Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Csak én érzem soknak ezt az 5...

Csak én érzem soknak ezt az 5 évet diplomáig?

Figyelt kérdés

Jogásznak tanulok, első éves vagyok. Szeretem ezt az ágat, illetve el is tudom magam benne képzelni, vannak terveim vele, viszont soknak érzem, hogy 25-26 éves koromra lesz egy diplomám, és akkor még nem nagyon van önálló kerestem, lakásom, autóm.

Ezzel szemben, általános iskolából volt osztálytársaim (akik a szakmunkást sem járták ki) már 17-18 éves koruk óta dolgoznak,

(nyilván nem álom melók, meki illetve kisegítő munkák építkezésen pl.) nekik már van autójuk, jogsijuk, besegítenek otthon anyagilag a szüleiknek (szükséges) illetve van valamennyi félretett pénzük is. (Nyilván nem kérdeztem mennyi, de pár százezerre tippelek)

Ilyenkor kicsit elgondolkodom rajta, hogy “le vagyok maradva” tőlük ilyen szinten. Nekem sem jók az anyagi körülményeim, így néha “önzőnek” is érzem, hogy gimnázium után is továbbtanulás mellett döntöttem, (szüleim is nagyon akarták, hogy tanuljak tovább és ne alkalmi/idény munkákat végezzek mint ők) mivel ha dolgoznék, esetleg én is ki tudnám segíteni anyáékat, (ha szükséges lenne) vagy csak szimplán lenne saját keresetem, egy kis albérlet (környéken olcsók) illetve random veszegetnék öcsémnek, szüleimnek ajándékokat, ha esetleg úgy lenne megtakarítanék és elutaznék valami olcsó helyre 2-3 napra… (kornyéken egyik gyárban mivel 25 év alatt vagyok, bónuszokkal megkapnék 400-450 ezret, amiből ellennék)

Viszont sajnálnám, ha az eddig belefektetett munkát és energiát (erős gimnáziumban érettségi, nyelvvizsgák, 80% emelt töri érettségi, 95% emelt angol, informatikai ECDL bizonyítvány stb.)el kellene dobnom. Azonban, jó is lenne, ha valamilyen szinten visszaadhatnék szüleimnek is valamit abból, amit értem tettek, illetve ez a jog is egy lutri, nem garanciálja semmi 100%-ban, hogy nekem ebből egy jól fizető munkahelyem/karrierem lesz.

Tehát most ezen agyalok, nem tudom esetleg gondolkodott e már más is hasonlón…

szept. 13. 16:03
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
21%

Sok fiatal így gondolkozik. Jogászként meg a pályán ha kérdezel embereket, olvasol hogy alacsony lesz a fizetés stb. Pont olyan szak ahol rengetegen vannak. Mint a pszichológia. Nem az hogy nincs szükség rájuk hanem hogy annyi van hogy egyszerűen már nem ad annyi értéket.

Ha simán egy festő szakmát kitanulsz abból többszörösét megkapod mint 1 hónapban jogászként. Mert emberek unatkoznak meg stb. aztán sok embernek van kedve h festessük át a lakást pl. ilyenre vagy amarra

ha gyárba sokat dolgozol, vagy vhogy ott már egy picivel nagyobb beosztást kapsz akkor többet kapsz mint jogászként.

Ez a munkapiac.

Nem negatívan de most pályakezdődőként meg főleg jogász pályán nem lesz lakásod. Persze lehet lakásod csak úgy értem hogy nem éri meg olyan sok időt meg energiát a dolgozásba meg tanulásba belevinni, hogy elfáradj. és akkor elmondhatod hogy van saját házad.

Arra gondolj hogy szereted, érdekel-e az a pálya amit most tanulsz? Mert a munkapiac meg stb. ígyis úgyis elvan rontva. Nem?

szept. 13. 16:35
 2/17 anonim ***** válasza:
78%
Ha már most két hét után ez a véleményed akkor szállj ki minél előbb
szept. 13. 16:36
 3/17 anonim ***** válasza:
82%
VAlamit valamiért. Ő korán keres, de jó eséllyel nem is olyan állapotban lesz már 40 évesen sem, mint te...
szept. 13. 16:37
 4/17 anonim ***** válasza:
87%

Egy idő után többet fogsz keresni, jobbak lesznek a munkakörülményeid, lesz egy doktorid.

Nem hiszem, hogy vigasztal, de én is kipanaszkodom magam: 2 szakos tanárisként 6 éves a képzésem, nem kapok doktorit, a munkakörülményeim... hát, kivételes esetekben áznak be a tantermek, de a légkondit nem sok iskola engedi használni, a fűtés talán meg lesz oldva. A fizu fogszívós ahhoz képest, hogy hány évet tanultam.

DE kárpótol az, hogy azt fogom csinálni, amire vágytam. Ha te nem érzed ezt, akkor veszett fejsze nyele, akkor még 3 évet se érdemes egyetemen tölteni. Neked kell érezned, de az első félév szerintem mindenkinek nehéz, legalább a vizsgaidőszakot várd meg, hogy mennyire bírod a gyűrődést.

