Már meg sem védheti magát az ember?
4-essel értek egyet. Nem, nem jogos a késelőtől, hogy ez "védekezés" volt, de most is megy az áldozathibáztatás.
Engem is bántalmaztak suliban, szóltam OFŐnek, jártam az iskola pszichológushoz, szóltam az OFŐnek, a vége az lett, hogy amikor testileg is bántalmaztak, ÉN voltam a hibás, hogy nem ignoráltam. Miután elmondtam hogy mindenhol letiltottam, csak telefonon nem, akkor az volt a válasz, hogy na és telefonon miért nem? Azt akartam, hogy el tudjon érni?
Aztán mindketten ugyanazt a büntetést kaptuk, majdnem kirúgtak engem is (engem vertek, én nem ütöttem vissza).
Hát nagyon nincs ott se a társadalom, se az oktatás, hogy az ilyen incidenseket kezelni tudjuk, amit nagyon sajnálok.
Bármilyen probléma van a gyerekkel az iskolában, azt a szülő felé kell jelezni. Ha a szülő nem együttműködő, és nem járul hozzá az iskokapszichológusi vizsgálathoz, illetve adott esetben a terápiához, az iskola nem tud mit tenni. Már persze ha van egyáltalán iskolapszichológus az adott intézményben (rengeteg a betöltetlen iskolapszichológusi pozíció).
Itt talán még az iskolapszichológuson túl klinikai szakpszichológusra is szükség lett volna, sőt netán pszichiáterre is. Ők adhattak volna szakvéleményt, hogy integrálható-e a gyerek vagy sem.
Szakvélemény nélkül nem rakhatja ki csak úgy a gyereket, de ha nincs vizsgálat, szakvélemény sincs.
A szülő együttműködése nélkül az iskola tehetetlen. Nincs eszköz a kezében.
Az önbíráskodást minden modern jogrendszerben büntetik. Az nem védekezés, hogy "elszakadt a cérna". Ezen az alapon ugyanis bárki büntetlenül lekeverhetne egy másik embernek egy pofont az utcán, mert az illető idegesítette.
A lelki terror, zaklatás büntetése pedig nagyon nehéz kérdés. Nehezen bizonyítható, s az esetleges büntetési tételek, ha egyáltalán vannak, mindenütt a világban mérsékeltek. Fiatalkorúak esetén pedig különösen elnéző a büntetőjog az efféle cikizésekkel.
Legjobb megoldás a pedagógusok, iskolapszichológusok bevonása, vagy pedig ha ez nem vezet eredményre, az érintett tanulót át lehet vinni másik iskolába. Aki a büntetőjogtól vár eredményt, az csalódni fog.
finoman is szólva:
Okés,nyilván nem tudjuk mi van a háttérben,persze hogy a gyerek bekattant hogy ha folyton verték-megalázták stb dolog,de kérdem én:
Mire volt jó??
Megértem hogy sérelmek,de MIÉRT?
Csak példa sok közül:
Tegyük fel,mész a utcán,egyik ember VÉLETLEN leköp téged mert nem figyelt,és aztán nyilván te beszólsz "te ...kalap,mi bajod van?".
Persze a ember nem érti,mert hozzád nem szólt,és ezért kialakul egy konfiltus,és az lesz a vége hogy bunyó van,de ekkor mizus?
Vagyis nemes egyszerűség te elő kapol egy bicskát,és nyakon szúrogatod vagy mi?
Vagy meséljek egy jó sztorit a volt iskolámról:
Volt olyan gyerek,aki tipik fekete hajú nyomi gyerek volt.
Na mondom én,valamelyik gyerek cisnált valami hülyeséget és rá fogták hogy ő volt,és mindig cseztették mindenért,mindig leugatták,megpofozták,vagy ha senki se látta megverték..
vagy közeli iskoláról:
Mondom,az a iskolában kontrékan az volt hogy xy-re rá szálltak de kegyetlenül..
Volt olyan a iskolában hogy valakit azért vertekk meg,mert valaki ellopta a kajáját,és az xy-t úgy megverték hogy kórházba kerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!