ELTE-ÁJK levelező?
Idén kezdtem levelezőn. Előtte Pázmányos voltam fél éven keresztül, majd magánéleti okok miatt a legtöbb tárgyból nem tudtam levizsgázni,passzíváltam, és váltottam mert nem volt szimpatikus a katolikus vonal. Eddig úgy érzem életem egyik legnagyobb hibája volt. Már ha a két tantervet megnézed láthatod az ELTE mennyivel szivatósabb. Első félévben ráeresztenek a hallgatókra 2 nagy szórótárgyat AJ1 RJ1 második félévben hármat.
A levelező egyébként úgy néz ki, hogy canvasre teszik fel a félév tematikáját, előadásokat, illetve a különböző segédanyagokat (már ahol van ilyen legtöbb tárgyból szinte semmi) majd neked kell feldolgozni otthon egyedül, és 2 hetente van személyes konzultáció, amik gyakorlatilag haszontalan időrabló előadások.
Ez azért problémás, mert a követelmények megegyeznek a nappali tagozattal, akiknek hetente másfél órás szemináriumaik vannak, ahol el tudják sajátítani a gyakorlati részt. Idén római jogból mivel elmarad az egyik konzultáció, úgy fognak vizsgáztatni, hogy élesben tanári segítséggel/magyarázattal sose láttam jogesetmegoldást.
Az anyag mennyisége is jóval több mint pl. Pázmányon. Rómából van egy nettó 150 oldalas rész amit pázmányon alig kértek számon itt idézem "álmodból felkeltve is tudni kell". Tehát összefoglalva az oktatás amit kapsz gyakorlatilag 0, de cserébe nehezebb mint bármelyik másik jogi egyetem Budapesten. A canvases előadások haszontalanok, mert legtöbbször a tankönyvet kérik számon, a személyes konzultációkkal gyakorlatilag ugyanez a helyzet, vagy éppen ott megy az anekdotázás a semmiről. Szeminárium meg nincs. Pedig alkotmányjogból és rómából például komoly szükség lenne rá.
Óva intenék mindenkit attól, hogy ide jelentkezzen levelezőre. Bármelyik másik egyetemen ugyanazt a végzettséget szerzed meg, de talán nem telepszik rá ilyen szinten a magánéletedre. Nem vicc tényleg minden idődet elveszi munka mellett. A hétvégéidet szintén. Nem éri meg. Az ELTE nem jobb a többi egyetemnél, hiába vannak csilivili versenyeredményeik, amiket mutogathatnak.
#3 vitatkoznék ezzel, lehet hogy így van ahogy írod, de ha kezdeni is szeretnél valamit a jogi diplomáddal, akkor az ELTE-ről van erre a legnagyobb esély. Nagyon sok a jogász, komoly helyeken pedig a legjobbak, tehát az ELTE-sek közül válogatnak. Nem mondom hogy én ezzel egyetértek, de sajnos látni kell, hogy a munkaerőpiac így működik.
Egy dr-ért pedig nem éri meg elvégezni a jogot, mert ahhoz túl nehéz és időigényes szak.
#4 Erről a megkülönböztetésről sajnos hallottam már évekkel ezelőtt is, még gimnázium alatt. Én személy szerint nem tudom mennyi a valóságalapja, nincs hátszelem, nem látok bele egyelőre, hogy a szakmán belül ez valóban létezik-e. Olvastam már az ellenkezőjét is. Amennyit a munkaerőpiacból láttam jobban érdekli a munkáltatókat a tapasztalat, és a referencia. De nem tartom kizártnak, hogy valóban léteznek elitisták, minden városi legendának van alapja.
A legjobb helyek viszont szerintem az átlag számára innen se elérhetőek, pusztán attól mert valaki ELTE-re járt. Ne a felső 1%-ból induljunk ki, akik versenyeken indulnak, érnek el helyezést, mert nem ez a realitás. Aki tehetséges annak valószínűleg Pázmányról vagy Károliról is van esélye jó munkahelyet találni. Itt valószínűleg több lehetősége van a tehetséggondozásra, de nyomatékosítanám, hogy ez a hallgatóknak csak töredékét érinti. A többség túlélni próbál valahogy.
A kérdés levelezőre szólt, ide többségében felnőtt 40-50 éves emberek járnak, kétlem, hogy ők ebből szeretnének karriert építeni ennyi idősen. Tehát ha valakinek kiegészítésképp kell, esetleg 2. diplomának, vagy a szakmájához jól jön, továbbra is fenntartom, hogy hanyagolja az ELTE-t mert feleslegesen kínozza magát. Levelezőn nem hiszem, hogy érdemes ezt végig csinálni, ha mindenképp ilyen munkarendben akar az ember belevágni, akkor tegye valahol ahol könnyebb.
