Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért rabolják még mindig az...

Miért rabolják még mindig az általános és közép iskolásoknak az idejét olyan haszontalan, és teljesen fölösleges órákkal, mint például a testnevelés?

Figyelt kérdés

2023. aug. 10. 23:48
1 2 3
 11/26 hosszúhajú ***** válasza:
70%
hát ezt nekem nagyon fura volt olvasni. mi annak idején szerettük a tesit. az elején a futást azt kevésbé, de sokat játszottunk, távol ugrottunk, kidobósoztunk, nekifutásból szaltóztunk - szerettünk futkosni, mozogni, fel is töltött, le is mozogtuk az ebédet, szórakoztunk is. még volt délután is lehetőség külön tesire, sokan jártunk, sokkal jobb volt mint egy helyben ülni 45 percig és történelmi eseményeket magolni. de hát a mozgásra szükség van. ezt majd öregen érzed meg, én még csak 47 vagyok de sokszor érzem mikor a villamos után kell futni hogy bárcsak jobban edzésbe lennék. most nem ügyelsz rá, de 50 felé bánod majd hogy bár fittebb lennél. ha nem létezne tesi óra, még kevesebbet mozognának a gyerekek, pedig így is micsoda károkat okoz a mozgásszegény életmód. rá kell nevelni őket arra hogy ahogy az agyukat edzik, a testet is formában kell tartani - mint tanár írom. ( nem tesi tanár ) a baj akkor van, ha egy kolléga nem jó módot választ arra hogy a tesit megszerettesse a gyerekekkel. pedig elvileg ez egy kikapcsolódás, nem élsport és nem verseny, csak csapatjáték, helyes tartás, ügyesség,fittség, és az alapvető biológiai működéshez pl emésztéshez szükséges mozgás.
2023. aug. 11. 04:06
 12/26 anonim ***** válasza:
60%
Nagyon sanyarú életed lehet, ha megkérdőjelezed a tesi szükségességét.
2023. aug. 11. 06:01
 13/26 anonim ***** válasza:
96%
A tantárgyak óraszámát a NAT és az állam határozza meg. Ha szerinted felesleges tantárgyaid vannak akkor az oktatáspolitikusokat zaklasd. Hiszen övék a döntés.
2023. aug. 11. 12:11
 14/26 anonim ***** válasza:
61%

Egyáltalán nem fölösleges a testnevelés, főleg nem manapság. Csak szarul vezetik az órákat. Szükség van a mozgásra az egészséges fejlődéshez, ami a hétköznapokban egyre kevésbé része a gyerekek életének.

Általános iskolában szerintem nincsenek fölösleges órák. 8. osztályban döntenie kell a gyereknek arról, milyen karrier felé akar orientálódni. Ehhez ki kell próbálnia dolgokat, hogy rájöjjön, mi érdekli a legjobban.

2023. aug. 12. 09:42
 15/26 anonim ***** válasza:
71%

A testnevelés a mai formájában tényleg indokolatlan heti 5 órában. Sok helyen nincs is meg hozzá a megfelelő infrastruktúra. Nálunk gimiben és általánosban volt olyan, hogy a lépcsőkön való fel-le rohangálás volt a tesi. A tantermi órákat zavarja a zaj, rohadt balesetveszélyes. Dagadtan meg remekül szétbssza az ízületeket, ha heti 5 órában azzal vagy elfoglalva, hogy fel-le rohangálj.

Alapból kész agyrém, hogy mindenkitől ugyanazt várják el, holott bizonyos mozgásformákat nem ajánlott végezni bizonyos testsúly felett, az ízületek miatt. Ugyanaz a standard mindenkire.

Egy csomó olyan feladat van, ami még csak nem is legit mozgás egy tesiórán a korlátozott felszerelések miatt. Ilyenek, hogy távolugrás, szekrényugrás és társai. Kétszer ugrassz, egyébként meg állsz a sorban, ami jó sokáig tart a 40 fős osztályban. Konkrétan ha hónapokig ilyeneket csináltunk, akkor heti öt óra ment el arra az életemből, hogy futottam egy kört a tornateremben, mondván bemelegítés, aztán álltam a sorban. Felesleges, nem lettem tőle fittebb.

