Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ki milyen hibát talál az új...

Ki milyen hibát talál az új "telefonkitiltó" törvényben?

Figyelt kérdés
Itt a tervezet, szept. 1.-től már hatályos is lesz: [link]

#mobiltelefon #iskolai_dohányzás #Pintér_Sándor
júl. 20. 00:54
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:

Most az érthetőség kedvéért a "tiltott tárgy" szót kicseréltem az egyik konkrét - és középiskolában gyakran előforduló - esetére, a cigarettára, és egyebekben is konkrétizáltam az esetet, de amúgy 4.§(1)

Ha a tanárnak az a hír jut a fülébe, hogy a tanulónál cigi van, akkor felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a cigaretta nincs a birtokában, és ezzel egyidejűleg

b) értesíti

ba) a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személyt,

bb) az általános rendőri szervet, és

bc) a tanuló szülőjét.

Problémák: hogyan igazolja a tanuló azt, hogy valami nincs a birtokában? Állítja, hogy nincs, gondolom, esetleg le is írja. Kicsit túlreagálásnak érzem, hogy egyidejűleg (!) értesíteni kell az iskolaőrt (ha van), a rendőrséget és a szülőt is. Nem lehetne csak akkor szólni nekik, ha mondjuk odajön az iskolaőr, kipakoltatja a táskáját és bebizonyosodik, hogy tényleg van nála cigi? Vagy akkor sem... A rendőrség már így is túl van terhelve, ilyen ügyekben mozgatni, hogy cigi van a 17 éves Nagy István tanulónál, aránytévesztés és az erőforrások felesleges pazarlása. Van annyi esze a tanulónak, hogy azt fogja vallani, hogy adott pénzt egy ismeretlen felnőttnek, aki némi felárért vett neki cigit a dohányboltban, nem jegyezte meg, hogy hogy néz ki.

júl. 20. 01:11
 2/13 anonim ***** válasza:
81%

Az általad felvetett probléma méregfogát ott lehet kihúzni, hogy a tanárnak/iskolai dolgozónak egy rendelettel adnak olyan jogot amivel átnézheti a diákok táskáját. Más kérdés, hogy egy 500 fős legalja suliban elég nehéz lesz ezt kivitelezni. De majd a P. Sanyi ezt is megoldja.

Sokkal nagyobb probléma hogy a rendelet nem rendelkezik egyértelműen a szabályszegő diákok szankcionálásáról.

júl. 20. 06:56
 3/13 anonim ***** válasza:
67%

A fő hiba, hogy nem korábban vezették be.

De legalább lesz munkája az iskolarendőrnek.

júl. 20. 07:30
 4/13 anonim ***** válasza:
61%

A legfőbb hiba, hogy ez csak rendelet és nem törvény.

Általános iskolában maximálisan tiltanám 8-14 óra között a telefon használatát. Simán lehet tanulni telefon nélkül is.

Középiskolában is tiltanám 8-14/15 óra között. A diákok inkább a tanulással vagy egymással foglalkozzanak, mint a titkokkal.

Minden rendelet/törvény annyit ér amennyire be tudják tartatni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy szeptembertől hogyan fogják ezt betartatni a sok telefonfüggő/internetfüggő diákkal.

2-es válaszadó voltam

júl. 20. 07:58
 5/13 A kérdező kommentje:

#2 >Sokkal nagyobb probléma hogy a rendelet nem rendelkezik egyértelműen a szabályszegő diákok szankcionálásáról.

#Én fordítva gondolom, sokkal nagyobb hiba, hogy túl sok mindent előír, kötelezővé tesz, csökkentve az igazgatói, nevelőtestületi, tanári autonómiát, szabadságot. Nálam (és sok kollégámnál) eddig is az volt, hogy órára bejövetelkor kiteszik egy külön asztalra a telefonokat, kifelé felveszik. Hogy szünetben nála van - hát végülis is az ő telefonja, ha a szülő nem akarja hogy tiktokozzon, adjon neki nyomógombos butatelefont (fiamnak is csak olyan van). Meg amúgy praktikus is, több épületben vagyunk, "iskolarádió" nincs, ha valakivel beszélni akarok, megnézem a Krétában a számát és felhívom, hogy jöjjön a tanári elé. Nálunk olyan rövid a szünet, hogy ha küldönccel kerestetem, véget és a szünet, mielőtt leérne. Vagy a szülővel való kapcsolattartás, hogy haza tudjon szólni a gyerek, hogy "anya, elmarad a 7. óra, korábban gyere értem". Abban biztos vagyok, hogy a telefontiltás miatti fejlesztések, tehát hogy legyen iskolarádió, legyen a diákok által használható vonalas telefon nem lesznek megoldva - mert sok más sincs megoldva.

júl. 20. 11:49
 6/13 anonim ***** válasza:
0%

Nem hiszem, hogy olyan fontos lehet a mondanivalód, hogy a diákkal azonnal kelljen beszélned (gondolom nem naponta többször).

Üzensz az órát tartó pedagógussal vagy valamelyik diákkal, hogy a szóban forgó diák a következő óra utáni szünetben jelenjen meg a tanári előtt.

A jelenlegi kormányzati akarat az, hogy a diákok ne telefonozzanak, ne cigizzenek (drogozzanak, alkoholizáljanak), ne igyanak energiaitalt... Valljuk be őszintén van benne igazság.

