Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Melyik mester éri meg jobban,...

Melyik mester éri meg jobban, a Kriminologia MA vagy a Kriminalisztika MA?

Figyelt kérdés

A kriminológiát az ELTE-n csinálnám, a kriminalisztikat az NKE-n neztem ki. Pszichológia Ba diplomám van, és erdekel ez a mester , viszont nem tudom így külsősként a különbségeket a két szak között.

Valaki aki oda járt, vagy kompetensebb a két szak összehasonlítasaban, tudna véleményt írni?:-)

okt. 7. 11:07
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Én tanulok mindkettőt jogon.

Első kérdésem: Ha a különbséget sem tudod, és azt sem tudod hogy ez a két tudomány mivel foglalkozik, akkor miért akarsz bármelyikre is menni?

Kriminológia: Empirikus tudomány. A bűnözést vizsgálja statisztikák, interjúk, beszámolók alapján. Nem tesz nagy különbséget szabálysértés, és bűncselekmény között(pl.: lopás esetén). Több ága van, aminek egyik ága a viktimológia(áldozattan), ez az áldozat szemszögéből próbálja vizsgálni a bűnözést. Ezek kívül összesen 4 paradigmája is van.

Kriminalisztika: Szintén empirikus tudomány, de ez inkább a nyomozás szervezésével, és lefojtatásával foglalkozik. Foglalkozik a nyomozás eszközeivel, magával a traszológiával, és van benne pszichológiai rész is, mert pl egy kihallgatásnál fontos az is.

Edmon Locard például kriminalisztikával foglalkozott, és saját laboratóriuma volt, ahol mindenféle anyagokat vizsgált(az ő nevéhez fűződik az is, hogy a vér elkezdték tudni azonosítani/szerológia/.

okt. 10. 14:37
 2/3 anonim ***** válasza:
Annyit hozzátennék az előttem szólóhoz, hogy amennyiben az a cél, hogy ebben is dolgozz, akkor jól gondold át, hogy merre tovább. Jelen állás szerint sajnos nincs kereslet ilyen jellegű szakemberekre.
okt. 12. 10:11
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Kriminalisztikának például akkor van értelme, ha jogász szak után ügyészségen szeretnél dolgozni. Ott tud előnyt jelenteni, ha megvan ez a posztgraduális képzésed. Pszichológiai alapszakkal, meg ezzel az MA-val viszont nem tudom milyen kilátások vannak a munkaerőpiacon. Első válaszoló voltam.
okt. 12. 16:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!