Miért nem kortárs könyvek a kötelező olvasmányok?
Értem én, hogy kultúra, meg meg kell ismerni, de nem lenne elég ha a tanár elmesélné a cselekményt, meg néhány részletet elolvasnánk órán? Miért kell alig érthető nyelvezetű, számunkra ingerszegény műveket olvastatni velünk? Én nagyon szeretek olvasni, de hatodik óta bele se kezdek a kötelezőkbe, mert tudom, hogy unalmasak és érthetetlenek lesznek. Szerintem nem egy ember van, aki ezek miatt nem szeret olvasni.
Félreértés ne essék, elismerem és tisztelem az írókat akik ezeket a könyveket írták, egyszerűen csak nem nekünk valók.
Ha nem lennének az iskolában erőltetve, a mostani kötelezőket is alig olvasnák maguktól az emberek, pont annyira maradandók.
Én amúgy inkább azt szorgalmaznám, hogy táma/műfaj szerint olvassanak valamit a gyerekek egy bizonyos keretek közt. A csöpögős szerelmi történetektől a sci-fi-ig nem kell minden, de legalább úgy 3-4 féle legyen.
De ha már az időállóságnál tartunk. Ott van Howard Phillips Lovecraft, Edgar Rice Burroughs, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke,J. R. R. Tolkien, C.S. Lewis, akik azért nem mai gyerekek, de az iskolában szó se volt róluk. Amúgy az egészüköt szeretem, Lovecraft-től pl szinte mindent olvastam, de iskolás éveim alatt mégis háttérbe szorultak, mert egy hülye kis tini szerelmi életével (Fanni hagyományai), egy bő lére eresztett burkoltan depis semmivel (Sárarany), egy betoji, idegesítő kisfiúval (Légy jó mindhalálig), stb kellet foglalkozzak. Minden kötelezőt elolvastam. 8.-os koromig miattuk konkrétan azt hittem, hogy minden könyv ilyen unalmas sz.r, ezért nem is olvastam. Felükre se emlékszek, pedig csak 22 vagyok (még csak olyan szinten se, hogy nagyjából miről szólt a történet, nemhogy az elemzéseket, s sajátosságokat, amiket még meg kellett tanulni). Sőt, volt olyan, amit már akkor nem értettem, mikor olvastam. (A kőszívű ember fiai - 6.-7. körül)
Nagyon jól megszerettették velem az olvasást, hogy majd felnőtt koromban is műveljem magam, fejlődjön a szókincsem, s nem épüljön le az agyam (a demencia megelőzésében az olvasás segít).
Meg a nagyokat is mélyremenően megismertem, ha ez volt a cél. (ha már szépirodalom)
Meg az összes korszakkal, s irányzattal is tisztában vagyok.
Vagy várjunk csak...
Az megvan, hogy a Fanni hagyományaiban a végén meghal a leány? Simán belehal a szerelmi bánatba, mert azt mondják a szülei, hogy majd akkor házasodhatnak össze, ha a fiúnak lesz állandó jövedelme, és el is tudja tartani a lányt.
Szerinted ennek mi a mondanivalója? Nem, nem a leány eszeveszett, értelmetlen szerelmét élteti benne a szerző.
Nyilván ennyi idősen az ember még nem igazán érti, hogy mit akar mondani a mű, de talán azért van ott a tanár, hogy elmagyarázza.
A Légy jó mindhalálig-gal engem is ki lehetett kergetni a világból. Értettem az üzenetét, de az a nyavalygás nekem is sok volt.
Sajnos az igaz, hogy ezek a művek hiába is értékesek, az iskolában a gyerekek még nem elég érettek ahhoz, hogy értékelni tudják őket.
Mondanivaló?
Hogy a balf@$z embereket kerülni kell, mert csak a baj van velük. Még élőben nem is találkoztam olyannal, akinek szerelmi bánata lett volna, érettségben még fényévekre voltam attól, hogy megértsem, hogy milyen súlyos dolog, de már volt egy nagy adag előítéletem a szerelmükért picsogók felé. Sőt, aki hasonló mentális szinten van, pont hogy a példát látja benne, hogy ez máshol is van, nem baj ha ilyen gondolataim vannak, stb. A kertben a veteményes közé gyerekkent én is bújtam el sírni, szerencsére pont nem akkor hagyták fel, mert még rá tett volna egy lapáttal... Semmi megoldást nem kínál, példát nem mutat, csak bemutatja, hogy bizony van ilyen, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.
A légy jó mindhalálig dettó. A főszereplő egy betoji kis szarkupac, de úgy van beállítva, mintha ez lenne a követendő példa, mert annak még a vége is jó.
Egy átlag shounen animének/mangának jobb mondanivalója van, mint a kötelezőknek.
Kétségbeejtően szegényesek az igényeid, Kérdező.
Látszik, hogy a virtualitásban nőttél fel, szocializálódtál, szegényes szókincs, nulla igényesség, képregény szintű értelmező képesség… nem sorolom.
#14 Csak múlt hónapban 3 darab 200-300 oldalas könyvet olvastam el, de sebaj :D
"Kétségbeejtően szegényesek az igényeid, Kérdező."
Ezt egy kérdésből és négy válaszból sikerült leszűrnöd vagy abból, hogy szeretem a fantasy-t, a sci-fit és a horrort? Ha az utóbbi a nyerő, mindhárom műfajból tudok sorolni neked olyan alkotásokat amiknek mélyebb mondanivalójuk van mint mondjuk a Csongor és Tündének vagy Az arany embernek.
"Látszik, hogy a virtualitásban nőttél fel, szocializálódtál"
Igen, de ez nem az én hibám. Egyébként ötödik vagy hatodik osztályig még TV-t is maximum napi 45 percen át nézhettem, elsőben és másodikban illetve oviban csak 30 percet és kizárólag Minimaxot vagy M2-t.
"szegényes szókincs"
Mi volt szegényes a válaszaimban?
Tán azt várja kend, hogy eme stílusban öntsem szavakba gondolataimat az ide rótt feleletekre vonatkozóan?
Tudok én így is fogalmazni, de jobban preferálom a modernebb kifejezésmódot :D
"nulla igényesség"
Ez is a sci-fi-fantasy-horror rajongásomból jött?
"képregény szintű értelmező képesség"
Ezt miért kaptam? Mert nem értem meg elsőre a több, mint 100 éve írt, görögről fordított műveket?
"nem sorolom."
De, kérlek folytasd! Szeretném látni a tökéletes személyiségábrázolást amit egy kérdés és 4 - immár 5 - válaszból következtettél ki :D
Fun fact: A virtualitás szó nem a jelenlegi modern, okostelefonos, számítógépes kor szinonimája, hanem a virtuális valóságé, nézz utána nyugodtan :D Persze emellett jelent mást is, de gondolom te a szó nem idegen nyelvi jelentésére gondoltál :D
"Mert nem értem meg elsőre a több, mint 100 éve írt, görögről fordított műveket?"
Az a százas ezer akart lenni, bocsesz
13-as, akkor tényleg nem értetted meg a lényegét a műnek. A Fanni hagyományai éppen egy görbe tükör a szerelemnek. Meghal a lány, de miért? Hiszen nem történt vele semmi, ami miatt meg kéne halni.
Móriczot nem szeretem, azon nincs mit szépíteni, de biztos van aki igen.
Ezeket a műveket azért kell ismerni, mert a magyar kultúra szerves része, pont. Emellett meg azt olvas mindenki a szabadidejében, amit akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!