Technikum kötelező érettségik?
12. osztályba megyek és érettségizni elvileg 4 tantárgyból (matek, magyar, töri, angol) +1 választható tantárgyból kell/lehet, ami nem a szakmai. Én mindenhol azt olvastam, hogy 12. osztályban 3, majd a technikumi évben szakmai + idegen nyelv érettségik vannak, úgy jön ki az 5 db. érettségi.
Tehát ha én jövőre az 5 db érettségit megcsinálom, akkor ideadják az érettségi bizonyítványt, és ha akarok mehetek, nem kell maradnom az utolsó évben? Mert a jogszabály 5 db tantárgyat ír.
Köszi ha segítesz megérteni.
Amikor beíratkoztál a technikumba akkor gondosan elolvastad a képzésedről szóló rendeletet. Amelynek rád vonatkozó összefoglalása az, hogy előrehozottan 12-ben csak három tantárgyból érettségizhetsz (matek, magyar, töri). Majd 13-ban csinálod meg a maradékot és úgy kaphatsz kék színű érettségi bizonyítványt.
Nem fogsz tudni 12-ben öt tantárgyból érettségizni.
>Mert a jogszabály 5 db tantárgyat ír.
-Ugyanaz a jogszabály (a 100/1997 Korm. rendelet) írja azt is, hogy technikumban tanulói jogviszonyban kötelező érettségi tárgy a beszámított szakmai vizsga. Tehát ha megcsinálsz 5 tárgyat (kötelezők + idegen nyelv + szabadon választható), akkor is csak törzslapkivonatot kapsz. Ha otthagyod a sulit, őszi érettségin vizsgacselekmény nélkül megkapod az érettségit, mert már megvan az öt tárgyad és nem vagy tanulói jogviszonyban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!