Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Tanárok, mennyire felel meg a...

Tanárok, mennyire felel meg a valóságnak, amit a Krétába írtok? Pintér csak statisztikákat lát!

Figyelt kérdés

Pintér statisztikákból dolgozik! Valóban kiderül a Krétából, hogy hány óra marad el (a digitális mérések miatt, az érettségik miatt, osztálykirándulások miatt, stb.), hogy hány órán nincs szakszerű helyettesítés, hogy hány órát dolgoztok még nap mint nap a tanórákon kívül és mi mindennel töltitek olyankor az időtöket?

Tudom, hogy még sokkal több adminisztrációt jelent, ha nem csak annyit írunk be, hogy "készülés az órákra" meg hogy "tanulók munkájának értékelése" (bár ezzel a két kategóriával minden le van fedve tulajdonképpen), de nem kellene komolyabban venni, ha mást nem látnak a munkánkból, csak a táblázatokat?

Nálunk még a digitális mérések miatt se jelennek meg elmaradó órák a Krétában, pedig eleve előírás, hogy a mérések napjára más tanóra nem szervezhető azoknak se, akik csak 2 x 45 perc mérésen vesznek részt aznap, csak annyit írunk be minden (valójában elmaradó) órához, hogy "mérések", de ezek nincsenek elmaradó órának jelölve, hanem rendesen számozott órák, mintha meg lettek volna tartva. Aki elolvassa, hogy mi volt az óra anyaga, annak feltűnhet, hogy hogyhogy mondjuk történelemórán "mérések", de odáig Pintér és csapata nyilván nem jut el, csak azt nézik, hogy na "hány óra maradt el? sehány, tök jó". Ebből pedig azt szűrhetik le, hogy tök jó ez a sok mérés, a világon semmiféle fennakadást nem jelent! Meg hogy tök jó, hogy a közoktatás intézi a felsőoktatási felvételiket, nem úgy, mint a kétszintű bevezetése előtt, amikor az egyetemekre mentek írásbelizni is meg szóbelizni is azok, akik be akartak kerülni a felsőoktatásba, mert ha nem írjuk be, hogy hány óra maradt el amiatt, hogy délelőtt tele volt az épület nem csak közép- hanem emelt szinten érettségizőkkel is, délután meg nem volt megtartva mind a 6-7-8 óra, hanem csak mondjuk 3, 4 vagy max. 5, akkor nincs is itt gond, jó ez így.

Nem értem, miért nem írjuk be, hogy elmaradt egy óra, ha valójában tényleg elmaradt. Azért, mert akkor kevesebb pénzt kapna az adott tanár arra a hónapra, hiszen nem tartotta meg az összes óráját? Na de ha helyette más dolga volt, pl. a méréseken felügyelni, akkor mégsem dolgozott kevesebbet, csak mást! Vagy azért nem írjuk be, mert akkor be kéne pótolni az elmaradt órákat később? Vagy miért?

Nálatok hogy van ez?

2023. máj. 25. 07:10
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Nálunk az igazgatóhelyettes kinyomtat egy pdf fájlt és szétdarabolja. Túldimenzionálod a szervezést. Kedden éppen én csináltam kb 5 perc alatt készen voltam. Nem nagyon van szervezkedés. De ha lenne is akkor az igazgatóhelyettes pár órája sem marad el mert kevés van belőle. Ezután az osztályban elvileg órát tartó kolléga beviszi a gépterembe a diákokat és megíratja a kimeneti mérést. Négy tanórás mérésen az osztályban akkor éppen tanító tanárok felügyelnek.

Pintérnek csak az a fontos, hogy a tanárok dolgozzanak. Mivel a diákok feladatmegoldással foglalkoznak így ha úgy vesszük akkor a gyerekek éppen egy számonkérésen vesznek részt ami nyugodtan könyvelhető tanórának. Éppen olyan mint ha én témazárót íratok a tanítványaimmal. A tanár meg felügyel.

Nálunk évente egy OKTV-n 1 órát kell vállalnia minden tanárnak (60 tanár van). Abban igazad van hogy az a kemény egyszer 60 perc nincs megfizetve. A szalagavatón ha végzős csoportom akkor ott vagyok és ha nincs akkor meg nem. Természetsen ez sincs honorálva.

A központi felvételin való felvételiztetést és javítást a tankerület kifizeti (Dél-Budai Tankerület). Az érettségi felügyletet és javítást szintén.

Van igazság amit mondasz, de nagyon sarkítasz és valótlanságokat állítasz. Természetsen sok dolgot nem fizetnek ki a tanároknak, de amit te írtál az nem mind igaz.

Pár éve itt a gyakorin szokott örjöngeniaz alapítványi iskolás hülyegyerek. Ő is hasonló baromságokat állított a Jerikó gimiról. Szerintem szánalmas alak és pszichiátriai kezelésre szorul.

