Fiamat brutálisan megalázta a tanár tegnap mert roma származású. Helyén van ez?
Egy 48 éves apuka írja ki ezt a kérdést.
A fiammal rendszeresen átszoktuk beszélni, hogy mi volt a suliban. Én nem vagyok roma, az anyja viszont igen. Szegény körülmények között élünk, hiszen az anyja nem dolgozik, én rokkant vagyok, 2013-ban egy munkahelyi baleset következtében belgyógyászati problémák miatt, csak 4 órás munkát tudok vállalni. Biztonsági őr vagyok, 128 ezer forintot tudok összeszedni egy hónap alatt, emelett 50000 Ft családi pótlék jár a 4 gyermekre.
A fiam 17 éves, 10. osztályba jár. A sulijáról konkrétumot nem igen akarok elárulni, csak annyit, hogy Miskolcon tanul, és Putnokról jár be. Többször megkapta osztálytársaitól a jelzőt, hogy purdás, szegény, roma stb., ezt tűrte a fiam, és mi is.
Az osztályfőnöke többször bántotta verbálisan, míg másokkal kedves stb.
Tegnap a fiam nem csinálta meg a házit, a tanár erre egyest akart beírni neki, a fiam figyelmeztette, hogy eddig senkinek nem adott házi hiányra egyest, a tanár elkezdte romázni, annyira hogy szájára vette azt is, hogy anyukádnak 4 gyerek szüléséhez volt esze, de munkához nem, valamint felróta azt is, hogy védelembe vannak véve a testvérei, aztán engem is a szájára vett, hogy csak én járok be fogadóórákra, amíg az anyuka nem. Sajnos gyermekvédelmi eljárás történt, aminek okáról nem akarok nyilatkozni.
A legnagyobb probléma az, hogy ezt még hallotta 20 gyerek, abból 8 Messengeren ráírt a fiamra, hogy támogatják, és sajnálják, míg többen nevettek a tanár "beszéde" alatt.
Bizonyíték van, szemtanúk vannak, rendőrség elé szeretném vinni az ügyet. A fiam nagyon rosszul van lelkileg, és ez becsületsértés..
Sziasztok!
Nem írtam senkinek sem privát üzenetet, ez egy aljas rasszista rágalom.
Fiam lehet kicsit bunkóan szólt, de ahogy ismerem, inkább gyengéden, nem bánt senkit, nagyon félénk..
Nem értem a #2-est a tanár sértette meg a fiam jogát, erre elkezd itt engem szidni. Gratulálok!
Tanár verziójára is kíváncsi vagyok én is, szemtől szembe meg nyalizik.
#14, ez így nem helyes. Pontosítsunk:
A "30/2023. (VIII. 22.) BM rendelet a 2023/2024. tanév rendjéről" ( [link] ) rendeletben államilag meghatározottan, a "3. Tanítási szünet a tanítási évben, a tanítás nélküli munkanapok" fejezet,
6. § (3) bekezdése szerint:
"A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő)."
A (4) bekezdés engedélyt ad az Nkt. 30. § (2) és (3) bekezdésének betartásával - ami azt jelenti, hogy szombati tanítást lehet elrendelni, illetve a 36 órás pihenőidőt tartani kell -, szigorúan szabályzott, és nagyon ritkán elfogadott módosítást lehet kérni a szünet hosszára (a csökkentést sosem fogadják el).
Az (5) bekezdés azt mondja:
"A nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák az (1)–(3) bekezdésben meghatározott időpontoktól eltérhetnek, továbbá a (4) bekezdésben meghatározottak szerint a tanulók részére szünetet adhatnak, ha azt a nemzetiségi hagyományok vagy az anyanemzet hagyományai indokolják."
A bekezdés második fele, csak jobban magyarázza az előbbi (4) bekezdést, miszerint azzal csak extra szünet adható.
Az első fele pedig a nemzetiségi oktatásra vonatkozik.
