Csak én érzem soknak ezt az 5 évet diplomáig?
Jogásznak tanulok, első éves vagyok. Szeretem ezt az ágat, illetve el is tudom magam benne képzelni, vannak terveim vele, viszont soknak érzem, hogy 25-26 éves koromra lesz egy diplomám, és akkor még nem nagyon van önálló kerestem, lakásom, autóm.
Ezzel szemben, általános iskolából volt osztálytársaim (akik a szakmunkást sem járták ki) már 17-18 éves koruk óta dolgoznak,
(nyilván nem álom melók, meki illetve kisegítő munkák építkezésen pl.) nekik már van autójuk, jogsijuk, besegítenek otthon anyagilag a szüleiknek (szükséges) illetve van valamennyi félretett pénzük is. (Nyilván nem kérdeztem mennyi, de pár százezerre tippelek)
Ilyenkor kicsit elgondolkodom rajta, hogy “le vagyok maradva” tőlük ilyen szinten. Nekem sem jók az anyagi körülményeim, így néha “önzőnek” is érzem, hogy gimnázium után is továbbtanulás mellett döntöttem, (szüleim is nagyon akarták, hogy tanuljak tovább és ne alkalmi/idény munkákat végezzek mint ők) mivel ha dolgoznék, esetleg én is ki tudnám segíteni anyáékat, (ha szükséges lenne) vagy csak szimplán lenne saját keresetem, egy kis albérlet (környéken olcsók) illetve random veszegetnék öcsémnek, szüleimnek ajándékokat, ha esetleg úgy lenne megtakarítanék és elutaznék valami olcsó helyre 2-3 napra… (kornyéken egyik gyárban mivel 25 év alatt vagyok, bónuszokkal megkapnék 400-450 ezret, amiből ellennék)
Viszont sajnálnám, ha az eddig belefektetett munkát és energiát (erős gimnáziumban érettségi, nyelvvizsgák, 80% emelt töri érettségi, 95% emelt angol, informatikai ECDL bizonyítvány stb.)el kellene dobnom. Azonban, jó is lenne, ha valamilyen szinten visszaadhatnék szüleimnek is valamit abból, amit értem tettek, illetve ez a jog is egy lutri, nem garanciálja semmi 100%-ban, hogy nekem ebből egy jól fizető munkahelyem/karrierem lesz.
Tehát most ezen agyalok, nem tudom esetleg gondolkodott e már más is hasonlón…
Ha hozzá számítom, hogy öt évet lemaradok a nyugdíjas évek számításánál öt évet, hát ha most kezdeném én nem kavarognék öt évet az egyetemen.
Amerikában nagyon nem jellemző ez a túlképzési mánia, mint itt nálunk. Ott sokkal racionálisabban gondolkoznak és nem feccölnek fölös energiákat az egyetembe.
#14 akkor meg miért nem hagytál ki egy évet és próbáltad meg újra?
Ez elég hiteltelen így
15, gimi után még nem is gondoltam arra, hogy én egyetemre menjek. Pénzem sem volt rá. A röghözkötéshez nem füllött a fogam, a szüleim pedig nem támogattak volna a további tanulmányaim során(most sem támogatnak, azért vagyok levelezőn, és ezért dolgozom mellette főállásban). Egy barátom beszélt nekem arról, hogy ő egyetemista és milyen jól érzi magát, meg próbáljam meg én is.
Egyébként hivatásos állományú akartam lenni nagyon sokáig, de nem vagyok alkalmas a pályára a egyéb okok miatt. Mivel oda nem voltam alkalmas, így a barátom ismét bedobta, hogy akkor nézzek valami egyetemi szakot, és ne az legyen már az életcélom, hogy valami putri helyen megrohadok(Tényleg nagyon tré munkahelyeim voltak. A mostani eddig a legtűrhetőbb, de ez sem álom). Végül meggyőzött. Aztán így jött a jog, mert az áll a legközelebb a hivatásos pályához, ami eredetileg lenni szerettem volna. Az, hogy én pedig ide beadtam a jelentkezést az majdhogynem egy hirtelen ötlet volt. Az előbb említett barátom számolta ki a legkedvezőbb esetet a pontjaimhoz, és még az sem lett túl sok. Ő ajánlotta a foszkot is, mert mikor jelentkeztem tavaly, akkor oda elég volt a 240 pont is. Aztán mikor megtudtam, hogy jövőre(azaz már idén) változik a pontszámítás, akkor hirtelen beadtam a jelentkezést egyetemre, mert féltem hogy a későbbiekben még ennyi pontom sem lesz az új rendszer szerint. Ott már nem volt nagyon időm újraérettségizni, stb. Ráadásul messze is dolgoztam(több száz km-re), és állandóan ingáztam, így nem fért bele az életembe, hogy én tanárhoz járjak, meg hasonlók. De legalább abból a melóból most összegyűlt a tandíjra, így nem bánom, csak egy évet még költözés meg ilyesmik miatt még passziválnom is kellett.
Én férfi(27, erettsegi gyenge kozep angol)
Párom (jogositvany felsofok angol, eros alap német, gazdasagi egyetemi vegzettseg)
Ketten kerestunk otthon kb 550k
Azota ausztriaban elunk egy hotelban, en konyhan eloeteleket adok ki párom meg kiviszi, 1.3millio forintot teszunk felre havonta
Gondolkozz el kerdezo...
A szallasunk ott van ahova más nyaralni jár, es napi 4 kaja ingyen, kondi szauna ingyen
Engedd el a felsooktatast, nyelv a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!