Mi a különbség az egyetem és a főiskola között?
A kérdést árnyaltabban érdemes megválaszolni. A bolognai rendszer megoldotta, hogy "papíron" ne legyen különbség a kettő között, átjárhatók teljesen.
Amit nem vesznek figyelembe és nem is reklámozzák annyira, "csak" a köztudatban él, az a presztizs. A főiskolák, legyen szó bármelyikről sosem fognak egy munkáltató szemében olyan komoly presztizs-értékűknek mint egy egyetem. Ezt valahol mindenki tudja, csak kevesen mondják ki, inkább éreztetik az emberrel. Márpedig mindenki egy jobb élet reményében jár egyetemre és nem főiskolára (hivatástól függetlenül)...
Sajnos nagyon sok kamu főiskolát és egyetemet alapítottak az utóbbi időkben, illetve sok főiskolát akkreditáltak abszolút felelőtlenül, ezt ma már nemcsak sok diákszervezet, de sok tanár is megmondja. Az egyetemi társadalom szinte minden tagja (kívéve akik ezekre a helyekre járnak sajnos sok ezren) egyetért ezeknek a bezárásával, hiszen az nem főiskola-egyetem ahova 2-3-4 érettségivel be lehet kerülni....
11-es kívánok neked szép életet. :)
Csak értelmetlen amit írtál, maradjunk ennyiben.
Bár régi a kérdés, de talán még olvassa valaki akinek jól jöhet a válasz.
Nagyon pontatlanok azok a válaszok, amelyekben azt taglalják, hogy egy egyetemet végzettek előnnyel-, míg a főiskolát végzettek hátránnyal indulnak egy állásinterjún. Nagy szavak ezek. Érdemes előbb átgondolni, milyen szakterületen milyen munkakört pályázunk meg. Egyáltalán alkalmazottnak megyünk oda? Vezetőnek? Ezek sem elhanyagolható kérdések. S tetszik, nem tetszik, minden esetben a személyes benyomás a döntő! A kinézet, a mimika, a reakciók, beszédstílus, nonverbális kommunikáció és az énkép közvetítése. Szó nincs arról, hogy egyetem vagy főiskola. Ha bejut valaki egy állásinterjúra, akkor már eleve feltételezik, hogy szakmailag képben van. Innentől már nem az iskoláról kérdeznek. Az válik fontossá, hogy beilleszthető-e a munkahelyi közösségbe, van-e teherbírása, stresszhelyzetet milyen fokon tűri, van-e egészséges humorérzéke stb. Szóval ezt végzettséggel semmi értelme keverni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!