Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Technikumban az utolsó évet...

Technikumban az utolsó évet ott lehet hagyni?

Figyelt kérdés

Ha 12. év végén 5 db tantárgyból érettségiznék akkor van lehetőségem otthagyni a sulit és megkapni az érettségi bizonyítványt?

Nem szeretném elvégezni az utolsó (5.) évet, mert nagyon érdektelen számomra ez a szakma.

Milyen lehetőségeim vannak?

Köszönöm a válaszokat.

máj. 30. 07:35
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
19%
En igy voltam anno a szakkozepben. Nem birtam es atmentem masik szakra. De ha otthagyom akkor is megmaradt volna az erettsegim.
máj. 30. 07:40
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
1-es, nem releváns a szakközepes tapasztalatod, mert 4 éve nagyon megváltoztak a szabályok. Sajnos én sem vagyok képben, de esélyes, hogy nem tudsz eljönni hamarabb így.
máj. 30. 11:54
 3/15 anonim ***** válasza:
67%

Tény, hogy sokkal régebben végeztem, de én most se hiszem, hogy a 4. év végén megszerzett érettségit bezúzzák mert a technikumot nem végzed el.

Nekem bele lett írva az érettségi bizonyítványba, h alapképzést kaptam a szakmából. Nehezen hiszem, hogy a szabályokkal meg az iskola átnevezésekkel ez változott volna.

máj. 30. 11:59
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Noh, valamelyest megkövetem magamat.

Ezt találtam:

[link]

"a 13. évfolyam végén érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet kapsz"

Ha valóban csak a 13. év végén kapod meg az érettségit, az ciki.

máj. 30. 12:02
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem zúzzák be a 12.-ben megszerzett érettségijeit, csak éppen nem kapja meg a bizonyítványát. Tovább kell mennie valamerre, hogy lezárhassa a tanulmányait.
máj. 30. 12:05
 6/15 A kérdező kommentje:
Ha továbbmegyek egyetemre, akkor megoldható?
máj. 30. 17:13
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Érettségi nélkül nem mehetsz egyetemre.

Aki technikumba jár, 12-edik végén érettségizik magyarból, matekból és töriből, 13-adik végén idegen nyelvből és szakmából.

Érettségi bizonyítványt csak 13-adik végén kapnak a technikumba járók, ha szakmából is levizsgáztak.

máj. 30. 17:59
 8/15 A kérdező kommentje:
Mint mondtam 5 db tantárgyból szeretnék érettségizni, a szakmai az a 6. lenne 13.-ban. Tehát meg lenne az érettségi bizonyítványom.
máj. 30. 18:08
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Az lényegtelen, hogy hány tárgyból érettségizel 12. évfolyam végén a technikumban. 12-edikben csak előrehozott érettségit tehetsz, mert még nem tettél eleget a tanulmányi kötelezettségeidnek. Amíg nem járod ki a 13. évfolyamot, addig biztosan nem kaphatsz érettségi bizonyítványt.
máj. 31. 00:27
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

7-es és 9-es vagyok. Este már nem volt időm a jogszabályokban keresgélni, de most megtettem. Ajánlom figyelmedbe a szakkepzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 92. paragrafusának (1) bekezdését.

Ennek értelmében technikumban addig nem kaphatsz érettségi bizonyítványt, amíg nem csinálod meg a szakmai vizsgát.

92. § [Az érettségi vizsga]

(1) * Az érettségi vizsgán a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy az Nkt.-ban meghatározott vizsgatárgyakból ad számot tudásáról azzal, hogy az érettségi vizsga kötelezően választandó vizsgatárgya helyett szakmai vizsgát kell tenni. A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan letett szakmai vizsga a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg. Az érettségi vizsgáról valamennyi érettségi vizsgatárgy és a szakmai vizsga sikeres letételét követően lehet érettségi bizonyítványt kiállítani.

máj. 31. 07:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!