Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szülők, tényleg kevés a tanár?

Szülők, tényleg kevés a tanár?

Figyelt kérdés

Legyen szíves olyan válaszolni, akit személyesen érint a probléma, nem a szomszéd barátjának az ismerőse mesélte.

Tényleg kevés a tanár? Általánost vagy középiskolát érinti inkább, vagy mindkettőt?

5 éves kisfiam van és persze hogy aggódok, de nincs általános és középiskolás szülő ismerősöm. Nagyon érdekel, tényleg olyan rossz a helyzet, mint ahogy mondják.

2023. szept. 21. 11:18
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
58%

Elitebb iskolákban még talán van. Akinek van hivatástudata, és eltartja a férje, az kitart.

Vidéki általános iskolában, ha nincs helyi tanár, tanító, másik településről nem nagyon fog ingázni senki. Erre találták ki a vándortanárt, de szerintem nem tudják bevezetni, mert senki nem lesz rá hajlandó.

Látom, hogy valaki szerint nem kell töritanár, ez butaság, ugyanolyan fontos, mint a matek.

Nálunk pl. pont azzal van gond. 2 éve nyugdíjba ment a helyi tanárnő, és azóta olyan selejtek jönnek, hogy elképesztő. Gyerekek közelébe se engedném, szoktam rajta gondolkodni, hogy ezek hogy tudtak lediplomázni?

Az a gond, hogy már eleve a felvételinél sem tudják őket kiszűrni, mert alig jelentkezik valaki. Utána a képzés, hát. Én 20 éve végeztem, és azt hallottam azóta sem lett sokkal jobb, de nem igazán tudtak semmi hasznosat mondani a pedagógia tanszéken. Olyan emberek ültek ott, akik egész életükben egyetemen tanítottak, és nem jártak pl. általános iskolai tanórán.

Visszatérve a sulira, a másik gond nálunk még a testneveléstanár. Egy huszonéves kislány tartja nekik, valami úszásoktató, elvégzett valami tanfolyamot, de nincs testnevelés szakos végzettsége.

Érdekes módon nálunk matektanár meg nyelvtanár van. Bár az angoltanárunk 2 év múlva nyugdíjba megy, arra leszek kíváncsi, utána kit találnak ide. Pedig egyébként nem rossz hely ez, nincsenek mélyszegénységben élő családok, sem kisebbségek. Nem lenne itt rossz dolga egy tanárnak.

A lányom egy kisvárosi gimibe jár, ott pl. magyartanárt kerestek vagy 2 évig. Biosztanárból egy van, aki ki van akadva, hogy heti 36 órája van, de szerintem jól van az úgy a Klikknek, mert nem is hirdetnek, hátha jönne valaki.

2023. szept. 22. 21:22
 12/17 anonim ***** válasza:

Tanárként írom, hogy mind a szakos tanárok mennyiségével, mind az oktatók minőségével gond van. És még súlyosabb gond lesz rövid időn belül.

A mi sulinkban most jópár jelenleg még hallgató kistanár van idén, nyelv és természettudomány területen.

A fizetések botrányosak, több kolléga is fontolja, hogy nem fogadja el az új státusztörvényt. 20 pályán levő kollégáknak ajánlanak bruttó 460E-t kb, nonszensz. A tantárgyi követelmények is merevebbek lettek, és nem világosak a kimeneti és felvételi elvárások sem.

Én is speciális tárgyakat tanítok, szakmából. Erre nem fogunk tudni tanárt találni, ha bármelyikünk otthagyja a süllyedő hajót, az biztos... Pedig rengeteg eredményt tudunk felmutatni.

Végtelenül szomorú, hogy a szülők, nagyszülők nem állnak ki a gyerekük jövője mellett... Sajnos a tanártüntetéseket is elkönyvelték, hogy a tanárok pénzéhségéről szól, pedig az oktatás mindenkinek közös ügye.

Az 5 éves kisfiúnak már most lehet elkezdeni spórolni a magánoktatásra!

2023. szept. 23. 09:31
 13/17 anonim ***** válasza:

A magániskolák minőségével is gond van. Mivel kevesen tudják megfizetni, ezért a gazdagok buta és deviáns gyerekeivel vannak tele, tisztelet a kivételnek. Ott sem fizetik meg a tanárokat, általában rátesznek plusz 10 %-ot a bértáblára, aztán tessék örülni. Megint mondom, tisztelet a kivételnek.

Amúgy én is azt látom, hogy afelé megyünk, mint az egészségügyben. Ha bajod van, menj magánba, mert az állami ellátásban mire sorra kerülsz vagy meggyógyulsz magadtól vagy meghaltál.

Mivel az állam vonja ki szépen magát az oktatásból (is), remélhetőleg lesznek különböző fokozatú és minőségű magániskolák, talán olyan is, amit a középréteg meg tud fizetni!

Vannak emberek az iskolában. Hogy milyen végzettségűek, arról meg vagy tud a szülő vagy mélyen hallgatnak. Gyermekmegőrzőként tudnak funkcionálni, tudást átadni, egyre kevésbé.

2023. szept. 23. 22:29
 14/17 anonim ***** válasza:
54%
13-as. Minden gyereknek joga van hozzáférni a megfelelő minőségű közoktatáshoz, ennek a dolognak nem a szülő pénztárcájától kéne függnie. Gondolj bele, hány olyan okos gyerek van, akinek szegények a szülei, őket veszítjük el. Érdekes más országokban működik az oktatás, lehet ott nincs 50 stadion.
2023. szept. 25. 10:17
 15/17 anonim ***** válasza:
14-es, köszönöm szépen a kioktatást, talán menj el a Miniszterelnökhöz, és mondd el neki is. Én eddig is tudtam, és nem rajtam múlik, hogy mi megy az országban. Én nem a Fideszre szavaztam, de az ország 90 %-a igen, szóval kinek mit intézett a kormánya.
2023. szept. 25. 17:39
 16/17 anonim ***** válasza:
Nem kioktatásnak szántam, pusztán azt mondom a te elképzelésed katasztrófába vezet. Amúgy teljesen jól látod a jövőt, ide tartunk. És igen, annál többet nem tehetenük, hogy nem a Fideszre húzzuk az x-et.
2023. szept. 25. 19:43
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem az én elképzelésem. A realitásokat írtam le.
2023. szept. 25. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!