Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért van az, hogy nagyon sok...

Miért van az, hogy nagyon sok kitűnő tanuló rossz központi felvételit ír?

Figyelt kérdés
Például ismerek egy lányt aki végig kitűnő volt a központija mégis csak 47 pontos lett (összesen). Ez miért van? Nem sokára felvételizik a lányom úgyhogy picit izgulok helyette is mert jó gimibe akarunk menni:/

2023. nov. 3. 16:39
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
52%

10-es!

"Senki sem tudja befejezni. Nem is szokott maximális körüli pont lenni a központin."

Ez nem igaz. A gyerekem 47 pontos matekot és 46 pontos magyart írt. Több osztálytársa jobb eredménnyel került be. Az Apáczaiban érettségizett tavaly.

[link]

2023. nov. 3. 20:36
 12/17 anonim ***** válasza:
78%
A stresszhelyzet rossz hatással lehet a teljesítményére, leblokkolhat stb., de sok esetben szerintem a rossz felkészülés az oka. A korábbi évek feladatsorait jól be kell gyakorolni. Ha ez nem történik meg, akkor nem meglepő a gyenge eredmény. Bizonyos mennyiségű feladatsor után már lehet látni, hogy melyek azok a típusfeladatok, amelyek rutinszerűen mennek és melyek azok, amik még mindig nehézséget okoznak. Lehet látni, hogy van-e fejlődés. Ami nehezen megy arra jobban rá kell gyúrni... Az időbeosztásra is ki lehet találni egyéni taktikákat.
2023. nov. 4. 01:41
 13/17 anonim ***** válasza:
50%

Én már elég rég felveteliztem, de szerintem ugyanez a rendszer volt. Otthon az összes korábbi évi feladatsort megoldottam, közel hibátlanokat vagy hibátlanokat írtam, míg élesben összesen 70 pontom lett.

Matek versenyeket nyertem, volt gyakorlatom versenyhelyzetben, de itt mégis elszúrtam az időt. Az elején a könnyebb feladatokat is nagyon alaposan csináltam meg, leellenőriztem, így a végén nem maradt időm a nehezebb, több pontot érő feladatrészekre. Pontosabban megláttam mennyi idő van még hátra és mennyi feladat amitől elkezdtem pánikolni, kapkodni, nem tudtam befejezni.

A magyarnál meg az volt az érzésem, hogy nem mindegy hol írja az ember a felvételit és kik javítják, mivel a fogalmazás elég szubjektív. Én egy top 10-es gimnáziumban írtam, mivel oda jelentkeztem elsőként, nyilván az ottani tanárok más színvonalhoz vannak szokva és másként javítanak, mint egy isten háta mögötti szakközépben. Valamiért nem értékelték, hogy én nem valami kreatív komédiát, hanem inkább egy töri esszét írtam a képről, amit megadtak, és hiába nem volt stílusbeli kikötés az erre vonatkozó szubjektív pontokat lehúzták.

Végül a 3. helyen megjelölt gimibe vették fel, és őszintén szólva nem bánom. Jobb volt így, nem egy versenyistállóba járni, egyetemre így is az első helyen megjelölt szakra elsőre bejutattam (BME), abban, hogy végül mi lett belőlem semmilyen szerepet sem játszott se a felvételi se az hogy melyik gimibe jártam.

Nem ez az egy felvételi határozza meg azt hogy az ember "mennyire okos" vagy mire viszi.

2023. nov. 4. 08:22
 14/17 anonim ***** válasza:
50%
A stressz. A kitűnő tudja, hogy a felvételin is azt várják tőle, meg jobban érzi a jelentőségét is. Fiam is eléggé elrontotta a matekot, pedig kitűnő volt mindig, versenyeken is jól szerepelt, és most az elitgimiben is csak ötöse van. Amiket rontott, azt mind nyilván tudta volna ,ha nem stresszel, olyanokat rontanak el pl., mint 300+50=, meg hány kockából áll a vár...Nem beszélve a 2023-asról, ahol az utolsó feladat kétértelműségét főleg ők vették észre, és stresszeltek be rajta, meg vesztettek időt, míg a kevésbé jó matekosnak ez fel sem tűnt.
2023. nov. 5. 09:37
 15/17 anonim ***** válasza:
73%

Iskolák közti különbségek, leblokkolás (pl. az én felvételimen elrontottam a 6+4-et, nekem az csak 8 volt. Természetesen tudom, hogy az 10, de valamiért akkor az jött ki, nem tudok vele mit kezdeni).

Én is tapasztaltam, hogy vannak olyanok, akik papíron okosak, éjfélig tanultak egy-egy dolgozatra, kitűnők voltak, aztán egy könyvet elolvastunk együtt, és nem értette meg, hogy a főszereplő meghalt, és hogy még a holttestét is megtalálták, még temetés is volt (Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó). Vagy mutatott a tanár matekból egy feladatot, amihez gondolkodni kellett, nem a megszokott tananyagot használni, és nem tudott hozzáfűzni szinte semmit.

Amúgy nem kell annyira komolyan venni ezt a ,,kinéztünk egy jó gimit" dolgot, mert a sima gimikből is kikerülhetnek orvosok, a jó gimikből is jöhetnek ki olyanok, akik kiégtek, és azt mondják, hogy bármit szívesebben csinálnának, mint a továbbtanulás. A szorgalom sokkal lényegesebb. Másrészt ha nem kerül be a ,,jó gimibe", akkor csorba is esik az önbecsülésén. Én bekerültem a jó gimibe, és valójában a magyartanárom az egyetlen, akire azt mondom, hogy igen, rá szükségem volt, de szinte bármilyen más szempontból már a gyengébb sulit választanám, mert kevésbé terhel le, több gyakorlási lehetőséget ad, több magyarázatot kapnak (az én matektanárom gyakran átugrott 2-3 sort az egyenletben, és persze, a legokosabbak ezt értették, de én kb azt se tudtam, merre vagyok arccal, mert egyszer nem oldottunk meg önállóan semmit, és nem gyakoroltam be, mit kéne látni). Egy rosszabb iskolában ráadásul gyorsabban észreveszik a tehetségeket is, többet foglalkoznak velük, a jobb iskolában meg nagyjából leszarnak, van az iskolában még 400 olyan gyerek, mint te.

Szóval ne görcsöljetek rá, gyakoroljatok, de ne az legyen a legnagyobb stresszforrás. Úgy utálom, hogy a 14 éves gyerekeket ki kell készíteni egy ilyen szarral, és ez alapján ítélik meg magukat. Lesz elég stresszben részük életük során.

2023. nov. 7. 20:27
 16/17 anonim válasza:
50%
Most írtam felvételit nagyon nehéz volt. Kitűnő vagyok de hiába, nem lesz több pontom matekból 35 nél, magyarból 40 nél
jan. 20. 16:36
 17/17 anonim válasza:
50%
Én tegnap írtam, de nekem fordítva lesz, mivel a magyart kicsit elszúrtam. Nekem is nehéz volt
jan. 21. 07:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!