy egész nap ezzel foglalkozol, csak akkor válaszd szerintem a matekot. Én pl matekból majdnem kimaxoltam az emeltet, de egyetemen rájöttem, hogy nem annyira fun például számomra mondjuk több napig csak matek elméletet tanulni, de sokan meg nagyon élvezik, szóval ez egyénfüggő. 2. Hogy mennyire vagy kitartó a monotonitástűrés szempontjából? A GPMEn sokan nem bírják 5 évig ugyanazt tanulni, valahogy egyetemen már nagyon soknak hat az az idő. Az AK-nak az a hátránya, hogy itt kevesebb a matek. Én összességében szeretem, elég sok plusz dologra van lehetőséged mert egy fokkal könnyebb: tudsz TDK-zni, demonstratorkodni, szakkollizni és ezekkel jó eséllyel felvesznek egy jó nyugati egyetemre. Úgy már szerintem többet érhetsz, mint egy GPME-vel, de egyébként minden amin gondolkozol tök piacképes. Én a helyedben minél többet matekoznék, ha gazdaság fele mész érdemes gazdasági híreket olvasni, nézni, esetleg Mankiwba belenézni, ha nagyon készülnél. Ha van kedved programozást tanulhatsz pl Pythont videókból, az is csak hasznodra fog vállni, ezek jutnak eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!