Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit tanítottak 1989 előtt a...

Mit tanítottak 1989 előtt a történelem könyvekben ami nem volt igaz?

Figyelt kérdés
Aki még emlékszik rá, az írjon példákat. Köszönöm!

#oktatás #történelem #rendszerváltás előtt
aug. 27. 17:51
 1/3 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Amennyit én hallottam az alapján a második világháború kitörésétől számítva kezdődtek a bajok. Nyilván az orosz forradalomban is kedvezőbb színben tüntették fel Leninéket mint ami amúgy indokolt lenne, illetve valamilyen oknál fogva ami előttem homályos, Dózsa György történelmükben betöltött szerepét is elég erősen felnagyították.
aug. 27. 18:22
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

1956 ellenforradalom volt.

1848 osztályharc volt.

aug. 27. 18:24
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak a 2. vh utánival voltak gondok, az egészet áthatotta a politikai ideológia. Főleg onnan, hogy a munkásmozgalamak témaköre és Marx megjelent.

Ősközösség - nekünk még ezt tanították, de egy hülyeség, szerintük az ősemberek mindenen osztozkodtak, nem volt magántulajdon.

Egyiptom - a piramisokat elnyomott rabszolgák tömegei építették fel. Mára ezt már simán cáfolták, de Egyiptomban amúgy sem volt tömeges a rabszolgaság.

Rómánál a Spartacus féle felkelés az eléggé kiemelt anyag volt, szerintem 1 teljes óra minimum arról szólt, de lehet kettő is, régen volt már.

Középkornál végig szegény elnyomott jobbágyok.

A Dózsa-féle felkelést már írták, hogy erősen felnagyították, mint a jobbágyok harcát az elnyomó nemesség ellen, holott marhára nem erről szólt.

Francia forradalmat is elég elfogultan tanították. Kb. osztályharcként az elnyomó burzsoázia ellen. A rémtetteket meg nem igazán említették vagy jogosnak állították be.

Tanácsköztársaság dicsőséges 113 nap volt, arról elfelejtettek beszélni, hogy milyen terror volt vidéken ez alatt. Ezt már alsóban is nyomták a történelmi olvasmányok címen. Persze Horthy lehúzva, maga volt a sátán. Ez már csak a könyvben, mert akkor volt a rendszerváltás és hirtelen senki nem tudta mit kellene erről és '56-ról mondani. Rákosit és Kádár kort nem is tanultunk. Arra is emlékszem, amikor összeterelték az egész sulit a nagyterembe és egy betolt gagyi TV-n néztük a Köztársaság kikiáltását, na az maga volt a történelem.

aug. 27. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!