Én a magam részéről kitartok egyelőre emellett, mert hiába nehéz a tanterv, itt nincs 2 félév latin, nincs egyházjog, nincs egyetemes jogtörténet, az ELTE-s tanterv valóban modern. A megvalósítás kevésbé. De nekem nem kifejezetten a levelező volt a terv, és most sem az. Tervezek váltani következő félévben nappalira.
#5 levelezőről nem válthatsz nappalira, az egyházjogot túl lehet élni egyébként, az egyetemes helyett meg van nálatok alkotmányjog első évben. Ha összehasonlítjuk kb fifty fifty.
Én Pázmányos vagyok egyébként.
A kérdéshez annyit hogy a levelező dologhoz nem tudok hozzászólni, de az előző válasz logikája alapján ha csak a papír kell, akkor menjen a kérdező a Károlira vagy egy vidéki jogi karra, amit könnyebb elvégezni mint az ELTE/Pázmányt
Pázmányon te honnan tudod, hogy ELTE-n válthatok-e levelezőről nappalira? :D
Elárulom hátha valakinek releváns info, hogy van ilyen. Képzésváltási kérelem kell hozzá, ami nem fellelhető az ÁJK honlapján, és személyesen kell leadni. Ezt nem én mondom, hanem a tanulmányi hivatal. Ha nem pótjelentkező lettem volna, már a legelső félévben is lett volna rá lehetőség. Egy feltétele van, a nappalis ponthatár megléte. Más kérdés, hogy a 4. szemeszter után már semmi értelme, mert nappalin fakultatív tárgyak vannak, levelezőn pedig választhatók és a kettő nem fedi egymást.
Erre már tényleg csak azért válaszolok, mert nem szeretem mikor másik egyetemről, okoskodnak, milyen az adott intézmény. Ahogy én nem tudom mi van pl. Károlin, neked fogalmad sincs milyen belülről az ELTE és, hogy lehet-e ott tagozatot váltani.
A fifty-fifty dologban egyetértek, én azért váltottam mert soknak éreztem az egyházi hátteret az egyetemen, de van akinek ez nem okoz problémát. Összességében a PPPKE barátságosabb intézmény így is, az ügyintézés pedig ott sokkal gördülékenyebb.
#7 onnan tudom, hogy amikor felvételiztem még anno, utolsó évben a kettő egyetem között gondolkoztam, néztem a levelező részét is, és ezt olvastam hogy nem lehet levelezőről nappalira váltani, csak fordítva. Ami logikusnak is tűnt.
Lehet hogy azóta változott, de ez nem egy leendő jogászhoz méltó viselkedés hogy egyből leharapod a másik fejét. Ráadásul nem is mondtam hülyeséget. Úgyhogy szerintem gondolkodj el a másokhoz való hozzáállásodon, mert ha egyszer esetleg jogászként fogsz dolgozni, ennél sokkal nagyobb problémákkal is fogsz találkozni, és nem ronthatsz neki a másik félnek ebben a stílusban.
Magyarul valójában nem tudod, nem mentél utána, nem kérdezted meg a tanulmányi hivatalt, amely intézménynek a hatáskörébe tartozik ez a kérdéskör, ellenben magabiztosan állítottad egy válasszal ezelőtt, hogy ilyen eljárás nem létezik, mindezt arra alapozva, hogy te évekkel ezelőtt ki tudja hol ezt olvastad.
Mindezt egyébként úgy, hogy nem vagy ELTE-s hallgató, és még csak másik egyetem levelezős hallgatója sem voltál soha, ha jól értem. Tagozatváltás még nálatok is létezik a 203-as kérvény formájában, csak ott díjköteles. Ha valami akkor fals információ nyilvános híresztelése és állítása garantáltan nem leendő jogászhoz méltó viselkedés.
Sajnálom ha a hangnemet nem érezted megfelelőnek, én nem éreztem személyeskedőnek vagy bántónak, nem ez volt a célom. Valóban némileg tud frusztrálni mikor valaki másik egyetem másik munkarendjéről magabiztosan képes állítani olyasmit, ami egyrészt fals hülyeség, másrészt sosem volt ebben érintett semmilyen szinten, harmadrészt megalapozatlan. Ha valamiről tudásom és nincs rálátásom bölcsebb hallgatni róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!