Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szegény magyar szakmunkástanul...

Szegény magyar szakmunkástanulókat mért bántják az irodalomal?😥

Figyelt kérdés
Antigané, kotkodály Zoltán, Vörös Fekete TV, akkor van még valami homokos eliász, seggspír, Morisz Zsigmond. Tudom, hogy kell ezeket a szemét alakokat írni de nem méltóak ahoz hogy rendesen leírjam a nevüket, mert sokat szenvedtem miattuk a Technikumba. Ha már én a Technikumba enyit szenvedtem miattuk, akkor szegény szakmunkások ezt hogy bírják?😥

2022. szept. 14. 23:18
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
94%

A kérdező egy frusztrált ember tele mentális problémákkal. Képtelen felfogni hogy a technikusi vizsgához érettségi szükséges ami tartalmazza az irodalmat.

Ráadásul annyira hülye hogy az se tudja hogy Kodály nem feltétlenül az irodalomhoz tartozik.

2022. szept. 15. 14:01
 22/28 anonim ***** válasza:
64%

"Utolsó: szerintem itt nem azzal van a gond, hogy a kérdező szereti vagy nem szereti az irodalmat. Mindenkinek megvan a saját érdeklődésköre."

Nekem meg az szúrja a szememet, hogy akinek az irodalom a fő érdeklődési köre az a saját érdeklődési körét tartja a műveltség szentségének és még ha egyéb területeken borzalmas hiányosságai vannak, akkor is műveltnek tartja, mert abban a területben ami őt érdekli, jó. Lefogadom, hogy az irodalomtanárok (akik aztán műveltek irodalomból) hozzá se tudnának szólni néhány alap matematikai dologhoz, ergo ők sem műveltek. De a matematika az sokak szerint egy ilyen fölösleges dolog, miért kéne fejből tudni a másodfokú megoldóképletét ahhoz, hogy művelt legyél? De ha valaki ismeri a költőket, zeneszerzőket és még a Toldit is ismeri az meg művelt, még ha fingja sincs a matematikáról. Nekem ezzel van bajom és ez nem csak és kizárólag ennek a kérdezőnek a kérdéseihez kapcsolódik.

De én sem támogatom, hogy feltétlenül antiganénak hívja a kérdező az Antigonét. Bónusz információ: Úgy beszélek most az irodalom ellen, hogy a magyar érettségim érte el a legmagasabb % ot az érettségiim közül (volt emelt szintű is, csak nem a magyar).

Kicsit frusztrált vagyok egyébként amiatt, hogy az én érdeklődési körömet sokkal kevésbé ismerik el, mint műveltséget, ezért akadtam ki ezen.

2022. szept. 15. 15:07
 23/28 anonim ***** válasza:
2%

szakmunkas tanulok nem tanulnak irodalmat es vizsgazni sem kell belole.

Helyette tanulnak olyat amit az erettsegizok nem, pl hogyan kell egy szamlat kitolteni, hogyan kell egy haz epitesebe belekezdeni, vallalkozasi formak, kft bt, torzstoke, stb

2022. szept. 17. 02:15
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

#23: Tényszerűen téves, amit írsz. Nemcsak az érettségit is adó szakgimnáziumoknak, hanem a csak szakmunkásbizonyítványt adó nappalis szakképző iskoláknak is kötelező közismereti kerettantervük van a 9-10. osztályra, s ebben benne van az irodalom is. Itt a link:

[link]

2022. szept. 17. 07:49
 25/28 anonim ***** válasza:
97%

Azért kellett volna ismerned valamennyire ezeket a műveket, hogy megtanulj a saját anyanyelveden értelmesen kommunikálni, mind szóban, mind pedig írásban. Az írást látom, hogy nem megy, a kommunikációt meg tapasztalom.

Elképesztő, hogy felnőtt emberek mennyire képtelenek megfogalmazni a problémájukat, bejönnek a fogorvosi rendelőmbe, abból az artikulálatlan nyögdécselésből meg nekem kell összeraknom, hogy mi is itt a baj. Mikor még a sötétebb covid időket éltük és kiadtam egy kérdőívet 5 kérdéssel, akkor ment a papírnak a forgatása, hogy ez mire jó, hogy mit értek a kérdés alatt, mert a “volt-e láza az elmúlt 2 hétben” a hozzád hasonlónak már egy annyira bonyolult mondat, hogy segítség kell értelmezni. Aztán mikor elmondom, hogy mi mindent kellene otthon csinálni, akkor egy olyan bamba ábrázat néz velem szembe, akibe annyi értelem szorult, mint egy australopithecusba, és még én vakarom a fejem, hogy hogyan fogalmazzam meg úgy, hogy valami is átmenjen, mert az “őrlőfogakat jobban kellene mosni” már annyira körmönfont és tudományos megfogalmazás, hogy egészen 6. osztályig figyelni kellett volna, például irodalom órán az értelmezéséhez.