A lemaradáshoz pedig: nem versenyzünk. A szomszéd lány 17 évesen szült. Hozzá képest le vagyok maradva, hiszen 22 évesen nincs gyerekem, és nem is hiszem, hogy lesz az elkövetkezendő kb. 5 évben. Mégsem mondja senki, hogy már ideje lenne gyereket szülnöm😃. A házra se fogja senki azt mondani, hogy 25 éves vagy, ideje lenne hitelmentes ingatlant venned, mert le vagy maradva.

szept. 13. 17:06
 5/17 Arinhun válasza:
84%
Sokan vannak igy szerintem hogy kicsit (elcsügednek/elgondolkoznak), ha szeretnéd akkor csináld végig nyugodtan. Mellette amenyi időd van menj el diák munkát csinálni ezzel is kis (terhet) le tudsz venni a szüleidről, vagy ugye lesz 1 kis költő pénzed is. Másokkal meg sose törödj sosem tudodhatod hogy 10 év múlva mi lesz vele, vagy akár 1 év. Lehet most ugy látszik hogy előrébb van de majd oda érsz te is.Én 18 évesen elkezdtem már dolgozni építő iparban most 32 vagyok de érzem hogy kezdek ( belerokkani ),saját ház autó már van de még 2-3 évet nagyon nem tudnék lehúzni. Jövőre inkább elmegyek egyetemre levelezőn és csinálok valami ( büfé szakott) tanító-ra gondoltam.Emelt törim most megcsináltam 88%os lett +okj sulit csinálok többlet pontért és emelt angolt most fogok letteni. Inkább irodában ülök vagy tanítók mint majd 50-60 évesen még talicskát tologassak. Szóval ne érezd úgy hogy "le vagy maradva vagy hogy önző lennél " mindenki más ritmusban halad. És tényleg csak magaddal törödj !
szept. 13. 17:10
 6/17 Senior Séf ***** válasza:
91%
Adott esetben még kevés is!
szept. 13. 18:20
 7/17 NTBS ***** válasza:
8%
Nem kevés. A tananyagot lehet frissíteni kellene az egyetemeken, de kellenek az évek.
szept. 13. 18:52
 8/17 anonim ***** válasza:
83%
Aki 18 évesen otthagyja a sulit, annak biztos, hogy nincs autója, max a szüleitől kapott rozoga, félmilliós vacak. Lakása is csak akkor lesz, ha örököl.
szept. 14. 06:37
 9/17 anonim ***** válasza:
65%

Sokat agyaltam ezen én is az egyetem alatt. Én felsőfokú egészségügyi végzettséget szereztem. Irigyeltem azokat akik már 18 évesen dolgoztak, kocsijuk lett, stb... Olykor elgondolkodtam, hogy be kellene érnem egy alacsonyabb fokozattal, mondjuk egy ápolóival és legalább már dolgozhatnék.

De aztán folyton ott kötöttem ki, hogy nem tudnám elfogadni azt, hogy én csak egy ápoló vagyok (nem lenézve őket természetesen). Vágytam a magasabb kompetenciára, és habár a 4 éves képzés nekem 7 éves lett, mert baromi nehéz a szak és sokat csúsztam, de kifizetődött. Dolgozni dolgozok rengeteget, 2 munkahelyem is van egyszerre, de imádom csinálni. Fizetésemmel is nagyon meg vagyok elégedve. Kocsit is tudtam venni, nem is akármilyet. Számlákat gond nélkül kifizetem.

Szóval nem szabad, hogy ez eltántorítson. Egyébként mekis fizetésből csak azért tudnak félretenni, meg kocsit venni, mert nem kell saját magukat eltartaniuk. Beleadnak valamennyi pénzt a családi háztartásba, de egy mekis fizetéssel igen bajban lennének ha egyedül kellene fizetniük egy lakást, számlákat, autót venni, súlyadót fizetni, netán még a gyerek is szóba jönne.

Jogász diplomával ilyeneken nem fog fájni a fejed.

szept. 14. 09:58
 10/17 anonim ***** válasza:
89%
Most lépek az 5. évembe egy másik szakon, és végre a láthatáron van az egyetem vége. 5 év valóban sok, így visszatekintve beleszédülök, hogy már hány éve megy a "grind". Érdekes, amit tanulok, de sosem volt a szenvedélyem - ami életben tart és motivál a tanulásra az inkább az, amit a diplomával majd csinálni tudok. Próbáld meg ezt vizualizálni. Ha szeretnél mellé pénzt keresni, nyaranta (vagy ha nagyon penge vagy, akkor egyetem allatt is) tudsz diákmunkát vállalni. Próbálj meg egy releváns szakmai gyakot elcsípni. Az a tanulási motivációban is segíthet, mert végre alkalmazod a tanultakat.
szept. 14. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!