Állításod szerint nálad az órán a tanári asztalon vannak a telefonok. Nagyon sok tanárnál nincs így. Elég sok videó van fenn a neten, amit a diákok a tanórán készítettek és egyáltalán nem kapcsolódik a tananyaghoz.

júl. 20. 13:18
 7/13 anonim ***** válasza:
40%

Remélem bevezetik

Legalább nem a félmillás iphonejukat fogják nyomkodni amit apuci megvett nekik

júl. 20. 19:21
 8/13 A kérdező kommentje:

#6 Nem sima tanár vagyok, igh. Általában azért sürgős, mert nem fix órarendem van, mint a tanároknak, hanem kaotikus a napom, és nem tudom előre, hogy egy óra múlva ráérek-e a diákkal beszélni. Továbbá sokszor nem is kell személyesen beszélnünk, telefonon megbeszéljük, hogy mondjuk X kollégának adta le a fakultációválasztási nyilatkozatot vagy hogy akkor megy-e a versenyre vagy keressek mást, stb.

>Elég sok videó van fenn a neten, amit a diákok a tanórán készítettek és egyáltalán nem kapcsolódik a tananyaghoz.

-Ez jelenleg is törvénybe ütköző (mind a felvételhez, mind a publikáláshoz engedélyt kell kérnie a szereplőktől). Ha a mostani törvényeket nem tartják be, miért tartanák be az újabbat?

>A jelenlegi kormányzati akarat az, hogy a diákok ne telefonozzanak, ne cigizzenek (drogozzanak, alkoholizáljanak), ne igyanak energiaitalt... Valljuk be őszintén van benne igazság.

-Van, bár az energiaital károssága úgy általánosságban (koffein + bármi kombó) nem igazolt, illetve ADHD-s pont attól nyugszik le. Az általános célokkal alapvetően egyetértve azzal van bajom, hogy miért nem bízzák a részletszabályokat az iskolára. Elmondanák, hogy van egy ilyen trend, hogy kitiltják az okostelefonokat az iskolából. Noha korábban mi nem támogattuk a tiltást ( [link] ), külföldi tapasztalatok annak pozitív hatásáról számoltak be, így az iskolájuk házirendjét olyan módon módosítsák, hogy a tanulók online jelenlétét ne csak a tanórán, de a szünetekben is akadályozza meg (az oktatási célú felhasználás engedélyezése mellett). Esetleg adnak egy javaslatot, aztán mi rájövünk, hogy az nem jó ötlet, hogy minden kivételt a Krétában kell rögzíteni, mert nem csak eseti kivételek vannak, mert néhány SNI-s gyereknek a szakvéleménye megengedi, hogy laptopon jegyzeteljen, a felesleges adminisztráció további növelése lenne, ha azt minden nap minden füzetbe írós tanórán rögzíteni kellene, hogy "Gipsz Jakabnak szakvéleménye alapján engedélyeztem laptop használatát a tanórán". Vagy a butatelefonokat nem tiltanánk, mert számos nyomós oka lehet annak, ha a tanuló és a szülő iskolai szünetekben kommunikálni akar.

Ami pedig a dohányzást illeti, jelentős többletfeladatot ró valakire (mivel új ember felvételéről nem szól a törvény, úgy fogalmaznék, hogy valakit más feladatától elvon) hogy a belépő tanulóktól a cigit átvegye (csak a 18+-osok fogják átadni, mert jogszerűen csak náluk lehet, ergo ők kaphatják vissza), felcímkézze, hogy kié, majd távozáskor pont ugyanannak visszaadja. Ettől mi változik érdemben? Ha a nagykorúak nem tudnak jogszerűen kimenni dohányozni (mert nem fér bele a szünetbe a várakozás a portán a saját cigi visszaszerzéséért) akkor majd dohányoznak illegálisan a WC-ben, a nemdohányzó és a mellékhelyiséget rendeltetésszerűen használni kívánó tanulók bosszúságára.

Megjegyzés: a szakképzés egyelőre nem érintett, de pedzegették, hogy lehet hogy ott is lesz valami hasonló.

júl. 20. 23:28
 9/13 anonim válasza:
100%
Az még jó is, hogy nem lehet használni, de középiskolában is kötelező leadni? Ez egy vicc, ha látják hogy használja valaki vegyék el és kész. Azért annyi telefonra vigyázni nem kis feladat egy iskolának. Aztán jön majd a sok telefonlopás...
júl. 21. 01:53
 10/13 anonim ***** válasza:

Egy fakultációválasztás és egy versenyindulás nem hirtelen jött, azonnali intézkedést igénylő dolog. Mindkettőt hetekre előre tudod. A versenyek hónapokra előre vannak megtervezve központilag (OKTV...). A faktválasztást meg már 10. osztály év végén elintézik.

Amiket leírtál azok, az egy az ezerből kategória. Ezért nem fogják a rendeletet kukába dobni. Pintér azt mondja majd hogy oldjátok meg az iskolai dolgokat a diákok telefonja nélkül.

Nekem nem a telefon tiltásával van bajom. Inkább a rendelet betartásával. Mit csinálok azzal a gyerekkel akit egy héten négyszer is elkapok a szünetben a telefonjával?

júl. 21. 02:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!