30 éves kor felett megéri nappali jogviszonyú egyetemre menni?
Lehet nem érdekes, de az élettörténetem, ami alapján reménytelennek érzem, hogy valaha megtapasztalhatom az egyetemi életet nappali jogviszonnyal:
- 19 évesen végeztem a középiskolával.
- Középiskola után 1,5 évvel kezdtem el dolgozni, de csak 4 hónapot.
- Az első munkahelyem után OKJ tanfolyamra mentem.
- A tanfolyam után körülbelül 10 hónapig nem dolgoztam.
- Sikerült elhelyezkedni havi 77 ezer forintért, de csak 2 hónapot voltam ott.
- Váltottam, 4 hónapot voltam a következő munkahelyemen, ahonnan elküldtek közös megegyezéssel.
- Azóta itthon vagyok. Ha minden jól megy, akkor októbertől elkezdek tanfolyamra járni. Szeretnék eleinte pénzt gyűjteni és építkezni, és utána elkezdeni egyetemre járni. Viszont szeretnék majd családot is, és félek, hogy nem lesz időm mindenre. Félek, hogy a nappali formában nem fogok tudni megélni. Stb. Mit tanácsolnátok?
Szerintetek egy lúzer vagyok?
#1 és #3 Milyen szakot tanultál? Milyen tanácsaitok vannak?
A család és a nappali egyetem nyilván nem fér meg egymás mellett, és nappali egyetem mellett pedig nem tudsz főállásban dolgozni, max diákmunkát végezni. Ha téged eltartanak közben, meg fizetik az egyetemedet, akkor lehet reális
De ebben a korban a nappali egyetem szerintem nem reális
Ilyen élethelyzetben nem jó ötlet a nappali. Idősebb korban kizárólag akkor érdemes, hha rugalmas a munkaidőd (jó szakmád van, stabil fizetéssel) vagy szabadúszó vagy, esetleg sokat félre tudtál tenni, úgy mint az első válaszoló.
Másrészt végig kell gondolni, hogy mi a célod az egyetemmel, milyen szakra mennél, milyen állást képzelsz el utána.
A már meglévő OKJ-val mi a probléma? Nem akarsz abban a szakmában dolgozni?
Illetve milyen tanfolyamra akarsz menni ősztől? És miért?
Össze-vissza tanulni mindenfélét semmi értelme, el kell dönteni mit szeretnél csinálni és ahhoz konkrét tervet felállítani.
Mivel a céljaidról semmit sem írtál, nekem eddig úgy tűnik, hogy nem is lenne szükséged az egyetemre, csak érdekel és szeretnéd “megtapasztalni”, ahogy te fogalmaztál. Ez abszolút értelmetlen, pláne 30 évesen nappalin.
Miért lettetek leszavazva?
Sajnos nem lenne ki eltartson, ha egyetemre mennék. De gondolom túlélhető lenne, ha diákmunkáznék, stb, nem?
A meglévő OKJ-val az a probléma, hogy sehol nem tudtam vele elhelyezkedni. Több tanfolyamot néztem ki, például ápoló. Ezzel lenne biztos munkám, és remélem szeretném.
Akkor szerintetek nem érdemes OKJ-t tanulni, hanem határozottan az egyetemre gyúrni? Még nincs párom és szerintem egy ideig nem is lesz, szóval lehet beleférne egy BSc.
Régen is szerettem volna egyetemre menni, de lebeszéltek róla. Bánom, hogy hallgattam rájuk. Mi a célom? Minden, amit egy egyetem nyújt. Szeretnék keményebben tanulni, részt venni TDK-n, érdekes embereket megismerni, stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!