Matematika alapszak vagy GPME?
A matek alapszak előnye, hogy matematikus leszel -- kicsit erősebb ez a szak matekban, főleg a bizonyítások terén. További előnye, hogy csak 3 éves.
A GPME szak előnye, hogy közgazdász leszel tőle. Bár nagyon erős ez a szak matekban, de nem leszel matekból olyan szinten, mint a matek szaktól. Hátránya, hogy 5 éves osztatlan szak, nem tudsz 3 év után váltani, külföldre menni stb.
A legjobb kombináció egy alk. közgáz alapszak és egy matek alapszak párhuzamosan. De a GPME is egy nagyon erős szak.
#3 köszi, én is úgy gondoltam hogy ez a 3 között, és ugyanúgy nehéz döntenem mert úgy értem hogy ha gazdasági irányba megyek akkor a gpme jobb(mert ugye gazdasági beállítású + gondolom koherensebb hossza miatt), de ha nem biztos akkor matek alapszak + későbbi mester lenne ideálisabb, főleg ha külföldre döntök menni.
Ha mégis matek vagy alk. kgt. szakot végzek, milyen Mestert ajánlanál, mind belföldön mind külföldön? Nagyon sok van és nehéz felfognom hogy melyik jobb mire :(
#4 Pontokkal nincs baj, de igen, az átértékelés kicsit megijeszt, és úgy is értettem hogy matek szakkal + mscvel hasonló munkakört tudnék végezni.
Mindkettővel alapvetően külföldön nézegetnék statisztika, ökonometria, aktuárius, adatanalitika mesterszakokat.
Itthon pedig elte biztosítási és pénzügyi matek (ez az aktuárius), vagy elte survey statisztika és adatanalitika mesterszakot javaslok bármelyik mesterszakkal.
De ha már most tudod, hogy inkább az üzleti élet érdekel (azaz nem akarsz akadémiai matematikusi karriert befutni), akkor lehet, hogy eleve az alk. közgazdaságtan (ez angolul a klasszikus economics) szak a te barátod, és erre rá itthon a survey statisztika vagy külföldön egy statisztika vagy ökonometria mesterszak. Nagyon jó mesterszakok vannak hollandiában, írországban stb. top egyetemeken ebbe az irányba.
Értem, igazából az a baj hogy ötletem sincs arra hogy üzleti vagy akadémiai pályafutást szeretnék. Egyikkel sincs igazi tapasztalatom, matek tanáraim azt mondták inkább menjek matematika alapszakra, de úgy érzem lehet nem teljesen objektív az értékelésük.
Ja és még valami, most vettem észre hogy corvinus gpme/bme matekkal szemben elte matekon csak természettudományi érettségiket vesznek figyelembe, tehát oda nem is mehetek kivéve ha egy szebb középszintű fizika/kémia/biosz/info érettségit leteszek. ELTE-n kívüli matek szakok is relevánsak, vagy nem annyira?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!