Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért kell azt tanuljam amit...

Miért kell azt tanuljam amit nem szeretnék?

Figyelt kérdés

Jelenleg 10. osztályos vagyok, és úgy tűnik idén bukni fogok matematikából.

Mivel én egy történelem/irodalom "szakos" gimibe járok, ezért inkább a humán tantárgyakban van az erősségem, azok mennek is, majdnem, hogy szín ötös vagyok mindegyikből.

A jelenglegi helyzetben Magyarországon, miért nem lehet azt tanulni amiben ÉN jó vagyok?

Én nem a matematika ellen beszélek, mert egy elképesztő tantárgy, mennyi rejtelemmel és bonyolultságokkal és minden tiszteletem azé, aki ezt tudja, de ÉN aki annyira nem jó belőle, annak miért kötelező ezt tanulnia? És ezt értem arra is, aki mondjuk matekban jó, de nem szereti a törit, irodalmat stb-t.

Nem lenne egyszerűbb azt tanulnia mindenkinek amiben jó? És akkor nem lenne felesleges időhúzás, és nem lennének olyanok mint én.

2024. máj. 12. 19:21
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
31%
"Azért mert szükséged van rá az életben." - ezt ugye te sem gondoltad komolyan. 1995-ben érettségiztem. Matematikából az életben leginkább az alsós tananyagra volt eddig szükségem. A felsősből a kerület és területszámításra (kerítés, festék és csempevásárlás). A százalékszámításra (áfa, árengedmények hasonlók) és a Pitagorasz tételre (ki kellett számolni mennyi cserép kell a tetőre és csak a gerincmagasságot valamint az épület szélességét tudtam lemérni.) Téglatest térfogata is kellett párszor a szükséges beton mennyiségét kiszámolni. Ezen kívül kellett még a henger térfogata, ahhoz, hogy mennyi víz van a medencében (kidobtuk a dobozt, amire rá volt írva), de azt egy perc alatt kikerestem a neten, mert a fene sem emlékezett már rá. A felsoroltak szerintem kb. 6. osztályig megtanításra is kerülnek. Amit utána tanultam az kb. totál homály és ez leginkább azért van így mert valójában soha az életben nem volt rá semmi szükségem. Pedig anno ötös voltam matekból is. Szóval én valahol megértem a kérdezőt. Csak éppen megoldás az nincs rá, jelenleg a matek törvény szerint kötelező érettségi tárgy. Bár matektanár ismerős szerint mostanra elég könnyű lett, a kettest azért össze lehet kaparni, úgyhogy nyugi meglesz az.
2024. máj. 12. 23:18
 12/22 anonim válasza:
Nem árt számolni tudni :D
2024. máj. 13. 22:54
 13/22 anonim ***** válasza:

Ezt kérdezték egy diszkalkuliavizsgálaton? Erőteljesen hihetetlen! A szakvéleményben az elvégzett konkrét vizsgálatokat és azok eredményét pontról pontra leírják 4 oldalon. Mi volt benne?

A matematika az elvont gondolkodást segíti. Fejleszti az agyat még 18 éves kor előtt, amíg az képlékeny. Nevel továbbá kitartásra, precizitásra. Nem kell, hogy minden az ölünkbe hulljon erőfeszítés nélkül. És megadja a lehetőséget még a nagykorúvá válás előtt a többoldalú továbbtanulási lehetőségekre. Lehet, hogy csak az utolsó pillanatban jössz rá, mi akarsz lenni.

2024. máj. 14. 22:43
 14/22 A kérdező kommentje:

13#

"Ezt kérdezték egy diszkalkuliavizsgálaton? Erőteljesen hihetetlen!"

Nem áll módomban hazudni, de ha annyira hihetetlen akkor nem tudok mit csinálni.

"A szakvéleményben az elvégzett konkrét vizsgálatokat és azok eredményét pontról pontra leírják 4 oldalon."

Nem mutatták meg nekem a szakvéleményt.

