Hogy van ez a törvény az egyetemmel? Az érdekel hogy nem jártam még egyetemre akkor ugye van hat év ingyenes egyetemi lehetőségem és ha sikerül felvételt nyernem akkor rengeteg kedvezménnyem lesz ez a hat év alatt.
A kiindulás az hogy nem hiszek benne hogy képes vagyok elvégezni.
Viszont ha megpróbálok akkor ugye hat éven át jóval olcsóbb lesz a bérlet és sok más kedvezménnyem is lesz.
Tehát valahogy bejutok valamilyen egyetemre.
Van egy főállásom amit ha jól értem nem kell feladnom mert az egyetemi órákra nem kötelező bejárni csak ajánlott.
A munkahelyen támogatta tehát azt mondja hogy egyes órákra bejárhatók De ugye amikor van munka akkor inkább Te viszont azt ha jól értem tudom saját magam önerőből pótolni.
Tegyük fel hogy nem sikerül év végén vagy fél éve vagy félévben teljesíteni azt hogy tovább léphessek. Akkor nem esett ki hanem egy évvel ismételni kell vagy egy fél évet ismételni kell a fő kérdésem az hogy lényegében a hároméves egyetemet el tudom végezni hat év alatt ha gyengébb képességű vagyok Ha pedig nem sikerül elvégeznem akkor volt hat év kedvezménnyem mindenre vagy ez hogy van?

Ha átraknak költségtérítésre, akkor még mindig dönthetsz úgy, hogy abbahagyod (vagy újra jelentkezel államilag támogatottra).
De válhat hitelcsapdává, beiratkozáskor alá kell írni egy tanulmányi szerződést, amiben szerepel, mely estekben kell a felhasznált félévek tandíját visszafizetni.
Ilyen alapon, ahogy te képzeled, semmiképp sem ajánlom, ez nem habzsi-dőzsi, itt teljesíteni kell (a gyenge helyeken is jóval többet, mint amire te most feltehetően gondolsz). Ez így garantált buktának hangzik. Megpróbálni végső soron meg lehet, az első félév után még következmények nélkül kiiratkozhatsz, akkor nem kell semmit sem visszafizetni.

Az államilag támogatott képzés válhat hitelcsapdává. De elvileg azzal is tisztában kéne lenniük a hallgatóknak, hogyha nem végzik el a képzést, akkor a tandíjat vissza kell fizetniük, mert a beiratkozáskor aláírták ezt a feltételt, csak ugye a többség nem olvassa el mit ír alá, ezért érheti őket meglepetésként.
Az önköltséges ilyen szempontból egyértelmű. Ha fizetsz akkor tovább tanulhatsz, ha így nem szeretnéd folytatni, akkor ki lehet iratkozni az első költségtérítéses félév előtt. Az átsoroláskor alá kell írnod egy nyilatkozatot, hogy vállalod az önköltséges képzés feltételeit, tehát ott nem lesznek később rejtett költségek.
Annyit azért hozzátennék még az anyagi oldalához, hogy a támogatott képzésnél is be kell szerezned tankönyveket, jegyzeteket, munkafüzeteket, esetleges egyéb felszereléseket, amik még akkor is elég nagy összegek lesznek, ha megpróbálod kihasználni az egyetemi könyvtárat. Illetve ha nem sikerül első két alkalommal egy tárgyból levizsgázni, akkor a harmadik vizsgaalkalomtól kezdve azért is fizetned kell majd.
"Az államilag támogatott képzés válhat hitelcsapdává. De elvileg azzal is tisztában kéne lenniük a hallgatóknak, hogyha nem végzik el a képzést, akkor a tandíjat vissza kell fizetniük, mert a beiratkozáskor aláírták ezt a feltételt, csak ugye a többség nem olvassa el mit ír alá, ezért érheti őket meglepetésként."
Furcsa dolog hogy engem cínkelnek egyesek mikor én nem hogy csak elolvasom majd hanem már jóval azelőtt tájékozódom hogy egyáltalán felmerülhet bármi a gyakorlatban. Annyiból jó ez hogy növeli az önbizalmat hogyha azt látom hogy ilyen emberek is be tudnak kerülni egyetemre.

"Furcsa dolog hogy engem cínkelnek egyesek mikor én nem hogy csak elolvasom majd hanem már jóval azelőtt tájékozódom hogy egyáltalán felmerülhet bármi a gyakorlatban."
Jó lenne ha megtanulnál szöveget értelmezni, ugyanis abban a bekezdésben egy szóval nem utaltam rád. Csupán leírtam azt a tényt, hogy sok hallgató belefut abba a hibába, hogy nem olvassa el a szerződése feltételeit, ezért lesz nem várt tartozása az államilag támogatott képzés abbahagyása után.
Ha ilyen stílussal fordulsz azok felé, akik épp segíteni próbálnak, akkor tudod ki pazarolja tovább az idejét rád.
Nem rám utaltál hanem olyanokra akik helytelenül csinálják azt amit én jól csinálok.
Ettől a korábbi trollok cinkkelése nem válik semmissé.
Tessék megpróbálni egységében látni a dolgokat. Eddig te egészen értelmesnek tűntél.

1. Az államilag támogatott félévek száma 12 és az öt évet meghaladó képzések esetén 14.
2. Egy képzésre a képzési idő+2 félév támogatott, utána áttesznek önköltségesre. Ez akkor is így van, ha elkezded valahol és máshol fejezed be. Ha nem fizeted be az önköltséget, elbocsátanak.
3. Ha a képzési idő másfélszeresén belül nincs diplomád, a képzés felét ki kell fizetni.
4. Jövő tanévtől az egyetemek hoznak külön szabályokat a felvételre és a képzésre vonatkozóan, ami mindenhol más lesz.
5. Nappalit nem tudsz végezni fő állás mellett, mert a gyakorlatokra be kell járni, különben bizonyos számú hiányzás után törölnak a kurzusról.

"Tessék megpróbálni egységében látni a dolgokat. Eddig te egészen értelmesnek tűntél."
Ezt ugyan nem nekem írtad, viszont nagyon bírom, hogy valaki, aki azt se tudja merre van arccal, mit szeretne, mik a szabályok stb, normális válaszokat kap, erre elkezd kioktatósdit játszani, ahelyett, hogy megköszönné a rendes válaszokat, egyébként neked kellene egységében látni szerintem, szóval pont neked nem kellene kioktatni egy válaszolót sem.
Először is el kellene dönteni mit szeretnél, milyen szakot, nappalin vagy levelezőn, van-e megfelelő érettségid hozzá, megfelelsz-e a követelményeknek, kérnek-e emeltet majd ahová mennél stb. Úgy ezeket kellene elsőkörben kigondolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!