Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Fiamat brutálisan megalázta a...

Fiamat brutálisan megalázta a tanár tegnap mert roma származású. Helyén van ez?

Figyelt kérdés

Egy 48 éves apuka írja ki ezt a kérdést.

A fiammal rendszeresen átszoktuk beszélni, hogy mi volt a suliban. Én nem vagyok roma, az anyja viszont igen. Szegény körülmények között élünk, hiszen az anyja nem dolgozik, én rokkant vagyok, 2013-ban egy munkahelyi baleset következtében belgyógyászati problémák miatt, csak 4 órás munkát tudok vállalni. Biztonsági őr vagyok, 128 ezer forintot tudok összeszedni egy hónap alatt, emelett 50000 Ft családi pótlék jár a 4 gyermekre.

A fiam 17 éves, 10. osztályba jár. A sulijáról konkrétumot nem igen akarok elárulni, csak annyit, hogy Miskolcon tanul, és Putnokról jár be. Többször megkapta osztálytársaitól a jelzőt, hogy purdás, szegény, roma stb., ezt tűrte a fiam, és mi is.

Az osztályfőnöke többször bántotta verbálisan, míg másokkal kedves stb.

Tegnap a fiam nem csinálta meg a házit, a tanár erre egyest akart beírni neki, a fiam figyelmeztette, hogy eddig senkinek nem adott házi hiányra egyest, a tanár elkezdte romázni, annyira hogy szájára vette azt is, hogy anyukádnak 4 gyerek szüléséhez volt esze, de munkához nem, valamint felróta azt is, hogy védelembe vannak véve a testvérei, aztán engem is a szájára vett, hogy csak én járok be fogadóórákra, amíg az anyuka nem. Sajnos gyermekvédelmi eljárás történt, aminek okáról nem akarok nyilatkozni.

A legnagyobb probléma az, hogy ezt még hallotta 20 gyerek, abból 8 Messengeren ráírt a fiamra, hogy támogatják, és sajnálják, míg többen nevettek a tanár "beszéde" alatt.

Bizonyíték van, szemtanúk vannak, rendőrség elé szeretném vinni az ügyet. A fiam nagyon rosszul van lelkileg, és ez becsületsértés..

ápr. 6. 03:42
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nem írtam senkinek sem privát üzenetet, ez egy aljas rasszista rágalom.

Fiam lehet kicsit bunkóan szólt, de ahogy ismerem, inkább gyengéden, nem bánt senkit, nagyon félénk..

Nem értem a #2-est a tanár sértette meg a fiam jogát, erre elkezd itt engem szidni. Gratulálok!

Tanár verziójára is kíváncsi vagyok én is, szemtől szembe meg nyalizik.

ápr. 6. 16:28
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Arra még nem válaszoltál, hogy ha tavaszi szünet van akkor ez hogy történhetett tegnap. Valami így nem stimmel a sztorival
ápr. 6. 17:04
 13/20 anonim válasza:
100%
undorító,hogy mindig a romérókat védik,miközben a magyarok nem mernek utcára menni miattuk.
ápr. 7. 19:37
 14/20 anonim válasza:
28%
(Nem mindenhol tart ápr.8-ig a tavaszi szünet! Némely sulikban ápr. 3-áig tartott.)
ápr. 7. 20:57
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

#14, ez így nem helyes. Pontosítsunk:

A "30/2023. (VIII. 22.) BM rendelet a 2023/2024. tanév rendjéről" ( [link] ) rendeletben államilag meghatározottan, a "3. Tanítási szünet a tanítási évben, a tanítás nélküli munkanapok" fejezet,

6. § (3) bekezdése szerint:

"A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő)."

A (4) bekezdés engedélyt ad az Nkt. 30. § (2) és (3) bekezdésének betartásával - ami azt jelenti, hogy szombati tanítást lehet elrendelni, illetve a 36 órás pihenőidőt tartani kell -, szigorúan szabályzott, és nagyon ritkán elfogadott módosítást lehet kérni a szünet hosszára (a csökkentést sosem fogadják el).

Az (5) bekezdés azt mondja:

"A nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák az (1)–(3) bekezdésben meghatározott időpontoktól eltérhetnek, továbbá a (4) bekezdésben meghatározottak szerint a tanulók részére szünetet adhatnak, ha azt a nemzetiségi hagyományok vagy az anyanemzet hagyományai indokolják."

A bekezdés második fele, csak jobban magyarázza az előbbi (4) bekezdést, miszerint azzal csak extra szünet adható.

Az első fele pedig a nemzetiségi oktatásra vonatkozik.