2023. máj. 25. 21:31
 12/22 A kérdező kommentje:

"kb 5 perc alatt készen voltam"

És az a másik négy tanár, aki akkor a gépteremben kellene, hogy informatikaórát tartson négy másik csoportnak/osztálynak, az hova megy és hogyan tart informatikaórát gépek nélkül - különös tekintettel az emelt szintű informatika érettségire készülőkre? Máris borul a nap nem csak abban az egy osztályban, amelyik a gépteremben méredzkedik. És hány ilyen nap van/volt idén?

Ha 60 tanár van nálatok, akkor van talán 20 osztályotok is, vagyis egy-egy évfolyamon 4-5 osztály, ami azt jelenti, hogy egy-egy évfolyam mérése akár 10 nap is lehet (ha vannak 8.-osaitok meg kisebbek is, akiknek nyelvi mérése is van), ami két teljes iskolai hét, ha csak egy géptermetek van (feltéve, ha oda egyszerre befér egy egész osztály, ami nem is biztos, hogy jellemző a géptermekre). Ha nem akarjátok, hogy két héten keresztül használhatatlan legyen a gépterem az első 4 (vagy 5 vagy 6 vagy 8) órában, akkor délutánra (is) szerveztek méréseket, ami miatt - azok után, hogy végigtanították a délelőttöt, még délutánra is be kell osztani a tanárokat a tanóráikon kívül is - ráadásul mindezt úgy, hogy mellette azt a feladatot is megkapják, hogy a mondjuk heti egyórás tantárgyukból is beleférjen a tananyag az évbe akkor is, ha a mérések miatt több óra is kiesik (plusz a tanár is lehet beteg, stb., tehát eleve le lehetnek maradva a tananyaggal - hogy a tanárhiányt már meg se említsem). És akkor mi van, azokkal a csoportokkal (és középiskolákban elég sok ilyen lehet), amelyekben mondjuk a diákok fele A-s, a másik fele meg B-s? Ezekben a csoportokban se akkor nem lehet igazán haladni a tananyagban, amikor az egyik fele hiányzik két napig a mérések miatt, se akkor, amikor a másik fele.

Arról nem is beszélve, hogy a helyettes munkájából lehet, hogy csak egy szétvagdosott pdf-et látsz, de azért annál jóval több adminisztráció van a háttérben - az igazgatóhelyettes meg nyilván nem csak a lábát lógatta akkor sem, amikor tavaly csak egyszer voltak mérések és csak a páros számú évfolyamoknak, nem pedig kétszer, másodszorra az összes évfolyamnak a végzősök kivételével.

Úgyhogy nem, messze nem öt perc az az öt perc.

2023. máj. 25. 23:09
 13/22 A kérdező kommentje:

"csak szülőként tudom leírni a véleményemet. A mérések mérésnek vannak beírva, nem tanórának."

A szülő látja, hogy mit ír be a tanár az óra témájához? :-O

2023. máj. 25. 23:11
 14/22 Senior Séf ***** válasza:
Statisztikából dolgozik? Dolgozik a frászt! Hol érdekel egy belügyminisztert az oktatás?
2023. máj. 26. 17:11
 15/22 anonim ***** válasza:

A tanár munkaideje is heti 40 óra, ez viszont nem jelenti azt, hogy 40 órát le is kell tanítani. (Jó esetben. Sajnos hallottam olyat, hogy a matektanárnak heti 36 órája volt.)

A tanórán kívüli idő, amit a készüléssel, dolgozat javítással, szülőkkel való kommunikálással stb. tölt nincs lepapírozva. Sajnos emiatt van az, hogy a legtöbb ostoba ember csak annyit lát, hogy a tanár heti 24 órát dolgozik.

Pályakezdő koromban sokkal többet dolgoztam, mint heti 40 óra, később, amikor belejöttem már jóval kevesebbet, mint 40 óra.

Általános iskolában viszont nagyon sokat vannak bent a tanárok, napközi, folyosóügyelet, miegymás. Középiskolában én megtartottam az óráimat és mentem haza.

Viszont a letanítandó óraszámokat illene betartani, mert nem lehet 25-30 órát leadni úgy, hogy ott minőség is legyen. Pláne, ha olyan órára is beosztják a tanárt, ami nem is a szakja.

