Technikumban az utolsó évet ott lehet hagyni?
Ha 12. év végén 5 db tantárgyból érettségiznék akkor van lehetőségem otthagyni a sulit és megkapni az érettségi bizonyítványt?
Nem szeretném elvégezni az utolsó (5.) évet, mert nagyon érdektelen számomra ez a szakma.
Milyen lehetőségeim vannak?
Köszönöm a válaszokat.
Tény, hogy sokkal régebben végeztem, de én most se hiszem, hogy a 4. év végén megszerzett érettségit bezúzzák mert a technikumot nem végzed el.
Nekem bele lett írva az érettségi bizonyítványba, h alapképzést kaptam a szakmából. Nehezen hiszem, hogy a szabályokkal meg az iskola átnevezésekkel ez változott volna.
Noh, valamelyest megkövetem magamat.
Ezt találtam:
"a 13. évfolyam végén érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet kapsz"
Ha valóban csak a 13. év végén kapod meg az érettségit, az ciki.
Érettségi nélkül nem mehetsz egyetemre.
Aki technikumba jár, 12-edik végén érettségizik magyarból, matekból és töriből, 13-adik végén idegen nyelvből és szakmából.
Érettségi bizonyítványt csak 13-adik végén kapnak a technikumba járók, ha szakmából is levizsgáztak.
7-es és 9-es vagyok. Este már nem volt időm a jogszabályokban keresgélni, de most megtettem. Ajánlom figyelmedbe a szakkepzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 92. paragrafusának (1) bekezdését.
Ennek értelmében technikumban addig nem kaphatsz érettségi bizonyítványt, amíg nem csinálod meg a szakmai vizsgát.
92. § [Az érettségi vizsga]
(1) * Az érettségi vizsgán a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy az Nkt.-ban meghatározott vizsgatárgyakból ad számot tudásáról azzal, hogy az érettségi vizsga kötelezően választandó vizsgatárgya helyett szakmai vizsgát kell tenni. A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan letett szakmai vizsga a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg. Az érettségi vizsgáról valamennyi érettségi vizsgatárgy és a szakmai vizsga sikeres letételét követően lehet érettségi bizonyítványt kiállítani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!