Olyanokat kellet még csinálni, hogy mondott a szakpedagógus nem értelmes szavakat, és azokat kellet visszamondanom, majd csináltunk 1. osztályos feladatokat (szövegértés, meg matekból olyanokat hogy mennyi 40x69, ennyi)

"Nem kell, hogy minden az ölünkbe hulljon erőfeszítés nélkül."

Nem is várom el, de még mennyi erőt meg pénzt kéne beleölni, hogy legyen eredménye?

"Lehet, hogy csak az utolsó pillanatban jössz rá, mi akarsz lenni."

Elhiheted, ezek után biztos nem leszek matematikus.

2024. máj. 14. 23:16
 15/22 anonim ***** válasza:

Ez nem diszkalkuliavizsgálat. Te se azt se tudod, hol voltál? Na irány anyádhoz most, tán még ő se alszik, és azonnal kérd el tőle a szakvéleményt.

Ha tanári segítség mellett meg fogsz bukni, akkor vagy diszkalkuliás vagy, vagy nem fektettél bele annyi erőfeszítést, amit soknak lehetne nevezni. Egy értelmileg ép középiskolásnak képesnek kell lennie elégségesre teljesíteni a matematikaanyagot.

Nemcsak a matematikus szakmához kell matematika, hanem egy rakás máshoz is. Még a bölcsészkaron vagy a képzőművészetben is.

2024. máj. 14. 23:23
 16/22 A kérdező kommentje:

15#

Holnap elkérem a lapot, már alszik. Mikor ezen a diszkalkulia vizsgálaton voltam továbbküldtek további kivizsgálásra. Ma voltam ezen a "kivizsgáláson" ahhol csak kérdezték tőle, hogy miért érzem magam diszesnek. Megint tovább küldtek, de még nem mondták mikor lesz. Elvileg ott fogják kivizsgálni.

"diszkalkuliás vagy, vagy nem fektettél bele annyi erőfeszítést, amit soknak lehetne nevezni"

Nem fogom magamat sajnáltatni, hogy mennyit tanulok és mégse megy, de azért el akarom mondani, hogy elég sok időt fektetek a tanulásba.

Egyébként meg 5. osztály óta van ez. Ott is épp, hogy átmentem matekból. Ha jól emlékszem a matek felvételim is kb 16-18 pont lett, a magyar pedig 46. 9.-ben is épphogy átmentem a fogalmakkal. De mint írtam, a legrosszabb jegyem matematikán kívül a 3-as, az is kémiából. Minden másból 4-5-ös vagyok.

2024. máj. 14. 23:36
 17/22 anonim ***** válasza:

Ez simán lehet diszkalkulia, az interneten is van önteszt. A diszkalkuliásoknak az alapvető műveletek is gondot okoznak, a becslés, a mértékek, pl távolság, magasság, óra, a fizetés bevásárláskor, sütés receptből.

[link]

2024. máj. 14. 23:50
 18/22 A kérdező kommentje:
Az, hogy gondot okoznak nekik pontosan mit jelent? Megtudják csinálni, de hosszabb idő alatt?
2024. máj. 14. 23:59
 19/22 anonim ***** válasza:

Nem egyforma két diszkalkuliás. Van, aki nem tudja, van, aki meg tudja lassabban, több hibával. (külön írva, mivel nem a megtud a szóban forgó igekötős ige, hanem a megcsinál, a 'tud' közbeékelődött szóval).

Te egyelőre a területi pedagógiai szakszolgálatnál voltál általános vizsgálaton, azon belül az intelligenciádat mérték a demokráciás kérdésekkel. Indokoltnak találták, hogy továbbküldjenek magasabb, megyei szintre a szakértői bizottsághoz, diszkalkuliavizsgálatra. Mondjuk, ezt illett volna veled közölni. A vizsgálatot ti kezdeményeztétek, vagy az iskola?

2024. máj. 15. 09:15
 20/22 anonim ***** válasza:
Amúgy történelemből nem okoznak gondot az évszámok, meg hogy mi történt előbb és később? Fizikából a számolások?
2024. máj. 15. 09:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!