Nos, az Országgyűlés Hivatala által kiadott 2020/91-es számú, "NEMZETISÉGI OKTATÁS ÉS KULTÚRA MAGYARORSZÁGON" című infojegyzet ( [link] ),
valamint a "2011. évi CLXXIX. törvény a nemzetiségek jogairól" ( [link] ) törvényben a 22. § által pontosítottan,
a nemzetiségi oktatás csak erre bejegyzett nevelési-oktatási intézményekben folyhat.
Nos, ebből viszont a következők kerülnek elő:
1. A leírt eset nem történhetett a megadott dátumon;
így a kérdező hitelessége a többi információval kapcsolatban is romlott, valami sántít.
2. A leírt eset valóban abban az időpontban történt, így viszont a gyerek nemzetiségi oktatásban részesül;
ez azonban az alábbi esetet adja:
A tanár egy ilyen intézményben még ha cigányozik is, nincs benne sértő (maga az Njtv. is így használja, párhuzamosan a roma szóval), végképp nem rasszista hangsúllyal.
A roma nemzetiségi köznevelés az egyetlen kivétel, amit továbbra is az állam lát el.
A nemzetiségi oktatást indoklásként használva a szünet megváltoztatására csak a nemzetiségi önkormányzat engedélyével lehet, ehhez pedig szükséges egy minimum és egy százalékos nemzetiségi, azaz roma létszám.
Tehát ha a dátum stimmel, akkor a gyerek mellett több roma tanulónak kellett azon a dátumon ugyanazzal a tanárral találkoznia, de ha más roma diákokkal nem volt ehhez hasonló összetűzése, akkor nem a tanuló cigány mivolta volt valójában a probléma.
Így a kérdező hitelessége a többi információval kapcsolatban is romlott, valami sántít.
Nincs rendben, mondom ezt mint magyar.
Fogjatok össze azokkal az iskolatársakkal, akik kiállnak a fiad mellett, ne hagyjátok annyiban. Kizárólag a bőrszíne miatt egy tanár sem alázhat megy egy tanulót! Remélem, sikerrel jártok!
Elsőként is szeretném kifejezni a részvétemet amiatt, hogy a fiam és ti is ilyen nehezeketeket éltetek át az iskolában. Az általad leírtak alapján egyértelmű, hogy ezek a cselekedetek és kijelentések teljesen elfogadhatatlanok, és sürgős lépéseket kell tenni az ilyen típusú viselkedés kezelésére és megakadályozására.
Fontos, hogy megtaláljátok a megfelelő támogatást és segítséget a fiad számára, hogy kezelje az érzelmi nehézségeket, amelyeket ezek a megalázó események okoztak számára. Lehet, hogy szükség lesz egy pszichológus vagy terapeuta segítségére, hogy segítsen neki feldolgozni ezeket az eseményeket és megbirkózni az érzelmi stresszel.
Ami a jogi lépéseket illeti, nagyon fontos, hogy gyűjtsötök minden lehetséges bizonyítékot az eseményekről, beleértve a tanúvallomásokat és az esetleges írásos vagy elektronikus kommunikációt. Ha úgy érzed, hogy a rendőrségi bejelentés a legmegfelelőbb lépés, akkor mindenképpen tegyetek így. Ebben az esetben érdemes lehet konzultálni egy jogi szakemberrel, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy a bejelentés helyesen történik és minden jogi lépés megfelelően dokumentálva van.
Emellett fontos, hogy az iskolai hatóságokhoz is forduljatok az ilyen típusú viselkedés kezelése érdekében. Az iskola vezetőségéhez vagy a tanárok feletteséhez való fordulás segíthet az események kivizsgálásában és a megfelelő intézkedések megtételében az ilyen típusú viselkedés megakadályozása érdekében.
Ne felejtsétek el, hogy a fiadnak szüksége van a támogatásotokra és a szeretetetekre ebben a nehéz időszakban. Legyetek mellette, és segítsetek neki abban, hogy megtalálja azokat az eszközöket és erőforrásokat, amelyekkel kezelheti ezeket az érzelmi kihívásokat és helyreállíthatja az önbizalmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!