Miért van az, hogy nagyon sok kitűnő tanuló rossz központi felvételit ír?
Izgalom, sokk...
Az unokahúgom kitűnő tanuló (és sportoló), az osztályában osztályelső volt, mégis 49 pontos központit írt tavaly... egész egyszerűen pánikrohamot kapott, remegett, beszélni is alig tudott a kislány, amikor kijöttek és az anyja felhívta telefonon ....
Leblokkolt.
A kitűnő tanulók többsége azért kitűnő tanulók, mert a következő mérföldkövet tudják mindig jól megugrani. Viszont ha már az adott anyagrészen túlvan, akkor a korábbiakkal már nem foglalkozik annyit. Ezzel szemben a központin bármit kérdezhetnek 8. osztályig bezárólag az anyagból. Arra viszont nem lehet konkrétan készülni (bár a korábbi évek feladatsorai azért jó támpontokat tudnak adni, ha azokat megoldjátok).
Ezen kívül még lehet az izgulás is akadályozó tényező.
A fent leírtakat azzal egészíteném ki, hogy az általános iskolák között nagy különbség van. Az egyik iskolában a kitűnő tanuló a másikban csaknhármas.
Néhány kitűnő tanuló elbízza magát és nem gyakorolja a felvételit feladatokat.
Azért mert valami selejt iskolába járt, de iskolánként teljesen eltérő a kitűnő szint.
Egy borsodi cigányfaluban már akkor kitűnő lesz valaki ha a nevét helyesen le tudja írni, míg a Fazekasban akkor sem feltétlen ha fejben leintegrál egy függvényt. Nyilván az előbbi elvérzik egy központi feladatlapon annak ellenére hogy "kitűnő" az utóbbi pedig 95%+ eredményt ír
A felvételit direkt elég nehézre állítják össze, hogy tényleg csak a legjobbak írják meg jóra, az átlag pedig közepesre. Ezert sír minden évben szülők ezreinek a szája, mert nem értik hogy az ő színötös csemetéjük miért "csak" 45-48 pontot ért el, miközben olyannagyonokosak. Azt nem értik, hogy a felvételi az nem egy dolgozat vagy az érettségi, hanem egy határhúzó feladatsor, aminek az elsődleges célja a jókat is alaposan megszórni.
Ja, és a kitűnő tanulóság NEM a zsenik kiváltsága, hanem azt jelzi, hogy az adott tananyagokat szépen elsajátította valaki. Példa: nálunk általánosan anno a 24 főből 10-11 kitűnő tanuló volt évekig. Ha visszanézem hogy ki merre haladt, a többségük egy érettségiig jutott el, talán 5-en lettek diplomások (és volt aki messze nem volt kitűnő, de diplomája lett). Én pont nem írtam felvételit, mert hatosztályosba mentem, de emlékeim szerint az én volt osztályomat is alaposan megszórta.
Ebben semmi szégyen nincs, erre való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!