Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mik azok a könyvek, amik...

Mik azok a könyvek, amik szerintetek megfelelőek lennének általános iskolásoknak kötelező olvasmányoknak? Osztály-kor szerint rendezve.

Figyelt kérdés

Ne azt írjátok, hogy mik a kötelezők vagy mik voltak régen, mert azt én is tudom. Olyanokat, amik SZERINTETEK jók volnának, főleg alsósoknak.

- értéket képvisel

- könnyű olvasni és megérteni

- nem veszi el a gyerek kedvét egy életre az olvasástól

- a korának megfelelő

2017. febr. 9. 09:37
 1/6 anonim ***** válasza:
72%

Harmadiktól kezdve olvastatnék egy Harry Pottert. A magyar fordítás jó minőségű, a történet érdekes, a szereplők karakteresek (bár jellemfejlődés nincs bennük túl sok) - ráadásul a XXI. századi alapműveltséghez hozzá tartozik az ismerete. Sőt, ahogy felnőnek, gyereket vállalnak azok, akik a 2000-es évek elején kiskamaszként ezt olvasták, és ezt adják tovább a gyerekeiknek, úgy lesz egyre inkább a "közös tudat" része, amit ciki lesz nem ismerni.

Nem Nyilas Misi, meg a Kis Bicebóca, meg Voltaire, meg Akakij Akakijevics az, akiről mindenki tud, hanem Harry Potter, Fülig Jimmy, Risto Rapper, a Ropi, Tyrion Lannister azok, akikről "illik tudni", hogy kicsodák.

2017. febr. 9. 09:58
 2/6 anonim ***** válasza:
Kb 7.keseknek:Osho,az ego könyve.
2017. febr. 9. 10:04
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Ez a kötelező olvasmányok mindig nehéz témák. Mindenki mást mond az ízlések miatt, hogy a nebulónak mit kellene olvasnia. Én azt csinálnám, mint egy amerikai iskolás filmben láttam: van X számú könyv, abból választhatnak a diákok melyiket akarják elolvasni. Ezekbe meg lehetne rakni mindent, Harry Pottertől kezdve bármit.
2017. febr. 9. 12:37
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Hármassal egyetértek.

Egyrészt fontos, hogy igényes műveket olvassanak, másrészt viszont mindenki szívesebben olvas olyan könyvet, amit ő választ és nem ráerőltetik. Ezért ki kellene jelölni minél több igényes, értékes művet, amelyek közül válogathatnak a diákok.

2017. febr. 9. 15:52
 5/6 A kérdező kommentje:
Kedves válaszolók, megtennétek, hogy példákat is írtok? Nem vagyok pedagógus, nem dolgozom az oktatásban, de sok szabadidőmet töltöm olvasással, szépirodalommal ugyanúgy, mint szórakoztató vagy szakirodalommal. Saját példámon tanultam meg, hogy a diákok sokszor nem a nekik megfelelő könyveket kapják kötelezőnek. Én például alsós koromban nem tudtam értelmezni Móra Ferenc írásaiban a rejtett tartalmakat, amikről egy felnőtt egyből észreveszi, mit jelentenek.
2017. febr. 9. 16:57
 6/6 Márciuska ***** válasza:
100%
Szerintem a legtökéletesebb kötelező olvasmány Szabó Magdától a Sziget-kék és a Tündér Lala. Én felnőttekkel is elolvastatnám, mindenkinek hasznára válna, annyi igaz emberség van mindkettőben, ami nagyon kevés könyvben. Tíz éves kortól már ajánlanám. Vagy ha külföldi szerzőtől is lehet választani, akkor ott van Michael Endétől a Végtelen történet és a Momo, mindkettő tanulságos és nagyon izgalmas. Szintén olvastatnám F. H. Burnett könyveit (A kis lord, A padlásszoba kis hercegnője, A titkos kert). És még egy jelölt, Erich Kastnertől A repülő osztály. Vagy akár a Narnia könyvek is jók lennének. Nagyobbaknak, mondjuk 13-14 évesnek adnám Hegedüs Gézától Az írnok és a fáraót.
2017. febr. 9. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!