2023. máj. 27. 18:52
 16/22 A kérdező kommentje:
Szerdán elkezdődtek az emelt szintű szóbelik. Az azok miatt elmaradó órákat elmaradó óráknak írjátok be? Miért nem? Teljesen hivatalos elfoglaltságuk a tanároknak, hogy szóbeliztetnek - az óráik viszont így elmaradnak. Nálunk továbbra jön szóba se, hogy elmaradt óráknak írjuk be őket "hiszen itt van a kolléga, csak épp nem órát tart, hanem vizsgáztat"... Anyagilag rosszul járna, ha elmaradt óraként jelenne meg a Krétában az az órája, amit a vizsgáztatás miatt nem tartott meg, azért? De a vizsgáztatásért kap külön pénzt. Akkor miért lenne olyan nagy baj normálisan beírni a Krétába, hogy elmaradt az óra?
2023. jún. 10. 20:44
 17/22 anonim ***** válasza:
Ha egy tanár elmegy emelt szinten szóbeliztetni akkor az óráit a többi tanár helyettesíti így az órák a diákok szempontjából nem maradnak el. Más kérdés, hogy ezeknek az óráknak az oktatás szempontjából nem sok értelme van. A vizsgáztató tanár hivatalos távolléten lesz és nem írja be az óráit, mert más beírja. Így az óra nem marad el. A szóbeliztetésért pedig díjazást kap (kb br 2 ezer/ felelet).
2023. jún. 10. 21:05
 18/22 A kérdező kommentje:

"Ha egy tanár elmegy emelt szinten szóbeliztetni akkor az óráit a többi tanár helyettesíti így az órák a diákok szempontjából nem maradnak el."

Dehogynem, épp ez az: egy nem szakszerű helyettesítés csak gyerekmegőrzés, nem tanóra.

"A vizsgáztató tanár hivatalos távolléten lesz és nem írja be az óráit, mert más beírja."

Nálunk nem. Nálunk ő maga írja be a saját óráit - pont azzal a szöveggel, hogy "de hát a gyerek ott volt, ezért ne írjuk be úgy, mintha elmaradt volna"...

"Így az óra nem marad el."

Bébiszittingelés szinten, ja...

"A szóbeliztetésért pedig díjazást kap (kb br 2 ezer/ felelet)."

De van különbség pénz szempontjából az alábbiak között?

a) Megkapja a vizsgáztatásért járó pénzt plusz beírja az óráit, mintha megtartotta volna.

b) Megkapja a vizsgáztatásért járó pénzt, de elmaradt óraként vannak beírva az órái, hiszen nem tartotta meg őket.

2023. jún. 10. 21:28
 19/22 anonim ***** válasza:

Nézd, rugózhatsz még a témán sokáig. A Jeriko Gimiben minden másképp van mint máshol, de ezt már megszoktam.

Az enapló mindent elbír.

"Dehogynem, épp ez az: egy nem szakszerű helyettesítés csak gyerekmegőrzés, nem tanóra." Simán lehet tanóra, ha a szóbeliztető tanár adott feladatot (például projektfeladatot ad) a helyettesítő tanárnak így a tanóra szakszerű. Sok helyen még online formát is behozzák erre az esetre. Tetszik nem tetszik ez a valóság.

Az elmaradt órákat csak a diákok szempontjából nem szeretik. Lényeg az, hogy érvényes legyen a tanítási nap. Papíron lehet szakszerű az is ami csak gyermekmegőrzés.

2023. jún. 10. 21:47
 20/22 A kérdező kommentje:

"A Jeriko Gimiben minden másképp van mint máshol"

Nem csak ott. Mindenhol, ahol az a cél, hogy ne legyenek elmaradt órák. Csak azt nem tudom, kinek jó az, ha Pintérék nem látják, hogy valójában mennyi óra maradt el.

"Simán lehet tanóra, ha a szóbeliztető tanár adott feladatot (például projektfeladatot ad)"

Nem hinném, hogy kötelessége gondoskodni azokról az óráiról, amelyek akkor vannak, amikor ő ott sincs az iskolában, mert érettségiztet. Pont ezek azok a dolgok, amiket igenis meg kéne tagadni, hogy ne akarjanak hét bőrt lehúzni rólunk.

"Tetszik nem tetszik ez a valóság."

Nem tetszik, mert így nem látszik a Krétában, hogy mi van valójában, holott ha normálisan használnánk, odafent is jobban láthatnák, hogy mi van (legalább akkor, ha akarnák...) Viszont ha a Krétába mindent úgy írunk be, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, mert akármennyi plusz munkát tesznek a vállunkra, mi akkor is megtartunk minden órát, akkor esély sincs rá, hogy meglássák Pintérék, hogy mi van, mégpedig miattunk.

"Az elmaradt órákat csak a diákok szempontjából nem szeretik."

Mármint kik? Az igazgatók vagy Pintérék?

"Lényeg az, hogy érvényes legyen a tanítási nap."

Ezt ki akarja? Az igazgatók vagy Pintérék? És hogy érvényes-e, az gyerekenként dől el vagy iskolaszinten vagy hogy? És mi van akkor, ha nem lesz érvényes mondjuk egy bizonyos csoportban? Akkor csak annak a csoportnak lesz egy szombati tanítás, hogy bepótolják? Vagy mi?

"Papíron lehet szakszerű az is ami csak gyermekmegőrzés."

2023. jún. 10. 22:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!