Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Technikum kötelező érettségik?

Technikum kötelező érettségik?

Figyelt kérdés

12. osztályba megyek és érettségizni elvileg 4 tantárgyból (matek, magyar, töri, angol) +1 választható tantárgyból kell/lehet, ami nem a szakmai. Én mindenhol azt olvastam, hogy 12. osztályban 3, majd a technikumi évben szakmai + idegen nyelv érettségik vannak, úgy jön ki az 5 db. érettségi.

Tehát ha én jövőre az 5 db érettségit megcsinálom, akkor ideadják az érettségi bizonyítványt, és ha akarok mehetek, nem kell maradnom az utolsó évben? Mert a jogszabály 5 db tantárgyat ír.

Köszi ha segítesz megérteni.

aug. 30. 15:54
 1/5 anonim ***** válasza:
23%

Amikor beíratkoztál a technikumba akkor gondosan elolvastad a képzésedről szóló rendeletet. Amelynek rád vonatkozó összefoglalása az, hogy előrehozottan 12-ben csak három tantárgyból érettségizhetsz (matek, magyar, töri). Majd 13-ban csinálod meg a maradékot és úgy kaphatsz kék színű érettségi bizonyítványt.

Nem fogsz tudni 12-ben öt tantárgyból érettségizni.

aug. 30. 16:57
 2/5 A kérdező kommentje:
Ez nem így van.
aug. 30. 17:17
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha még is csinálod az 5 érettségit 12.-ben, csak tanusítványt fogsz kapni az eredményekről, mint ha csak egy szimpla előrehozottaz tennél. Bizonyítványt 13. végén kapsz, amikor a szakmai vizsgát is leteszed.
aug. 31. 01:16
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

>Mert a jogszabály 5 db tantárgyat ír.

-Ugyanaz a jogszabály (a 100/1997 Korm. rendelet) írja azt is, hogy technikumban tanulói jogviszonyban kötelező érettségi tárgy a beszámított szakmai vizsga. Tehát ha megcsinálsz 5 tárgyat (kötelezők + idegen nyelv + szabadon választható), akkor is csak törzslapkivonatot kapsz. Ha otthagyod a sulit, őszi érettségin vizsgacselekmény nélkül megkapod az érettségit, mert már megvan az öt tárgyad és nem vagy tanulói jogviszonyban.

aug. 31. 10:48
 5/5 A kérdező kommentje:
#4 Értem, köszönöm.
aug. 31. 14:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!