Ha nem érettségizek idegen nyelvből,hanem etikával váltom ki és abból érettségiztem, akkor jogász szakra jelentkezhetek?
Figyelt kérdés
Hallássérültként nekem mindig is nehezebb volt az idegen nyelv,ezért lenne így. Ha nem teszek érettségit idegen nyelvből, az mennyire befolyásolja a lehetőségeim?
Érettsegizem:magyar,matek,töri,etika idegen nyelv helyett,földrajz
2022. szept. 20. 19:52
11/12 anonim válasza:
Jogászként mondom, hogy egyre inkább kell a külföldi ügyfelek miatt mindenhol legalább egy jó angol, sőt, az álláshirdetések legtöbb helyen legalább középfokú, de inkább felsőfokú nyelvtudást várnak el, már a gyakornokoktól is. Sőt, sokszor beleírják a hirdetésekbe, hogy TÁRGYALÓKÉPES angol nyelvtudást várnak el, tehát tudjon az ember angolul megbeszéléseken részt venni, megérteni és megértetni magát. Ahol nem kell feltétlenül nyelv, az a bíróság meg az ügyészség, de ott meg annyira telített, limitált a felvehető jelöltek száma, hogy nem lehet garantálni, hogy az ember valaha (tartósan) bejut, ráadásul főleg a 4-es átlag felettiek jutnak csak be, és ők sem feltétlenül. Jogászként lehet talán dolgozni olyan helyeken, ahol nem kell az angol, de ezekkel nem is lehet jól keresni, az ember meg azért megélni szeretne. A képzést amúgy idegennyelv nélkül át lehet vészelni, a latin is csak 1-2 félév, ki lehet bírni, de a szakmát senki nem az egyetemen tanulja meg, és az egyetem elvégzése önmagában semmire sem elég. Én átgondolnám a jogot, mert ott azért nagyon sokat kell kommunikálni, nem létezik "írásbeli" jogász, sok a telefonálás is. Ha megy a matek - gondolom ezért írtad a számvitelt opciónak - inkább ilyen irányba mennék el, anyagilag is jövedelmezőbb és biztosabb életpálya ilyen szempontból. Nem tudom mennyire kell angolul ott beszélni, de szerintem lényegesen kevesebb a kommunikáció. Emellett a jogász szakma nagyon telített, kifolynak a jogászok mindenhonnan, nagy a verseny. Eleve sokan nyelvvizsgával a hátuk mögött sem beszélnek jól angolul, de ha te semmilyen nyelvi eredményt nem tudsz szóban felmutatni, az kifejezetten hátrány lesz a munkakeresés során.
12/12 anonim válasza:
Így van, sokszor még ép jogászok sem tudnak elhelyezkedni a szakmában. Inkább a gazdasági irányt válaszd, bár akkor is le kell tudnod tenni az angol nyelvvizsgát, és aktív angolodnak kell lennie. Nem tudom, mennyire vannak olyan tanárok, ahol hallássérültként megtanulhatod a szájképet is felhasználni a beszédértéshez. A nyelvvizsgán ma már segítséget kaphatsz hallássérültként, hogy a szóbelit is letehesd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!