Arról meg még ne is beszéljünk, hogy milyen egy tesitanár. Én még normálisat életembe nem láttam. Hobbijuk a kölköket megalázni. Aztán csodálkozunk, hogy mi a gyászért nem sportol senki iskola után. Azért, mert ha csak a tesi óra volt a sport(nem minden család járatja a gyereket edzésekre, sőt...) akkor ezeket a félkegyelmű diktátor-wannabe tanárok az első asszociáció, akkor nem a mozgás öröme az első gondolat.

Jelenleg tanáris vagyok, és a tesisek közül egy normális embert nem láttam még. Ők azok, akikkel a közös órán nem akarok csoportmunkában egy csapatba kerülni, mert egyszerűen nem lehet velük együtt dolgozni. Végignézik, hogy megcsinálod a feladatot, meg hülye fejet vágnak hozzá. Thats all. Mondjuk ez megmagyarázza, hogy a közoktatásban töltött idő alatt miért voltak olyanok a tesitanáraim, amilyenek...

2023. aug. 12. 15:24
 16/26 anonim ***** válasza:
25%

Az oktatásban minden tárgy minden másikkal összefügg.

Ép testben ép idegrendszer, ép gondolkodás.

A testmozgás a szellemi teljesítőképességedet is fejleszti, erősíti. Főleg az úszás. De az atlétika, a különféle szertornák, a csapatjátékok, mind az agynak egy-egy fontos területére hatnak.

Nem beszélve a szociális fejlesztésről: szabályokat kell betartani a siker érdekében, s hogy elkerüld a sérülést. De lehet játszani, ami közös öröm, sikerélmény, adrenalin.

Fontos a sikeres szellemi munkához.

Az ének-zene a matematikai, írás, helyesírás készségedet fejleszti.

A technika az anyagismeretedet, kézügyességedet, kreativitásodat, szerszámkezelési, manuális készségedet fejleszti.

A rajz a térlátásodat, színérzékelésedet, stb, stb.

A néptánc az összes készségedet fejleszti.

Sőt, diszlexiásokat gyógyít meg.

Több ezer éve már tudták ezt, es gyakorolták, a nevelés része volt a szellemi és testi kultúra fejlesztése.

Tehát a felvetesed korlátolt butaság.

Minden

2023. aug. 15. 21:19
 17/26 anonim ***** válasza:
43%

Én az összes készségtárgyat (tesi, rajz, ének, technika) eltörölném, mert ne haragudjunk, de ezekhez vagy van valakinek tehetsége vagy nincs. Én minden szinten az utóbbi kategóriában voltam, pláne testnevelés terén, semmi másról nem szólt az egész, csak 12 évnyi megalázásról. Soha egy percet nem is sportoltam az érettségi óta, csak sétálok naponta sokat.

Ezeket el kéne felejteni és ha már mindenképp kell az óraszám, helyette oktassanak idegen nyelveket, legyen több matek, mert a többségnek nem elég a heti 3 óra, hogy megértse (az ügyeseknek meg tehetséggondozás kéne, de nem a 9-10. órában a kötelező dupla torna után). Meg lehetne rendes korrepetálásokat, szakköröket tartani, hogy ezekre ne magántanárt kelljen fizetni. Sportolni meg lehessen iskolai csapatokban, de ne kötelező jelleggel. Aki meg olyat akar űzni, amit nem tud egy suli biztosítani, az mehessen el magánúton arra az iskolai tesiórára elcseszett idő helyett na meg anélkül, hogy ilyen csoportos megalázásoknak lenne kitéve.

Persze tudom, ez nagyon álomvilág.

2023. aug. 31. 13:43
 18/26 anonim ***** válasza:
45%
#17-es tudod, hogy még mit rüheltem nagyon, a néptáncot az is volt heti 2-3 alkalom.
2023. szept. 1. 14:22
 19/26 anonim ***** válasza:
0%
Körül szoktál nézni a strandon?
2023. okt. 27. 17:41
 20/26 A kérdező kommentje:
#19. Nem járok strandra.
2023. okt. 28. 22:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!