Nos, az Országgyűlés Hivatala által kiadott 2020/91-es számú, "NEMZETISÉGI OKTATÁS ÉS KULTÚRA MAGYARORSZÁGON" című infojegyzet ( [link] ),

valamint a "2011. évi CLXXIX. törvény a nemzetiségek jogairól" ( [link] ) törvényben a 22. § által pontosítottan,

a nemzetiségi oktatás csak erre bejegyzett nevelési-oktatási intézményekben folyhat.

Nos, ebből viszont a következők kerülnek elő:

1. A leírt eset nem történhetett a megadott dátumon;

így a kérdező hitelessége a többi információval kapcsolatban is romlott, valami sántít.

2. A leírt eset valóban abban az időpontban történt, így viszont a gyerek nemzetiségi oktatásban részesül;

ez azonban az alábbi esetet adja:

A tanár egy ilyen intézményben még ha cigányozik is, nincs benne sértő (maga az Njtv. is így használja, párhuzamosan a roma szóval), végképp nem rasszista hangsúllyal.

A roma nemzetiségi köznevelés az egyetlen kivétel, amit továbbra is az állam lát el.

A nemzetiségi oktatást indoklásként használva a szünet megváltoztatására csak a nemzetiségi önkormányzat engedélyével lehet, ehhez pedig szükséges egy minimum és egy százalékos nemzetiségi, azaz roma létszám.

Tehát ha a dátum stimmel, akkor a gyerek mellett több roma tanulónak kellett azon a dátumon ugyanazzal a tanárral találkoznia, de ha más roma diákokkal nem volt ehhez hasonló összetűzése, akkor nem a tanuló cigány mivolta volt valójában a probléma.

Így a kérdező hitelessége a többi információval kapcsolatban is romlott, valami sántít.

ápr. 8. 00:07
 16/20 anonim válasza:
23%

Nincs rendben, mondom ezt mint magyar.

Fogjatok össze azokkal az iskolatársakkal, akik kiállnak a fiad mellett, ne hagyjátok annyiban. Kizárólag a bőrszíne miatt egy tanár sem alázhat megy egy tanulót! Remélem, sikerrel jártok!

ápr. 9. 14:16
 17/20 anonim válasza:
47%
igaza van. így is elegen vagytok,lassan mi leszünk kisebbségben,amíg ezeket a fírgeket tartjuk el adóforintjainkból.
ápr. 9. 14:18
 18/20 anonim válasza:
47%
loptok,csaltok,hazudtok,utáljátok a magyarokat,meg mindenkit,aki nem cibbany és még nektek áll feljebb?!
ápr. 9. 14:33
 19/20 anonim válasza:
17,18 te nem vagy normális
ápr. 9. 17:47
 20/20 anonim ***** válasza:
49%

Elsőként is szeretném kifejezni a részvétemet amiatt, hogy a fiam és ti is ilyen nehezeketeket éltetek át az iskolában. Az általad leírtak alapján egyértelmű, hogy ezek a cselekedetek és kijelentések teljesen elfogadhatatlanok, és sürgős lépéseket kell tenni az ilyen típusú viselkedés kezelésére és megakadályozására.

Fontos, hogy megtaláljátok a megfelelő támogatást és segítséget a fiad számára, hogy kezelje az érzelmi nehézségeket, amelyeket ezek a megalázó események okoztak számára. Lehet, hogy szükség lesz egy pszichológus vagy terapeuta segítségére, hogy segítsen neki feldolgozni ezeket az eseményeket és megbirkózni az érzelmi stresszel.

Ami a jogi lépéseket illeti, nagyon fontos, hogy gyűjtsötök minden lehetséges bizonyítékot az eseményekről, beleértve a tanúvallomásokat és az esetleges írásos vagy elektronikus kommunikációt. Ha úgy érzed, hogy a rendőrségi bejelentés a legmegfelelőbb lépés, akkor mindenképpen tegyetek így. Ebben az esetben érdemes lehet konzultálni egy jogi szakemberrel, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy a bejelentés helyesen történik és minden jogi lépés megfelelően dokumentálva van.

Emellett fontos, hogy az iskolai hatóságokhoz is forduljatok az ilyen típusú viselkedés kezelése érdekében. Az iskola vezetőségéhez vagy a tanárok feletteséhez való fordulás segíthet az események kivizsgálásában és a megfelelő intézkedések megtételében az ilyen típusú viselkedés megakadályozása érdekében.

Ne felejtsétek el, hogy a fiadnak szüksége van a támogatásotokra és a szeretetetekre ebben a nehéz időszakban. Legyetek mellette, és segítsetek neki abban, hogy megtalálja azokat az eszközöket és erőforrásokat, amelyekkel kezelheti ezeket az érzelmi kihívásokat és helyreállíthatja az önbizalmát.

ápr. 10. 00:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!