Erre jó a Morisz Zsigmond. Plusz őszintén szólva kétségem van afelől, hogy ha valakivel nem tudok tartalmasabb eszmecserét folytatni a cementlapok minőségéről szókincs hiányában, az majd képes lesz vállalhatóan leburkolni a konyhám.

2022. szept. 18. 21:31
 26/28 anonim ***** válasza:
14%
#25 Én is azon az állásponton vagyok, hogy felesleges az irodalom mint tantárgy. A mondatértelmezés pedig közelebb áll a logikus matematikai gondolkodáshoz, mint az irodalomhoz. A kommunikáció írásos, beszédi készségek pedig fonetikai, grammetikai alapokon nyugszanak az irodalomnak sok köze nincs hozzá. Én személy szerint a magyar nyelvet is mint kiegészítőként használnám az iskolákban és az angol elsőbbséget élvezne. Rengeteg folyóirat, könyv angolul írodott. Így mint oktatási intézmény, logikus lépés lenne egy olyan nyelvet oktatni aminek a prioritása nagyobb. A technológia folyamatosan változik és ahhoz hogy megfelelő, versenyképes szakember legyél szükséges a továbbképzés. Ez pedig angol nyelven tudod legjobban elérni. + Jobban tájékozott leszel a világban.
2022. szept. 19. 18:02
 27/28 anonim ***** válasza:
84%

Kedves 26-os!

Te kevered a szezont a fazonnal. Attól, hogy neked mondjuk a munkád miatt az angol elsőbbséget élvez a magyarral szemben, még van egy pár millió honfitársad, akire ez nem mondható el. Ráadásul hogy akarsz idegen nyelvet tanulni, ha a közvetítő nyelvet, mely első idegen nyelv esetében a magyar, nem megy? Hogy magyarázol el egy angol nyelvű mondást, ha annak a magyar értelmével a kedves tanuló nem találkozott még?

Nekem fogorvosnak meg pont nincs szükségem arra az általános ténymegállapításodra, hogy továbbképzéseken kell részt venni, akár angol nyelven, mivel nekünk ez kötelező, a szakirodalom pedig egyre inkább csak idegen nyelven, például angolul érhető el mitöbb, számos továbbképzés is van, amit külföldi előadó tart.

Mindamellett, hogy a kommented semmilyen szinten nem az én véleményemre reakció, nem tudom, hogy jön ez ide amúgy?

2022. szept. 19. 19:15
 28/28 anonim ***** válasza:
13%

Ahogy nekem, neked, másnak is rengeteg információ érhető el a neten a foglalkozásával kapcsolatban. Ahogy írtad hogy a továbbképzések, szakirodalom angolul zajlik úgy másnak is :)

"Ráadásul hogy akarsz idegen nyelvet tanulni, ha a közvetítő nyelvet, mely első idegen nyelv esetében a magyar, nem megy? Hogy magyarázol el egy angol nyelvű mondást, ha annak a magyar értelmével a kedves tanuló nem találkozott még?" - Itt pontosan nem világos, hogy milyen mondásra gondolsz. De általában nem szóról szóra fordítjuk az adott szöveget, hanem kontexus után. De sok olyan kifejezés van a szakirodalomban, amire nem tudnék magyar szót mondani. Maximum hosszú mondatok árán tudnám körbeírni az egészet. Sőt...ha 2 azonos anyanyelvű beszélget inkább használják az angolt, mint a saját nyelvét. Miért? Azért mert kifejezőbb nyelv és a másik anyanyelvű is hozzá tud szólni a témához.

"Mindamellett, hogy a kommented semmilyen szinten nem az én véleményemre reakció, nem tudom, hogy jön ez ide amúgy?" - Ott leírtam hogy az irodalomnak még mindig nincs köze a szövegértéshez, mert más aspektusok alapján történik ez az egész dolog. Attól hogy elolvasol egy 500 éves verset ami a régi magyar nyelven íródott, nem biztos(sőt tuti), hogy jobb lesz az értelmezési keszeged. Lehet én vagyok tudatlan és vannak olyan aspektusai az irodalom nyelvnek, ami hasznos lehet a mai piacokon mint szakember, de a nyelvtudás és a továbbképzés fontosabb, hogyha minél jobb szakembert akarunk kioktatni és szerintem ez is lenne a fő cél, hiszen így pörög a gazdaság.

Persze megvan az irodalomnak a helye csak nem hiszem hogy az iskola a legjobb hely erre.

2022. szept. 19. 20:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!